Men så var han etnisk norsk. Han også.

For litt over to år siden satt jeg i min leilighet i 4. etasje en lummer dag i juli da det smalt så hele blokka svaiet. Da rapportene begynte å rase inn om en bombe midt i Oslo, og senere om at en politimann drev og skjøt på AUF-ungdom på Utøya, kikket jeg raskt innom Facebooksiden til Fremskrittspartiet for å se hva som rørte seg der. Og det var stygt. Fryktelig stygt. Der var det liten tvil om at en ikke-vestlig innvandrer stod bak, og det ble truet med haglebesøk til muslimer.

Heldigvis ble det klart etter bare noen få timer at gjerningsmannen var etnisk norsk, og mange måtte bite i seg sine Facebook-statuser og -kommentarer fra en sen ettermiddag og kveld 22. juli 2011. Heldigvis, fordi i timene mellom bombesmellet og offentliggjøring av Breiviks identitet ble flere nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn utsatt for trakassering og vold. Hadde det tatt lenger tid før vi fikk vite at terroristen var «hvit», kunne det blitt enda styggere.

Man skulle tro at folk lærte. Dessverre er det ikke slik. For noen sitter hatet og frykten for De Fremmede så dypt og langt inne i ryggmargen, at de på ren refleks alltid mistenker en mørkhudet for å stå bak kriminelle handlinger med ukjent gjerningsperson.

Den 29. august ble 21 år gamle Anja Aarseth meldt savnet i Ålesund. To dager senere blir liket av en kvinne funnet i et kjent turområde. Dagen etter poster leder av Namsskogan Frp, Willy Wiksaas, dette på sin åpne Facebookprofil:

Willy1

I går kveld fikk vi vite at et etnisk norsk mann var pågrepet *, og han har innrømmet drapet.

Willy er i utgangspunktet en ubetydelig figur fra utkantnorge. Kanskje man ikke skal være så hard med ham. Men samtidig er han aktiv lokalpolitiker, og har derfor et litt større samfunnsansvar enn det mange andre har. Derfor har jeg også anonymisert kommentatorene til statusmeldingen hans, selv om de er skrevet på en åpen profil og dermed er offentlige ytringer.

Da jeg skrev om den avskjedigede politibetjenten, viste jeg også til noen Facebookstatuser fra hans åpne profil. Noen mente det var urettferdig å plukke fire sitater over en periode på flere år. Det kunne det også vært om de ikke var representative for hans syn. Hvis jeg hadde funnet noe som helst i hans profil som tydet på at dette ikke var noe han stod for, så ville jeg aldri skapt et feilaktig bilde av Stein-Robin Kleven Bergh for å score et billig poeng. Nei, det var viktig for meg å være trygg på at dette var representativt for hans holdninger. Statusmelding etter statusmelding i hans profil ga uttrykk for det samme fremmedfiendtlige synet.

Mange har brukt argumentet om at disse «vitsene» hans ikke var verre enn svenskevitser. Vel, i så fall må jeg si det var en påfallende mangel av svenskevitser i hans profil. Kan hende at han bare føler mer for å vitse med utsatte minoritetsgrupper enn med søta bror? Sier ikke det ganske mye i seg selv? Når det i tillegg ligger ute trusler om vold og lovbrudd i hans profil, så blir ikke inntrykket av denne politibetjent særlig mer sympatisk.

Hva så med Willy? I statusmeldingen ovenfor så poster han bare en artikkel, og det er først og fremst hans Facebookvenner som knytter dette til et asylmottak i nærheten. Men Willy understreker denne bekymring selv ved å poste sine tre utropstegn. Er denne kommentartråden representativ for hans syn? Ja, dessverre kan det virke slik:

Skjermbilde 2013 09 05 kl 01 24 14

Skjermbilde 2013 09 05 kl 01 38 58

Skjermbilde 2013 09 05 kl 01 50 57

Den siste statusmeldingen er en artikkel fra det høyreekstreme nettstedet Fyret, som fikk mye oppmerksomhet for sin løgnaktige artikkel om flaggbruk i Ålesund rett før 17. mai i år. Er dette noe Willy vil assosieres med?

Jeg synes dette er ille, og derfor retter jeg et søkelys på det. Willy Wiksaas har valgt å sette seg selv i en posisjon hvor han må tåle å bli kikket litt i kortene, og han poster fritt og freidig på sin åpne Facebookprofil. Han har også en slags blogg hvor han heller ikke legger skjul på sitt menneskesyn. Her er et utdrag fra en bloggpost om «VM i Afrika»:

Personlig tror jeg ikke at negrene er i stand til og drive sitt eget land – selv hatet jeg apartheid og ”only white” skiltene på toaletter og busser – musikere som aller nådigst fikk lov til og spille for de hvite, et moderne slaveri vil nok atter andre si.

Allikevel har jeg ikke hørt mange røster som sier at Sør-Afrika er blitt bedre i særlig grad etter at det ble en neger som ble president med sine flere koner har han vel nok annet og bestille skulle man tro.

[…]

Sør-Afrika burde kanskje styres av en neger – men kanskje burde den samme president skaffe seg noen rådgivere – hvite sådanne kanskje…?

Når disse sakene dukker opp får vi alltid høre at det er heeeeeelt tilfeldig at dette er sakset fra profilen til en Frp-politiker. Man kunne like gjerne funnet det hos politikere fra andre partier, hevdes det. Det at vi retter et søkelys på slik åpenbar rasisme, er visst bare et politisk motivert angrep fra venstresiden. Men hvor er da disse rasistiske ytringene fra politikere fra andre partier? Vi ser svært lite til dem. Mens slike saker som dette fra Frp dukker opp alt for ofte. Dette er et Frp-fenomen.

Det er liten tvil om at Frp i stor grad er bygget på fremmedfiendtlighet, og det vinner de stort på. På samme måte som at Miljøpartiet De Grønne vinner mye på sin klare profil rundt miljø, noe som gjør det lett for velgerne, så vinner selvsagt Frp mye på sin klare anti-innvandringsprofil.

Frp som parti har selvsagt ingen offisiell rasistisk agenda. Men partiet blir som en honningkrukke for de nordmenn som helst vil beholde landet hvitt, fordi Frp sin tydelige front mot ikke-vestlig innvandring er så klar. Det er selvsagt lov. Det er en politisk mening man kan ha. Asylpolitikk er komplisert, og det finnes mange legitime kritiske spørsmål å stille. Men det legitimerer ikke åpenbar rasisme. Det legitimerer ikke å kalle afrikanere for neandertalere (som for øvrig oppstod i Europa og aldri holdt til på det afrikanske kontinent). Det legitimerer ikke å kategorisere alle somaliere som «en pest og plage» som «slår både sine koner – og barn». Det legitimerer ikke å bruke høyreekstreme kilder i valgkampen.

Willy ser ut til å være en populær mann i sin kommune. Men jeg synes det er svært ubehagelig at vi i Norge i 2013 har politikere i et av landets største partier som så åpenbart fremmer en rasistisk agenda. Jeg synes det er ubehagelig at selv etter 22. juli og folks instinktive, men svært så feilaktige, tro på at gjerningsmannen måtte være «en muslim», så går folk i samme fella igjen.

Den største trusselen mot det norske fellesskap er ikke de mørkhudede asylsøkerne. Det er de fremmedfiendtlige nordmenn. For ja, den drapssiktede i Ålesund var selvsagt også medlem i Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) sin Facebookgruppe. (De ser ut til å ha sparket ham ut derfra etter at dette ble kjent.) Kanskje Frp snart skal stikke fingern i jorda og innse at frykten for fremmede er farligere enn de fremmede selv, og at deres evige fokus på dette bidrar til et hat som gjør oss alle utrygge? Jeg håper det, fordi folk som Willy bidrar til å skape en stemning som får meg til å føle meg utrygg. Slike politikere vil jeg ikke ha i dette landet.


* Enkelte har spurt meg hvordan jeg kan vite at den drapssiktede er etnisk norsk. Svaret på dette er at jeg sent i går kveld fikk tilgang til hans Facebookprofil. Jeg kjenner altså både navnet, og har sett bilder av mannen. At dette er riktig person er også bekreftet av venner av vedkommende.

Ettersom hans identitet ikke er bekreftet av politiet, vil jeg ikke gå ut med navn eller lenke til Facebookprofil. Såpass rom for tvil eksisterer alltid. Men jeg mener å ha gode nok kilder på at denne mannen er etnisk norsk til at jeg våger å bruke det som sentralt poeng i bloggposten.

Oppdatering: Den drapsiktedes etnisitet er nå også bekreftet av VG.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!