Computerworld skrev for et par uker siden en artikkel ved navn "Trygg nettbruk for barn". VG kokte suppe på denne for et par dager siden, og jeg følte for å se litt nærmere på tipsene som gis.
Computerworld lister opp 20 tips for trygg nettsurfing. Tipsene kommer fra en av de største aktørene innen sikkerhets- og antivirusprogramvare, Trend Micro. Det er betenkelig at en nettavis videreformidler en slik ferdig tekst med klar kommersiell egeninteresse. Flere av tipsene sier direkte eller indirekte at programvare som Trend Micro tilfeldigvis tilbyr bør anskaffes.
Uansett, her kommer tipsene og mine kommentarer:
1. La datamaskinen stå i et fellesrom, slik at det er enklere å overvåke hva familien gjør på Internett.
Men hvorfor skal man overvåke? Skal ikke barn også ha rett til et privatliv? Skal de ikke kunne flørte med klassekamerater, snoke på nakenbilder og chatte på MSN uten at foreldrene overvåker dette?
Hvor mange foreldre vil føle det naturlig å lese barnas dagbok? Avlytte mobilsamtalene deres? Feste mikrofoner på rommet slik at samtaler med besøkende venner kan overvåkes? Veldig få håper jeg. Å overvåke internettbruken er nøyaktig det samme. Det er et overtramp mot barnet i et forsøk på å beskytte det mot en ikke-eksisterende fare.
2. Avtal hvilke tidspunkter Internett kan brukes.
Det er fornuftig å sette rammer for barn, men samtidig bør barn ha frihet til å se på internett som noe positivt, stimulerende og spennende, ikke noe man skal se på som en negativ fare som man bare skal bruke når man absolutt må. I så fall oppdrar man teknologisk handicappede barn, og det er å gjøre dem en stor bjørnetjeneste.
3. Forsikre dere om at sikkerhetsprogrammet alltid er oppdatert og har en funksjon for foreldrekontroll. I dagens sikkerhetsløsninger finnes det funksjoner for foreldrekontroll der foreldre kan skreddersy sin kontroll etter hvilket familiemedlem det gjelder. Ved hjelp av denne funksjonen kan de for eksempel kontrollere hvilken dato og tid hvert barn kan surfe på, og de kan spesifisere hvilken type informasjon (som hjemmeadresse, telefonnummer, passord osv.) som de ikke ønsker skal utleveres fra datamaskinen.
Ingenting tyder på at det utgjør noen vesentlig fare for barn å utlevere personlig informasjon. Uansett fungerer slik foreldrekontroll svært dårlig og kan lett omgås for noenlunde datakyndige barn. Dette er bare et salgstriks fra Trend Micro.
4. Bli enige om hvilke nettsider barnet ditt kan besøke; dette gjelder spesielt for yngre barn.
Grenser kan være bra, men igjen tar dette bort noe av poenget med internett, nemlig å kunne utforske og tilfredsstille sin nysgjerrighet om ulike tema. Barn vet at porno er fy-fy, og derfor er det helt sikkert at dette er det første de søker etter på internett. Å bli enige med barnet om hvilke nettsider det får besøke, og å tro at barnet vil rette seg etter dette, er derfor en utopi.
5. Bruk URL-filter.
Dette er vel bare en gjentagelse av punkt 3. Enda er salgstriks fra Trend Micro.
6. Last ned en gratistjeneste som rangerer nettsider, for eksempel TrendProtect, som du finner her.
*kremt*
7. Kontroller innholdet og sikkerhets- og personvernreglene på de nettsidene barnet ditt besøker.
En fin tanke, men helt uoppnåelig. Voksne klarer ikke å gjøre dette selv. Hvor mange bryr seg om at Facebook tar over livet ditt når du registrerer en konto der? Å innbille seg at man skal gjennomføre dette for sine barn er derfor det reneste vrøvl.
Det som derimot er nyttig er å lære barna grunnleggende nettikette og gi dem noen enkle forholdsregler for hva de skal unngå på nettet, f.eks. ikke oppgi kredittkortnummer eller laste ned ukjent programvare og slike ting.
8. Snakk med ditt barn om det å dele ut personlig informasjon på nettet.
En repetisjon av punkt 3, og fortsatt like ufarlig.
9. Advar barna mot å akseptere kontaktforsøk fra mennesker de ikke kjenner.
Hvorfor? Hvilken skade kan dette gjøre? Man kan ikke kidnappe barn via internett. Lær dem heller hvordan de skal avslutte en ubehagelig samtale og blokkere en slik bruker. Ikke gjør dem redde for fremmede i utgangspunktet. De fleste er snille og har gode hensikter.
10. Foreta manuelle skanninger med ditt sikkerhetsprogram og kontroller søkehistorikk.
Money money money... Men joda, å scanne PCen for virus/spyware etc jevnlig er smart. Enda smartere er det å lære barnet noen grunnleggende regler om hva slags programvare som skal lastes ned og hva man må unngå.
Kontroller søkehistorikk? Bestiller du også spesifisert telefonregning for ditt barns mobiltelefon så du kan sjekke alle han/hun har ringt? For meg virker det som et overtramp å snoke i alt barnet gjør. Å vise tillit og respekt for barnets privatliv er viktig for å sørge for at barnet lærer seg å ta ansvar for egen nettbruk.
11. Bruk kun lovlige nedlastingstjenester.
Fornuftig.
12. Tilpass profilinnstillingene på sosiale nettsteder til ”privat”.
Det kan være fornuftig, men samtidig utgjør det sjelden noen risiko å publisere det meste av informasjonen offentlig. Men å snakke med barnet for å gjøre det bevisst på de problemstillinger som kan oppstå, er nok lurt. Bare ikke skap unødvendig frykt.
13. Forsikre deg om at barna bruker kallenavn og ikke sine riktige navn til å identifisere seg.
Dette er tull og virker mot sin hensikt. Ved å heller la barnet bruke sitt ekte navn minimerer man risikoen for at barnet finner på noen sprell på nettet. Straks man sier til barnet at det skal være anonymt, åpner man for at barnet kan gjøre hva det vil uten å måtte ta konsekvensene.
Andre deler også min bekymring:
- Kast nettvettreglene i søppelbøtta. De er ikke bare unyttige. De kan også være direkte farlige, sier forsker Elza Dunkels som arbeider ved Umeå universitet i Sverige.
Forskeren mener Redd Barnas ti råd for trygg nettbruk kan bli en oppfordring til et skjult liv, skriver Dagsavisen.
- Ikke bare blir barna på denne måten fortalt at nettet er noe farlig de skal passe seg for. Når ungene opplever at de strenge reglene ikke passer inn i deres sosiale, digitale hverdag, blir det en oppfordring til et skjult liv, sier hun.
- Frykt, uvitenhet og voksen selvgodhet gjør at vi roper på strenge regler, overvåking og nettfilter. I virkeligheten er det nettopp dette som gir oss en uhåndterlig situasjon fordi barna lever i to parallelle verdener, sier forskeren.
Hun får støtte fra SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg. Han mener at særlig Redd Barnas råd om anonymitet kan være farlig, og fraråder bruk av skjult identitet fordi det blir feil å kreve at barn skal opptre med to identiteter, når skillet mellom internettvirkeligheten og den fysiske virkeligheten i dag er utvisket.
- Anonymiteten skulle være en beskyttelse, men kan i stedet fremme kontakten mellom barn og pedofile, sier forskeren.
14. Barn bør være forsiktige og tenke over hva de publiserer om seg selv.
Ja, endelig et fornuftig tips. Oppfordre barna til å tenke og være bevisste, men ikke fortell dem at internett er farlig og fullt av overgripere.
15. Oppfordre barna til å vise andre respekt.
Enig, og dette faller inn under en generell opplæring omkring nettikette.
16. Hvis barnet ditt vil kjøpe noe på Internett, kontroller nettsiden først.
Dette er også fornuftig. Problemet er at få foreldre er kompetente til å foreta en nyttig vurdering. Men tanken er god.
17. Lær barna å bruke forskjellige passord, som verken er knyttet til navnet deres, kallenavnet eller annen informasjon som lett kan finnes på Internett.
Gode passord er alfa og omega. Dette er et godt tips som ikke minst gjelder voksne selv.
18. Kontroller barnas sider på sosiale nettsteder som f.eks. Nettby og Facebook med jevne mellomrom.
Denne synes jeg er i grenseland. Men det kan være nyttig om det gjøres på riktig måte. Gjør man det sammen med barnet, uten press om at de skal måtte vise noe de ikke vil, tror jeg det har en bevisstgjørende effekt. Å kreve å få se alt er å trampe på barnas rett til privatliv og bør være unødvendig hvis man heller har lært barnet om nettikette og grunnleggende forholdsregler som spesifisert i tidligere punkter.
19. Bruk gratis sikkerhetsverktøy for å skanne familiens datamaskiner, Trend Micro har en rekke gratisprogrammer på en webbside som du finner her.
En repetisjon av punkt 10. Her har man virkelig måtte koke suppe på spiker for å klare å trekke listen ut til hele 20 punkter... og igjen er dette ren egenreklame fra Trend Micro...
20. Viktigst av alt – hold deg informert om de siste nettruslene!
Tja. Dette er vel helt uoverkommelig for den jevne databruker. En fin tanke, men selv profesjonelle systemadministratorer klarer ikke denne oppgaven.
Så det var altså mine kommentarer til nettvettreglene. Det aller meste er unyttig svada. En hel del er direkte farlig og virker mot sin hensikt. På toppen av det hele er flere punkter nevnt av Trend Micro for å selge egne produkter. Ikke særlig nyttig altså, og særdeles ukritisk av Computerworld og VG å gjengi disse på denne måten.