«Dr» Robert Young er neppe særlig glad i Norge og nordmenn for tiden. Hans foredragsrunde i Norge ble kraftig amputert etter at flere skeptikere varslet arrangørene om hva slags farlig og falskt budskap Young serverer.

Bt.no har en flott artikkel om dette her: Foredrag med kvakksalverdømt «mirakelmann» avlyst

Amerikaneren Robert O. Young mener alt vi vet om menneskekroppen og medisin er feil, og at hans egne produkter kan kurere kreft, nevrologiske sykdommer og andre alvorlige lidelser.

I dag skulle Young tale til tilhengere og andre som er interessert i alternativ behandling i Bergen.

Det ble det ikke noe av. Huseier Agnete Kongevold Foss, som driver kostholdsvirksomheten Supersunn, avlyste like godt hele foredraget.

Hun hadde stilt sine lokaler til disposisjon for Young, men ombestemte seg da hun fant ut hva amerikaneren står for.

– Jeg skulle verken være arrangør eller vertinne, men ønsker likevel ikke å bli assosiert med Young. Vårt konsept er å kurse vanlige folk og personer med bestemte helseproblemer i å legge om til et bedre kosthold. Det Young driver med er noe helt annet, sier Foss.

Dermed ble det bomtur til Bergen for Robert O. Young, som i amerikansk rett er dømt som kvakksalver.

Pernille Nylehn skriver også litt om dette i denne bloggposten: Robert O. Young – ikke så tøff lenger. Her finner du også lenker til andre omtaler av kjeltringen Robert Young og hans farlige humbug. Du kan også lese om det i Skepsisbloggen.

Vel, da den norske skeptikeren Magnus Larsen var frekk nok til å skrive en melding på Youngs Facebookside om at 2 av 3 av hans foredrag i Norge var blitt kansellert, gikk den falske doktoren bananas. Det er en fryd å lese hvordan han eksploderer i usakligheter og trusler om søksmål – i kjent alternativstil.

Etter kort tid ble selvsagt kommentarer slettet fra siden – også i kjent alternativstil – men heldigvis ble de lagret før de forsvant.

Godt jobbet, Magnus. Og til dere lesere: enjoy!

Aznhe

…og det fra en mann som har flere lik i sitt kjølvann…


Oppdatering:

Stavanger Aftenblad skriver godt og kritisk om saken:

Kvakksalver truer Aftenblad-spaltist med søksmål

Young truer flere kritikere

…og her er forresten diskusjonstråden på Youngs Facebookside – som jeg trodde var slettet, men som visst bare var gjemt med mindre man har direktelenken. En del kommentarer er slettet (se screenshot ovenfor), men det kommer stadig nye kritiske kommentarer. Og det var visst 3 av 4 foredrag som ble kansellert…


Les mer om Robert Young, syre/base-tullet og blodanalyse blant annet her:

 • Sissel K.

  «Yes they are lying and you are lying too».
  Priceless!

 • Pingback: Kvakksalverens vanlige tilflukt « Skepsisbloggen()

 • PernilleAdine

  Hei, jeg var på foredraget med «Dr.» Young i Tønsberg på tirsdag, i forbindelse med research til masteroppgaven min i kulturhistorie. Artig å se han i egen person! Foredraget inneholdt ikke så mye nytt i forhold til hva som står i boka hans, men hadde et veldig fokus på hvordan dietten hans kurerte kreft, fordi det kun finnes én sykdom: surt blod. Dette synes jeg var litt ekkelt, spesielt ettersom det satt kreftsyke mennesker i salen. Etter foredraget fikk vi anledning til å stille spørsmål. Jeg spurte om følgende: «Du sier at det kun finnes én sykdom, men hva med genetiske sykdommer? Kan man spise seg unna dem?» Young så på meg som om jeg var helt teit og ikke hadde forstått foredraget hans før han svarte: «Det kommer selvfølgelig av at moren har spist for mye sur mat under svangerskapet!» Som om det har noe med gener å gjøre, og hva med faren?Young skar meg av, så jeg fikk dessverre ikke stilt noen kritiske oppfølgingsspørsmål. Ville vel ikke drite seg ut blant sine disipler. Merkelig at han ikke selv ser at logikken hans over hodet ikke henger på greip. Tror dere han tror på dette selv?

 • KaffeGlad

  Du av slutter med et interessant spørsmål, «tror han på dette selv?».
  Som jeg ser det så gjør han med aller største sansynlighet IKKE det. Buskapet pushes til menigheten på en gjennomkommerisalisert måte, og ethvert spørsmål som kan oppfattes å inneholde kritikk avskjæres på en brutal måte.
  Beskrivelsene av møtene får meg til å tenke på noen av de mer ekstreme amerikanske TV evangelistene…. «Jesus loves you! Send your money ASAP and you will be saved».

 • PernilleAdine

  Jeg er tilbøyelig til å tro at han faktisk tror på det selv. Kanskje ikke helt innerst inne, men dette er jo livsverket hans og det er jo mulig at han har vært nødt til å overbevise seg selv. Det er ikke godt å vite om han bruker produktene sine selv, eller om han følger sine egne råd. For å være ærlig så han ikke spesielt slank og veltrent ut… kanskje dette er noe han burde tenke på i forhold til egen markedsføring.. hehe. Men spøk til side: Min masteroppgave skal nettopp handle om hvorvidt dette kan ses på som en slags religion eller religionserstatning, så assosiasjonene dine stemmer med mine. Har dette noe for seg tror dere?

 • KaffeGlad

  Jeg tror du kan være inne på noe interessant i alle fall. I denne forholdsvis opplyste tidsalderen er det både fasinerende og skremmende å se i hvilken grad mennesker velger å se bort i fra beviste sannheter og erstatte dem med religionserstatninger av forskjellige typer.

  Alternativsfæren er mangfoldig, og for mange så har det en posisjon som i mine øyne kan sidestilles med religion (hos en virkelig religiøs person). Beviser er uvesentlige så lenge man tror.

  Fallhøyden i en masteroppgave kan dog være stor, da det kanskje kan være vanskelig å forholde seg objektivt til endel av disse «retningene» ;-)

 • Sunny

  Jeg var alvorlig syk med ME i flere år, lå stort sett på et mørkt rom og klarte knapt ta til meg næring. Veldig avmagret og i store smerter/ubehag. Pga enormt vekttap fikk jeg i tillegg store problemer med gallestein. Gallestein er ille nok når man har mulighet til å gå hvileløst rundt, og det er heller ulidelig når man ikke klarer å reise seg. Jeg fikk hjelp av Young. Jeg var på Ranchen hans i Valley Center/CA i 3 mnd´er. Vet du hva jeg betalte? Ingenting. Vel, ingenting blir vel en liten løgn, jeg betalte hva jeg vil kalle en symbolsk sum på 10 000 kr – på 3 mnd´er. Det er langt mindre enn hva jeg ville brukt på mat hjemme i Norge over samme tidsrom. Ved hjelp av behandlinger og produktene hans, så begynte kroppen min å ta til seg næring igjen, og jeg er i dag så godt som frisk. I samme slengen har jeg blitt kvitt kraftig pollenallergi, og allergi mot pelsdyr. Jeg vet at ME ikke er kreft, men det er likevel en veldig alvorlig sykdom for den som er hardt rammet. Jeg kjenner noen som ligger på hjem og må mates med sonde. Det kunne godt blitt meg.

  Alle som er på ranchen blir forøvrig fulgt opp med tradisjonell prøvetakning på offentlig legekontor. Jeg syns det er greit å være skeptisk og kritisk, men jeg må likevel si at den mannen reddet meg.

 • Ingenting er så overbevisende som anonyme anekdoter som fungerer som ren markedsføring :-)

  Når det er sagt så høres dette mest ut som en stressreaksjon. Du ble allergisk for få år siden, og den allergien forsvant igjen sammen med ME når du fikk dratt til et varmt sted med masse ro, oppvartning, omsorg og mestringsøvelser (aka dietter). Allergier påvirkes i stor grad av stress, og det er også en av forklaringsmekanismene bak ME/CFS og passer godt inn i sykdomsbildet ditt.

  Jeg tviler ikke på at du var alvorlig syk, men jeg har all tro på at det som gjorde deg friskere var denne omsorgsferien med alt det innebærer, heller enn tullete teorier om syre/base som vi vet ikke henger på greip.

  Flott at du er frisk, men dette er på ingen som helst måte noe argument for at Youngs dietter har noe for seg. Han er en farlig mann som benekter bakterier/virus som årsak til sykdom, motarbeider vaksiner, sprer konspirasjonsteorier, og har lurt flere kreftsyke inn i en unødvendig snarlig død. Uansett hvor fornøyd du er med ditt helseranchopphold burde du holde deg for god til å promotere denne farlige kvakksalveren som har skadet mange andre.

 • Sunny

  Ingenting som er så irriterende som bedrevitere rundt ME. Du vet ingenting om hva som trigget min sykdom eller noe rundt sykdomsbildet mitt, så slutt med synsinger.

  Det du skriver viser at du ikke har grep om hva som faktisk foregår på Ranchen. OmsorgsFERIE faktisk. Jeg tror du og jeg har forskjellig definisjon på hva ferie er. Det er beintøft arbeid å følge programmet. Det er så tøfft at jeg egentlig ikke unner noen å måtte gå gjennom det. Sol og varme? Ja utendørs var det innimellom sol og varmt, på dagtid vel og merke. Det regnet faktisk mesteparten av tiden jeg var der. Man oppholder seg også mest innendørs, det er behandlinger dagen lang. Det er ikke sånn at man ligger på en solseng, får massasje og litt kos, får servert grønne drinker, også drar man hjem. Du som vet så mye om hva som skjer på Ranchen, kan du ikke fortelle hvordan en dag utløper seg?

  Omsorg, kjærlighet og ro hadde jeg nok av hjemme. Hvis det var det og litt grønn suppe som skal til, så burde jo ME pasienter som ligger på pleiehjem blitt friske for lengst, fremfor å være et steg nærmere døden. Ja, noen dør faktisk av ME. Ble de syke pga en allergisk reaksjon?

  Jeg er ikke en fanatisk motstander av legemiddelindustrien eller fanatisk tilhenger av det alternative. Men det skal alltid argumenteres at alternativt (jeg snakker generellt nå) har skadet og til og med drept folk, aldri hvordan det har hjulpet mange. Jeg er på ingen måte et unikt tilfelle, langt ifra. Samtidig skal det heller ikke snakkes om hvordan hundretusenvis som dør årlig som direkte følge av legemiddler/helsevesenet. Men det er visst OK, fordi «de hjelper fler enn de dreper.»

  Jeg skriver ikke dette for å promotere Young, men for å fortelle om min erfaring, fordi den viser en annen side av hva dere forteller. Han blir uthengt som sjarlatan. Jeg forstår ikke hvordan jeg, med 3 mnd´er gratis behandling, ble lurt av han?

 • Jeg vet ingenting om hva som skjer på ranchen, men jeg forstår nok til at den mest sannsynlige forklaring for at du ble bedre faller inn i de naturlige forklaringer som regresjon mot gjennomsnittet (når du har vært på ditt verste kan du bare bli bedre), det at de fleste sykdommer går over av seg selv (du må allerede ha begynt å bli friskere ettersom du kom deg ut av sengen og på et fly til USA osv), og at mestringsøvelsene du fikk på behandlingsoppholdet reduserer stress, som igjen påvirker mange kroppsfunksjoner og kan stoppe en negativ feedback loop.

  Jeg vet en hel del om ME, og har skrevet om det her i bloggen. For eksempel kan det være interessant å høre om hvilke diagnosekriterier du fikk ME-diagnosen ut fra?

  Det er heller ikke irrelevant at du fikk en ny allergi for noen år siden, rett før du ble syk, og at allergien forsvant da du ble frisk fra ME. Det peker i retning av stressinduserte symptomer.

  Dette er, som du påpeker, synsing, men når du legger frem en utrolig helbredelseshistorie så er det ekstremt viktig å vise at det faktisk finnes mange forklaringsmodeller som ikke forutsetter at Youngs hypoteser stemmer, fordi det kan de ikke gjøre ettersom de bryter med de fleste vitenskapelige grener. Jeg tviler ikke på at du var syk, og jeg tviler ikke på at du ble frisk, men mye peker i retning av stress og at du allerede var i en bedringsprosess som ble hjulpet frem gjennom mestringsøvelser.

 • Sunny

  Jeg måtte hjelpes i rullestol etter flyturen. Jeg var på ingen måte på bedringens vei før etter behandlingen. Mestringsøvelser, hva legger du egentlig i det? Jeg ble diagnosert utfra Canada-kriteriene. Jeg ble utredet av to spesialister, hvorav den siste som gjorde utredningen var på ME/CFS avd på Ullevål.

  Jeg forstår ikke hvor du har fått for deg at jeg har fått en ny allergi for noen år siden, du tar jo ting ut fra løse lufta her.
  Det ER en utrolig helbredelsshistorie, og den skal ikke ties om.
  Igjen, dette «mestringsøvelser» må du forklare. Forklar meg hva slags mestringsøvelser jeg og andre på ranchen gjorde mens vi var der.

 • Det som slår meg er at vi hører om disse helbredelseshistoriene fra så mange ulike leire. Det er folk med ME som blir friske av Lightning Process, endring i diett, antiobiotikabehandling m.m., og nå også Dr Youngs humbug. Det som slår meg da er at så mange helt ulike behandlingsmetoder neppe kan kurere samme sykdom. Enten snakker vi om folk med veldig ulike sykdommer selv om de har samme diagnose, ellers så finnes det en fellesnevner for alle disse behandlingsmetodene. Sannheten er kanskje begge deler, men jeg tror mye handler om denne fellesnevneren som vi ser går igjen i mye alternativ behandling.

  Stress svekker immunsystem. Stress kan gjøre deg lam, blind og ufør. Er man først blitt syk kan det også oppstå en negativ feedback-loop hvor man jakter på symptomer, blir overfokusert på helseproblemer, mister motet fordi man ikke får behandling, og ender opp fullstendig i grøfta. Hva er veien ut av dette? Kanskje det nettopp er stressmestring. Alternative behandlinger som gir deg et redskap som gir en illusjon av mestring, enten det er en spesiell diett, en pillekur, et rituale, eller en kombinasjon av alt dette, kan redusere stress i kroppen.

  Min hypotese er at Youngs helseranch gir syke mennesker en del redskaper for å komme seg ut av en negativ stresspiral. Kanskje du like gjerne kunne prøvd LP. Kanskje du kunne fått antibiotikabehandling hos et senter som fokuserer på dette. Poenget er at du får et lys i enden av tunellen, du blir tatt vare på, noe ser deg og din sykdom, håpløsheten forsvinner, du får en følelse over å igjen ta kontroll over hverdagen, deg selv og din helse, gjennom dietter, samtaler, øvelser, eller hva det nå måtte være.

  Youngs diettråd er basert på fullstendig uvitenskapelige ideer som vi vet ikke er korrekt (fordi det er biologisk umulig). Hans grønne miksturer har altså neppe hjulpet deg i seg selv. Men troen på at de hjelper deg kan ha gitt deg det nødvendige mestringsverktøy du trengte for å komme deg inn i en positiv og oppadgående helsespiral igjen.

  Men er ikke det godt nok da, sier du kanskje. Nei, det er ikke det. Når han promoterer slike kurer mot sykdommer som på ingen som helst måte skyldes stress eller andre forbigående symptomer, for eksempel kreft, så er det ikke uskyldig. Når han jobber aktivt mot vaksinering, det viktigste forenyggende helsetiltak i den moderne verden, så er det ikke uskyldig. Når han sprer konspirasjonsteorier som ødelegger folks tiltro til helsevesenet, så er det ikke uskyldig.

  Det er flott at du føler deg frisk, men ikke tro et øyeblikk at Dr Youngs tullete kurer har hjulpet deg. Vi vet ikke hva som hadde skjedd med deg helt uten ditt opphold i Texas. Noe må ha gjort at du tok valget om å dra en slik lang og belastende tur. Helbredelsesprosessen kan ha startet allerede i det du gjorde dette valget. Og det er lett å la seg lure av regresjon mot gjennomsnittet… når noe er på sitt verste, så blir det bedre uansett hva man gjør. Men det man gjør får æren for å ha hjulpet, selv om det ville ha skjedd uansett. Det er umulig å vite.

 • Sunny

  Jeg er veldig klar over at stress er farlig, stress er nødt til å være noe av det farligste for mennesker. Stress var dog ikke det som gjorde meg syk, nå må du slutte å gjøre antakelser.

  Jeg syns du som et minimum skal sette deg inn i hva som faktisk skjer på Ranchen før du uttaler deg, det er voldsomt så mange meninger du skal ha om noe du åpenbart ikke vet noe som helst om.

  Jeg skjønner det strider mot all fornuft og det vitenskapen vi kjenner til har lært oss, men det betyr ikke at det skal forkastes av den grunn. Mange har fått hjelp, det er ikke tilfeldigheter.

  Jeg har aldri vært i Texas, Young holder til i California. Såpass bør du da vite ;)

  Ja selvsagt var det noe som gjorde at jeg tok valget å reise dit, er ikke årsaken til det ganske åpenbar så skjønner ikke jeg. Helbredelsen min kom etter jeg fikk behandling, jeg forstår ikke at dette skal være så vanskelig å svelge. Det er ikke en aaaooooom- aaoooom leir hvor man sitter og holder hender og tenker positivt.

  Nei, jeg prøvde andre ting lenge før jeg dro til Young, så hvis DET er teorien din, så burde alt det andre jeg prøvde ha fungert. Da burde disse stakkars ME pasientene som ligger på pleiehjem og mates med sonde bli friske av behandlinger også, hvis det er slik at når man er på sitt sykeste, så blir man frisk uansett hva man prøver av behandlinger. Svært lite hold i den teorien.

  Igjen, jeg syns du skal forstå hva programmet faktisk går ut på før du synser for mye om det.

 • Du kan ikke si at stress ikke gjorde deg syk, fordi det kan du neppe vite selv. Kanskje det ikke var stress alene. Det kan ha vært en eller annen form for infeksjon i tillegg. Eller som trigget det. Men med stress mener jeg altså ikke stress som i «mye å gjøre på jobb», men manglende mestringsfølelse i hverdagen, noe som kan skyldes mange faktorer og kan være mer eller mindre bevisst.

  Jeg har lest om ranchen hans blant annet her:

  http://www.phmiracleliving.com/p-538-ph-miracle-private-retreats-at-rancho-del-sol.aspx

  Her listes det opp behandling etter behandling som er det reneste humbug. Tarmskylling, ionisert vann, dietter, blodanalyse, utrensing av «toksiner» og gudene vet hva. Vås fra ende til annen. Men i tillegg er det yoga, vakre omgivelser, fysiske øvelser, badebasseng, sol, god mat, frukt og grønt, saune og mye mer. Ja, jeg tror faktisk at de siste punktene er mye viktigere enn de første.

  (Beklager at jeg sa Texas. Har nettopp lest om Burzynski og hadde Texas i hodet.)

  Du sier også at du prøvde andre ting før du dro til Young, men det er det klassiske mønster vi ser gang på gang og som passer inn i ideen om regresjon mot gjennomsnittet. Folk forsøker mange behandlinger, og det som virker i det man begynner å bli frisk får æren for å ha gjort deg frisk. Hadde du prøvd Young tidligere, gitt det opp, og prøvd homeopati i det du begynte å bli bedre, hadde du hevdet at homeopati gjorde deg frisk.

  Uten kontrollerte studier kan du ikke si at X gjorde deg frisk, fordi du ikke vet hva som hadde skjedd om du ikke hadde prøvd X.

  Det vi likevel kan si er at listen med behandlingstilbud som Young tilbyr ikke har noen effekt utover stressreduksjon, velvære, det at du blir sett og hørt, at du blir forstått, tatt vare på, spiser god mat, og jobber aktivt med din egen vei til å bli frisk.

  Jeg hadde også satt pris på om du kommentarte f.eks. kreftsyke som har dødd tidlig etter å ha sverget til Youngs kur, hans kamp mot vaksiner, eller hans påstander om at f.eks. influensa og alle andre sykdommer ikke finnes men bare er symptomer på for surt blod (eller hva han nå måtte finne på å kalle det).

 • Sunny

  Vi vet hvorfor jeg ble syk, jeg ble eksponert for aggressiv muggsopp over tid. For at du skal slippe å lure på det, så var det Mycoteam som tok analyser av muggsoppen og avga rapport om omfanget, ingenting jeg har ressonert meg frem til. Frisk den ene dagen, syk den neste.

  Som sagt var man ikke utendørs så man kunne nyte alt du nevner på Ranchen, man var i all hovedsak innendørs og hadde beintøffe behandlinger. Hadde det bare vært litt palmer og sol som skulle til så hadde det jo vært enkelt å kurere sykdom. Du får prøve detox på denne måten en gang, og så uttale deg hva slags feriefølelse og velvære du føler det gir deg. Jeg vedder på at det vil slå deg over ende og få deg til å ligge i fosterstilling og gråte litt etter mamma..

  Jeg skulle ønske jeg hadde en diagnose som kunne påvises slik en f.eks kreft diagnose kan, så jeg kunne bevist at dette gjorde meg frisk.

  Jeg kan ikke snakke for andre pasienter. Jeg kan heller ikke påstå at Young sitt program er 100% og at han sitter på en universell løsning for alle mennesker. Ingen kan det, ikke legemiddelindustrien og helsevesenet heller. Det jeg vet, er at mange ikke følger programmet etter de har blitt friske. Jeg var en av dem. Jeg klarte det en stund, men tenkte at det ikke kunne skade med litt «fy-fy». Det ble mer og mer mat jeg ikke skulle spise, og det tok ikke veldig lang tid før det manifisterte seg i en skrøpelig kropp. Young er veldig klar på hvor viktig det er å følge dietten selv etter man er erklært frisk. Hvordan vet du at dette ble gjort hos de som døde?

 • Detox er tull. Det er en fiktiv kur mot et oppdiktet problem.

  Masse oppmerksomhet og følelsen av å ta tak i problemet derimot (gjennom en ineffektiv behandling man tror er effektiv), det tror jeg kan hjelpe gjennom økt mestringsfølelse. Og jo drøyere en behandling er, jo større vil normalt placeboeffekten også være.

  Når utviklet du din allergi?

  At du nå legger skylden på kreftsyke som døde etter å ha brukt Young sin tullebehandling på dem selv, viser nettopp hvor farlig slike sekteriske behandlingsopplegg faktisk er. «Hvis behandlingen ikke virker er det pasientens feil, ikke behandlingens.» Huff.

  At Young mener man skal fortsette dietten etter at man er frisk er intet annet enn verdens beste salgstriks. Han vil jo selge mest mulig grønt pulver, må vite, og ingenting er bedre enn å legge til rette for noceboeffekt ved å fortelle pasienter at de vil bli dårlige om de slutter å følge hans diett.

 • Jeg lurer også på hvordan du vet at muggsopp ga deg ME? Hvem gjorde denne diagnosen/koblingen?

 • Sunny

  Leger/spesialister. Det var vel ikke akkurat en vanskelig kobling å komme til.

  Du må gjerne syns detox er tull og syns det er placebo.

  Min allergi mot hva? Skal du nå koble pollenallergi mot ME?

  Nei nei nei, vær så snill å ikke tillegg meg meninger jeg ikke har og dytt ord i munnen på meg. Jeg ville aldri lagt skylden på en kreftpasient at de gjorde det mot seg selv. jeg stillte simpelthen et spørsmål. Det er nok av tilfeller hvor mennesker med kreft blir erklært friske av helsevesenet etter tradisjonell behandling også, som plutselig har fått full spredning og dør 2 mnd´er etter. Hva med dem?

  Det går ikke an å redde alle, det er som sagt ingen universell kur. Men kan man ikke være litt åpen for at det faktisk finnes nok av mennesker som har blitt friske fra alvorlig sykdom som f.eks kreft ved hjelp av noe annet enn cellegift og strålebehandling, og ikke avfeie det med den trøttende «det finnes ikke noe vitenskapelig bevis», og ikke se alt svart-hvitt?

  Å følge dietten har ingenting med å drikke grønn gugge å gjøre. Sist jeg sjekket så tjener ikke Young et øre på at jeg handler grønnsaker på Meny.

 • Kvakkchaser

  Sunny – faktum er at teoriene til «Dr.» Young er pseudovitenskap. Det er rent oppspinn og overhodet ingenting av det han sier om syre, sopp og basisk mat har rot i realitetene. «Dr.» Young har doktorgraden sin fra et nå nedlagt, ikke godtkjent postordre-«Universitet». «Dr.» Young utdanner «mikroskopister» som etter et helgekurs begynner å diagnostiserer folk med fantasidiagnoser.

  Det er nok å ta av her til å forstå at fyren er en kvakksalver, noe han også er dømt for.

  Hyggelig at du ble bedre av leirskolen hans. Hundrevis/tusenvis av andre med ME har blitt bedre av Lightning Process, Tankefeltterapi, Ørelysbehandling, Huldas Zappeterapi, Bachs Blomsterterapi og Kvantemedisinske mirakelapparater. De fleste av disse greiene har ikke noen effekt i seg selv, men i form av at man gjør noe. Man får behandling, man blir trodd på. Og da leger kroppen seg selv.

  Jeg skjønner at du er glad for at Mr. Young hjalp deg. Men jeg håper også at du ser at det er mye som ikke stemmer med denne fyren. Solskinns-anekdoter, som din historie, er helt verdiløse når det gjelder å vurdere effekten av en behandling, men de er ekstremt potente for å verve nye pasienter. Jeg håper ikke du ender opp med å bli en av hans poster-girls for å lure flere mennesker, han nøler ikke med å behandle folk med kreft foreksempel.

 • Pingback: Komplementær og alternativ behandling skader kreftpasienter | unfiltered perception()

 • Sunny

  Jeg spurte spesialist på ME/CFS avd om Lightening Process. Svaret jeg fikk var at det ble rapportert om tilbakefall og i noen tilfeller forverring, hos svært mange. Han mente også at det var altfor mange som ikke var diagnosert etter Canada-kriteriene og umulig kan ha hatt ME hvis de ble friske ved kognitiv terapi. Husk også at det er flere alvorlighetsgrader av ME. Legevitenskapen (som dere er så opptatt av) kom for et par år siden frem til at HIV medisiner kunne være løsningen for de med ME, så var det plutselig kreftmedisiner som kunne være det store gjennombruddet. Jeg syns det sier veldig mye om alvoret i sykdommen, det er ikke en sykdom man «trylles» frisk fra.

  En drøss med mennesker med andre alvorlige sykdommer har blitt friske fra annet enn skolemedisin i årevis. Jeg var ikke den eneste som var hos Young og fikk hjelp. Det er søtt at du tror at det er som å være på en leirskole.

  Solskinnshistorier er til for å fortelles. Man kan mene mye om Young og den alternative verdenen, være kritisk og stille spørsmålstegn, men man skal ha respekt for de historiene som fortelles som vises. Det jeg leser er at du ikke har respekt for ME diagnosen, det er ikke en ordentlig sykdom, og man kan bli frisk med litt oppmerksomhet og positiv tenking.

  Verve nye pasienter..Du trenger ikke sette deg på et fly til San Diego for å gjøre programmet, det er fullt gjørbart å gjøre hjemme i Norge uten innblanding fra Young. Jeg er ikke en frontperson for Young, jeg forteller min historie. Likevel er den ikke interessant fordi dere er innbitte skeptikere som ikke vil høre om noe som ikke har med skolemedisin å gjøre. Hadde jeg hatt en alvorlig diagnose som kunne dokumenteres så hadde det ikke vært behandlingen som gjorde meg frisk da heller, det hadde vært tilfeldigheter eller medisiner jeg fikk mot en annen sykdom 4 år før jeg fikk den andre sykdommen. For at alternativ behandling kan gjøre et menneske frisk, den er bare for hard å svelge for en hardbarket skeptiker.

 • Detox ER tull. Det er ikke min mening, det er et faktum. Det har ingenting med virkeligheten å gjøre.

  Jeg har for øvrig stor respekt for sykdommen ME. Jeg kjenner selv folk som er lenket til senga grunnet ME, og jeg tror ikke det er like enkelt å bli friske for alle. Men CFS/ME har ulike grader, og ulike årsaker. Vi kan med ganske stor grad av sikkerhet si at ingenting av det Young tilbyr har noen terapeutisk effekt. Derfor er det rimelig å spekulere i hva som kan ha gjort deg frisk.

  Det kan altså være at du ville blitt bedre etterhvert uansett (mange med ME gjør det, uansett hva slags behandling de får). Det kan være andre livsstilsendringer som påvirker helsen din. Det kan være en kombinasjon av placeboeffekt/endret opplevelse av sykdom, stressreduksjon etc etc som jeg har skrevet om tidligere.

  Alt dette betyr ikke at du ikke var veldig syk. Ei heller at du ikke er blitt frisk. Det vi bestrider er årsaken. Det hjelper ingen om du promoterer en behandlingsmetode som sannsynligvis ikke har noen effekt, og i verste fall kan skade folk, bare fordi du har laget deg en hypotese om årsak og virkning i hodet ditt.

 • Sunny

  Jeg får bare la deg få siste ordet Tjomlid, det nytter ikke å diskutere med en som har et så svart/hvitt syn på helse som det du har.

 • anne marie hovgaard

  «Men kan man ikke være litt åpen for at det faktisk finnes nok av mennesker som har blitt friske fra alvorlig sykdom som f.eks kreft ved hjelp av noe annet enn cellegift og strålebehandling…»
  Jo da! For en del kreftsykdommer, f. eks. tidlige stadier av brystkreft eller kreft i livmoren, kan kirurgisk behandling være tilstrekkelig. Alternativ fantasimedisin derimot… not so much. Derimot er det nok av folk som innbiller seg at de har blitt friske av denslags, fordi de har brukt en eller annen uvirksom behandling i stedet for cellegift… etter å ha fått operert bort kreftsvulsten i brystet. Det de ikke har fått med seg, er at cellegift i slike tilfeller bare reduserer faren for tilbakefall – som ved brystkreft i et tidlig stadium er forholdsvis liten uansett.

 • Oda Foss

  Hvordan gikk det med oppgaven din?