I begynnelsen av september blogget jeg om Frp-politikeren Willy Wiksaas som jeg mente hadde kommet med noen rasistiske ytringer i sosiale medier og egen blogg. Min samarbeidspartner Nettavisen valgte å fronte denne bloggposten, og den endte opp med nesten 190 000 visninger på få dager.
Wiksaas reagerte på dette, og gikk derfor ut i media og sa at han ville klage Nettavisen inn for PFU. Som sagt, så gjort, og nå har PFU behandlet klagen. Du kan lese behandlingen i sin helhet her, men jeg gjengir deres kjennelse:
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Klagen gjelder en bloggartikkel under Nettavisens redaktøransvar med kritikk av en lokal leder av Fremskrittspartiet for hans publisering på Facebook. Han an Hanmener Nettavisen har bidratt til å stemple ham som rasist og viser til den store belastningen bloggartikkelen har påført særlig familien.
Nettavisen avviser klagen. Avisens ansvarlige redaktør mener det må være avisens fulle rett å rette søkelyset mot klagerens offentlige ytringer som leder for Fremskrittspartiet i Namskogan, og avisen kan ikke se at det foreligger brudd på noen av punktene i Vær Varsom-plakaten.
Pressens Faglige Utvalg vil innledningsvis konstatere, helt i tråd med hva Nettavisen også selv gjør, at å være vertskap/publiseringskanal for bloggere må innebære at man som medium også påtar seg publiseringsansvaret, i tråd med formuleringen i Vær Varsom-plakatens punkt 2.1 om redaktøransvar.
I det foreliggende tilfellet dreier det seg om en kommentarartikkel, en blogg, der bloggeren karakteriserer og kritiserer klagerens ytringer. Utvalget har mange ganger uttalt at det må være stor takhøyde for meninger i journalistikken, selv om de presseetiske normene også gjelder for meningssjangrene. Slik utvalget ser det, hevder bloggeren at klageren har fremmet rasistiske synspunkter. En slik kritikk må det være rom for, særlig sett i lys av at klageren på publiseringstidspunktet var leder for et politisk lokallag. Utvalget vil på generelt grunnlag understreke viktigheten av at det foregår en offentlig debatt også om vanskelige temaer, og at ytringer som er sterke og som oppleves belastende, blir møtt med motytringer.
Nettavisen har ikke brutt god presseskikk.
Wiksaas klaget også inn Namdalsavisa, men PFU konkluderte på samme måte også i den saken.
Det ligger også to viktige prinsipielle avgjørelser i dette:
1) Nettavisen har publiseringsansvar for det jeg blogger hvis de velger å være vertskap/publiseringskanal for en bloggpost ved å fremheve den i egen nettavis.
2) En bloggpost anses som en kommentarartikkel, og det er derfor svært stor takhøyde for hva som tillates. Mine bloggposter er ikke fritatt for de presseetiske normer, noe jeg alltid er bevisst på, men en bloggpost har mye større spillerom enn en vanlig nyhetsartikkel.
Dette betyr at det burde bli slutt på trusler om anmeldelser og PFU-klager hver gang noen synes det er ubehagelig at bloggen min retter et søkelys på noe de har sagt eller gjort i det offentlige rom.