Bloggpost · · 8 min lesetid

Tullevann fra Sirdal - igjen...

Tullevann fra Sirdal - igjen...

Så var vi her igjen. Mer vannvås fra min oppvekstkommune Sirdal.

Tilbake i 2006 skrev jeg første gang om tullevann fra Sirdal:

Smakløst Sirdalsvann? - En sjarlatan besøker Sirdal
det er bedre å spise linser og proteinrik mat enn å stappe i seg fastfood og cola", som om dette var revolusjonerende innsikt. La oss se litt på hva annet Meberg promoterer. Hennes hovedattraksjon er "energistaven" som har vært i kontakt med en spesiell vannkilde i Østerrike. Når hun rører i "naturlig vann" (finnes det unaturlig vann?) med denne staven, …

Den gang var det en “gründer” som ville etablere seg i Sirdal for å selge magisk vann fra Grander - en skrullete østerriker som mente å kunne gi vann magiske egenskaper. Gründeren ønsket å “produsere” og selge dette vannet fra min hjemkommune. Det var nemlig bare å røre i vannet med en “energistav” som hadde vært i kontakt med det en spesiell vannkilde i Østerrike, så ville Sirdalsvannet også bli magisk.

Dette syntes daværende ordfører var en strålende ide, og stilte opp i lokalavisen sammen med denne kvinnen og en tommel opp.

Jeg syntes derimot det var en helt idiotisk ide, og blogget derfor om det.

Det likte ikke ordføreren, så dagen etterpå troppet han opp på mitt kontor der jeg jobbet med IT i Tonstad sentrum. Han var sint og kunne fortelle meg at siden firmaet mitt hadde mottatt etableringsstøtte, syntes han ikke noe om at jeg skrev noe kritisk om ham og kommunen. Så mye for ytringsfrihet.

I tillegg kunne han fortelle meg at “han kjente noen i Øvre-Sirdal” som jeg hadde hjulpet med datasupport, som ikke var fornøyde med arbeidet jeg hadde gjort. Så det så. Og ikke bare det, men han hadde lagt merke til at jeg hadde skrevet bloggposten på nattestid, og hvis jeg drev med sånt på natta heller enn å sove, så hadde han ikke noe tro på selskapet mitt!

Grandervannet fra Sirdal ble det heldigvis aldri noe av, men her sitter jeg 25 år senere, fortsatt som daglig leder og webutvikler i selskapet som ordføreren dømte nord og ned på grunn av min lidenskap for blogging og kritisk tenkning, og registrerer at en ny sjarlatan ser sitt snitt til å bruke det fantastiske, naturlige og rene vannet i Sirdal til å selge humbug.

Og Sirdal kommune støtter villig vekk dette våset atter en gang.

Sirdalsvann med biomidler

I den lokale “nettavisen” Sirdal Media kan vi nemlig lese følgende: “Helsefremmende drikke med Sirdalsvann”:

På Tonstad er det nå under planlegging en fabrikk som skal produsere sunne drikker der biomidler skal blandes med Sirdalsvann. Produktet inneholder mye antioksidanter og skal være til forebyggende helse. Formannskapet i Sirdal ga torsdag kommunedirektøren fullmakt til å inngå kontrakt med Sirdal Highland AS.

Og hva er så spesielt med dette vannet? Jo, Sirdal Media forklarer:

I denne produksjonen vil en gjerne benytte ingredienser fra microalger og insekter som er rikt på antioksidanter og vitaminer. Rent vann er viktig i denne prosessen for å kunne produsere drikker med god helse-effekt. Å bruke biomidler inn i vann er en positiv utvikling for helsa. Særlig bruk av olje fra mikroalger, insekter og det vi kan høste i naturen er viktig i dette helsevannet.

Avisen konkretiserer videre:

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil denne form for drikke forebygge, for eksempel høyt blodtrykk og diabetes.

Her tror jeg vi trenger en kildehenvisning, fordi dette er det reneste vås. Og ettersom Sirdal Media ikke er en skikkelig avis, og ikke er så ryddige i tekstproduksjonen sin, så er det dessverre litt uklart om det er Einar Rune Tveit, eier og innehaver av Sirdal Highland AS, som sier dette, eller redaktøren selv.

Uansett så er det feil.

Stort prosjekt

Det er ikke småtterier de skal trø til med her. Sirdal Highland har inngått en opsjon på to millioner kvadratmeter vidde og skog, og de skal sette opp et bygg på 3000 kvadratmeter - som senere skal utvides med ytterligere 2000 kvadratmeter.

Markedet for dette drikkevannet skal visstnok være Midtøsten og Asia, og målgruppen er restauranter, firmaer, treningsstudio og butikker med helseprofil.

Stedet vannet skal tappes er for øvrig samme vannverk som har gitt vann til huset jeg vokste opp i, og rundt 360 andre husstander som i snitt forbruker rundt 290 kubikkmeter i døgnet. Nå skal 40 kubikkmeter ekstra tas ut hvert døgn til dette flaskevannet. Vann som i 2019 ble kåret til landets beste grunnvannskilde, men som skal tilsettes “biomidler” for å plutselig bli “sunt”.

I følge Sirdal Media har

[k]ommunen […] kvalitetssikret avtalen med juridisk bistand fra advokat Gard Erik Garlie i Wigemyr & co i Kristiansand. Det er viktig at kommunen blir holdt ansvarsfrie knyttet til kvalitet og mengde.

Formannskapet var enstemmige til å la Sirdal Highland hente ut vann fra Tonstad vannverk, og politikerne var i følge Avisen Agder svært så positive til denne nye virksomheten.

Men kanskje de også burde ha kvalitetssikret dette med noen som har helsefaglig bakgrunn? Eller med Forbrukertilsynet?

Ulovlig markedsføring?

Markedsføringen er nemlig ulovlig. I følge “Forskrift om markedsføring av alternativ behandling av sykdom” gjelder følgende:

Den som tilbyr alternativ behandling, kan i sin markedsføring ikke benytte påstander om at en behandlingsform har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser eller på andre måter utforme markedsføringen slik at den gir dette inntrykk.

Det er ikke lov å markedsføre et produkt med påstander om at det forebygger sykdommer som diabetes eller tilstander som høyt blodtrykk. Rett og slett fordi det er løgn og særdeles villedende overfor kundene.

Forbrukertilsynet skriver i sine retningslinjer for markedsføring av alternativ behandling:

Omtaler man behandling av konkrete sykdommer i markedsføringen må man som utøver derfor utvise stor aktsomhet ved beskrivelsen av selve behandlingsformen og hva denne går ut på, slik at det på ingen måte kan oppfattes som en påstand om effekt.

Etter Forbrukertilsynets vurdering vil formuleringer om at behandlingen har virkning eller effekt, eventuelt at den helbreder, kurerer, forebygger, fjerner, bekjemper, uskadeliggjør eller motvirker en sykdom, være konkrete påstander om effekt i strid med forbudet.

Men her får vi altså likevel høre at dette Sirdalsvannet skal kunne forebygge diabetes og høyt blodtrykk. Jeg vet ikke om Sirdal Highland vil bruke slik ordlyd i markedsføring av flaskevannet sitt når det kommer i salg, men Tveit sier selv til avisen:

– Som en lege sa til meg en gang, så må vi kunne vri behandling over til mer forebyggende tiltak og helse. Forbrukerne må endre det daglige forbruket til mer forebyggende, sier Tveit.

Det ser altså ut som om Tveit selv hevder at dette vannet har forebyggende helseeffekter. I realiteten har det ikke forebyggende effekter mot annet enn vedvarende tørste.

Men dette er vel ikke alternativ behandling? Vel, det kommer kanskje an på øyet som ser. Men det er uansett irrelevant, fordi legemiddelloven sier også følgende:

Det er forbudt i reklame eller lignende, ved tekst eller bilder, direkte eller indirekte, å gi uttrykk for at stoff, droge eller preparat som ikke er legemiddel anbefales som middel til å forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter eller påvirke fysiologiske funksjoner hos mennesker eller dyr.

Til sist er det også strenge regler for hvilke helsepåstander man kan knytte til næringsmidler. Det er eksempelvis ikke lov å hevde at vann med tilsatte antioksidanter eller vitaminer har konkrete helseeffekter i følge EFSA. Og ansvaret ligger ikke bare hos produsenten:

Ansvaret ligger hos både produsenter og distributører, og alle som uttaler seg om produktene i offentlig regi omfattes av lovverket. Dette gjelder også ernæringskonsultasjoner, på nettsider og i sosiale medier.

Ergo er det sannsynligvis ulovlig for både Sirdal Highland v/Tveit og Sirdal Media å fremme disse påstandene.

Saksynt is a reader-supported publication. To receive new posts and support my work, consider becoming a free or paid subscriber.

Antioksidanter - et moderne helsebedrageri

WHO har garantert aldri sagt eller skrevet noe sted at antioksidanter og vitaminer inntatt som tilskudd er anbefalt i forebygging av diabetes og høyt blodtrykk, slik vi kan lese i Sirdal Media.

Ingen mennesker, med mindre man er særdeles underernært - noe man neppe er hvis man kjøper vannet på restaurant, treningssenter, helsekostbutikker eller får det av arbeidsgiveren sin - trenger tilskudd av antioksidanter og vitaminer med mindre legen din har påvist en reell mangel.

Vi trenger riktignok disse stoffene for å ha god helse, men vi får som regel alltid nok av dem gjennom et helt vanlig kosthold. Å dytte inn mer av dem i kroppen gir ingen helsegevinst, noe alle de største og beste studiene på feltet har vist.

Det finnes derfor ingen offisiell anbefaling om å innta antioksidanter eller andre vitaminer for å forebygge diabetes og høyt blodtrykk. Tvert i mot kan det være direkte farlig.

Antioksidanter - en moderne helsemyte
Nordmenn handler for over 2 milliarder i kosttilskudd hvert år, i følge Bransjerådet for naturmidler. La meg gjenta det i tall: 2 000 000 000 kroner. Av dette brukes 717 millioner kroner på vitaminer og mineraler. På verdensbasis er det estimert at folk handler kosttilskudd for

Det er derfor ganske alvorlig at Tveit påstår at hans vann kan ha slike helseeffekter når det per dato ikke finnes noe god evidens for dette. Det er kun en slu og kynisk måte å skulle hevde seg i et allerede overfylt marked av vann på flaske.

Konklusjon

Det er neppe Sirdal kommunes ansvar å skulle gå god for at produktet som skal selges faktisk kan holde hva det lover, ei heller å regulere markedsføringen til produsenten. Men det finnes nok av positive ting som denne kommunen, en av Norges rikeste kraftkommuner, heller kan kaste pengene sine på.

Å støtte opp om produksjon av slangeolje burde ikke stå høyt på prioriteringslisten.

Tveit har sikkert gode intensjoner og synes å være opptatt av ta vare på miljøet, ut fra det jeg kan lese om ham. Og jeg heier på de som vil starte nye aktiviteter som kan gi arbeidsplasser. Men vann på flaske er paradoksalt nok et gigantisk miljøproblem som man ikke skulle tro at Tveit ville være så ivrig til å bygge opp under hvis han mener det han sier.

Og vann med tilsatte antioksidanter er vel nesten definisjonen av å lure godtroende mennesker med alt for mye penger og alt for lite vett.

Så atter en gang lar Sirdals politikere seg lure av magisk vann. Og selv om ordføreren som ga meg huden full for å ha kritisert Grandervannet også denne gangen har uttalt seg positivt om dette nye tullevannet, så bor jeg nå heldigvis for langt unna Sirdal til at han gidder å komme og skjelle meg ut denne gangen.


Se også oppdatering i saken:

Mageplask i Sirdalsvann
I går skrev jeg en bloggpost om Einar Rune Tveit, eier og innehaver av Sirdal Highland AS, som har fått Sirdal kommune med på å gi ham rettigheter til å hente ut vann fra Tonstad vannverk og bygge produksjonslokaler for flaskevann. På slutten av bloggposten skrev jeg at Tveit sikkert har gode hensikter, på tross av en del problematiske sider ved prosjekt…

Les neste

BESTILL BØKENE MINE

Besøk min nettbutikk for å bestille signerte utgaver av alle mine bøker!

Perfekt som gave til deg selv eller noen du er glad i.

CTA (Footer banner)