Om meg

Kontakt

Kontakt meg på saksynt@tjomlid.com

Kortversjon

Gunnar Tjomlid (f. 1974) er blogger, foredragsholder og forfatter. Han vant prisen for «Årets sterke mening» i Vixen BlogAwards 2013, og gjennom sitt samarbeid med Nettavisen fra 2010-2013 hadde han en av Norges mest leste blogger. På bloggen sin «Saksynt» skriver han mye om vitenskap, samfunn og kritisk tenkning. Høsten 2013 ga han ut boken «Placebodefekten – Hvorfor alternativ behandling virker som den virker» som fikk gode kritikker og som Kulturrådet valgte å kjøpe inn gjennom sin innkjøpsordning for ny norsk sakprosa for voksne. Høsten 2016 ble boken «Håndbok i krisemaksimering» gitt ut. Tjomlid har deltatt i flere TV-programmer og er en mye brukt foredragsholder. Våren 2017 startet han podcasten «Dialogisk» sammen med komiker Dag Sørås, og i 2020 starten han sin personlige podcast “Tomprat”. Tjomlid er daglig leder i IT-selskapet Thin, og er bosatt i Vennesla.


Langversjon – CV

Jeg er født i Dar-es-Salaam i Tanzania hvor jeg bodde mine to første leveår (1974-76). Min mor er engelsk, og min far er norsk. Foruten et par år i Kenya (1984-86) har jeg bodd på Tonstad i Sirdal kommune (Vest-Agder) i hele mitt liv frem til 2010 da jeg flyttet til Oslo. Der bodde jeg frem til november 2021 da jeg flyttet til Vennesla (Agder) med min samboer. Jeg har en datter (f. 2007) bosatt i Kristiansand.

Til daglig jobber jeg som daglig leder og webutvikler i IT-selskapet Thin AS, i tillegg til at jeg blogger, holder foredrag, har en YouTube-kanal, flere podcaster, har gitt ut bøker, og driver med fotografering.

Min interesse for data startet allerede tidlig på 80-tallet med en Commodore64, og min første hjemmeside var på nett allerede i 1994. I 2001 lanserte jeg mitt første store offentlige prosjekt som var nettstedet dikt.no. Dette ble senere kjøpt opp av DB Medialab (Dagbladet), men da de ikke investerte noe i driften kjøpte jeg det tilbake få år senere. Nettstedet er i dag nedlagt grunnet manglende kapasitet til oppfølging og drift.

Utdanning og arbeidserfaring

På nittitallet var jeg innom UiO for å studere informatikk, men det ble med ett år ettersom musikk var min store lidenskap. Jeg spilte i band, komponerte og arrangerte musikk, jobbet i flere år som korleder, og som lærer i Sirdal Musikk- og Kulturskule hvor jeg underviste i bass, gitar, slagverk, piano, samspill/band og lyd/lys/scene. Ved siden av dette jobbet jeg også som lærervikar på Tonstad skule og Sinnes skule, som leder for den kommunale fritidsklubben, kontorarbeid på kulturkontoret i Sirdal, og som vikar i Kirken i Sirdal.

Jeg vant i 1992 IBM sin «Leonardo da Vinci»-pris for kreativ bruk av datamaskin gjennom et musikkstykke jeg hadde komponert. Musikken min har vært på cover-CDen til databladet TEKNO, spilt på NRK Petre, og med bandene mine slickerball og Liquid Elements toppet vi NRK Sørlandstoppen i mange uker.

Jeg studerte ett år på musikerutdanningen ved Norsk Lydskole (senere NISS, nå Westerdahls) i Oslo i 1995/96, og tok en del fag i informatikk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag via internettbasert fjernundervisning i perioden 2000-2002. Utover det har jeg ingen formell utdanning eller fullført grad.

I 1999 startet jeg IT-selskapet SirCon DA, som senere ble SirCon AS, og i 2008 ble til Thin AS som jeg eier 35% av aksjene i. Her har mine arbeidsoppgaver vært ledelse, prosjektstyring, produktutvikling, salg, markedsføring, kundeservice og økonomi, men det meste av tiden går til programmering/webutvikling. Jeg jobber også med IT-sikkerhet, server-/nettverksdrift og IT-support.

Thin AS jobber i dag primært med å utvikle og drifte nettavisløsningen NewsFlow som mange norske nettaviser benytter seg av.

Jeg er også medlem av Mensa Norge.

Personlige prosjekter

Jeg har i mange år vært en aktiv blogger, samfunnsdebattant og foredragsholder, primært innenfor kritisk tenkning, skeptisisme, vitenskap, helse/medisin og samfunn/politikk.

Blogg og bøker

Bloggen Saksynt var tidligere en av Norges mest kjente og mest leste blogger. I 2010 vant jeg kåringen «Tordenbloggen – Norges tordneste blogg» og i 2013 fikk jeg prisen for «Årets sterke mening» på Vixen Blog Awards. På mitt mest aktive hadde bloggen fra 300-700.000 sidevisninger per måned.

I oktober 2013 ga jeg ut boken «Placebodefekten – Hvorfor alternativ behandling virker som den virker» på Humanist forlag. Det er en bok på ca 450 sider som er gitt ut i flere opplag. Den ble kjøpt inn av Kulturrådet («Ny norsk sakprosa for voksne»). Boken fikk mye gode kritikker. Mer om boken, anmeldelser etc, kan leses her.

Høsten 2016 ga jeg ut boken «Håndbok i krisemaksimering» på Spartacus forlag og ble av tidsskriftet Minerva omtalt som «Rasjonalitet i Trumps tidsalder». Les mer her.

Foredrag

Jeg er blitt mye brukt som foredragsholder hvor jeg har snakket om både Placebodefekten, alternativ behandling, blogging og sosiale medier, seksualitet, kritisk tenkning, vitenskapsformidling, netthets og annet, både i Norge og andre land.

Oppdragsgivere har vært både nordiske helsemyndigheter, Legeforeningen, medisinstudenter i inn- og utland, psykologstudenter, tannlegestudenter, veterinærer, forskere, sykepleiere, Sex og Samfunn, Folkehelseinstituttet, bibliotekarer, farmasøyter, universiteter, Pasientskadenemda, vitensentre, Oslo døveforening, Human-Etisk Forbund og mange andre. Mer om dette kan leses her.

TV, radio og aviser

I 2016 jobbet jeg også for Mastiff A/S som konsulent i forbindelse med programserien «Kroppen din» på TV 2. Her var jeg faktasjekker og hjalp til med å designe og utvikle ulike forsøk og tester brukt i programserien.

Jeg har også deltatt i flere sammenhenger i media, både i Dagsnytt Atten, NRK Debatten, NRK Ekko, TV 2 Hjelper Deg, Schrødingers katt, TV 2 Nyheter, «Typisk deg» på TV Norge og mer.

Fra juli 2019 til januar 2020 var jeg ansatt i 30-50% stilling i TeddyTV som «vitenskapelig researcher» for NRK Folkeopplysningen, sesong 6, som ble vist høsten 2020 på NRK1.

I tillegg til rundt 1800 bloggposter publisert i bloggen Saksynt (http://tjomlid.com), har jeg hatt flere essays og kronikker på trykk i publikasjoner som Dagbladet, NRK Ytring, Nettavisen, Klassekampen, Tidsskrift for Den norske legeforening og mye mer. Verdens helseorganisasjon (WHO) brukte også en av mine tekster (oversatt til engelsk) i sin europeiske vaksinekampanje våren 2017.

Podcaster og YouTube

I mai/juni 2017 startet jeg en ukentlig podcast (med noen live-show) sammen med komiker Dag Sørås som heter «Dialogisk». Podcasten ble produsert av Moderne Media, men avsluttet i desember 2020 – for så å starte opp igjen våren 2022 med sporadiske episoder. I 2020 startet jeg opp min egen podcast, «Tomprat», som gir ut en episode i uken, også produsert av Moderne Media. I tillegg hadde jeg tidligere den populære podcasten «Virkelig Grusomt» sammen med min samboer, Tone Elizabeth Sabro, men den ble avsluttet i slutten 2023. Tilbake i 2010 startet jeg opp podcasten Saltklypa sammen med en gjeng skeptikere, og hadde en kort periode en egen podcast ved navn “Saksynt - The Podcast”.

Siden 2019 har jeg også hatt en YouTube-kanal som heter «Tvilsomt med Tjomlid» hvor jeg legger ut ulike videoer hvor kritisk tenkning er en rød tråd, samt livestreamer flere ganger i uken. I tillegg til dette har jeg vært gjest i mange podcaster for å snakke primært om kritisk tenkning og vitenskap.

Fotografering

I 2018 tok jeg opp igjen min tidligere lidenskap for fotografering, og har de siste årene gjort en del oppdrag både med bryllupsfotografering, portrettfotografering og bedriftsfotografering.

I 2021 har jeg satset mer på restaurantfotografering og har fått faste avtaler om månedlig fotografering hos ulike restauranter i Oslo. Jeg jobber med å få på plass flere avtaler med andre restauranter i Kristiansandsområdet og Oslo. Se min portefølje her.

Qualia AS

Høsten 2022 ble selskapet Qualia AS etablert hvor jeg er daglig leder og eier. Qualia ble opprettet for å samle alle mine prosjekter og tjenester, som fotografering, podcast, foredrag og mer, under samme tak.