Jeg – en HPV-vaksinert mann!

Skjermbilde 2013 06 06 kl 12 53 02

I disse Michael Douglas-tider kan jeg si med stolthet: Jeg er en av få norske menn som har vaksinert seg mot HPV.

Det gjorde jeg fordi:

…og ikke minst fordi jeg gjennom å ha vaksinert meg bidrar til flokkimmunitet og ikke risikerer å føre HPV-smitte mellom sexpartnere. På den måten beskytter jeg ikke bare meg selv, men også andre.

Det er nå ca et år siden jeg satte tredje og siste dose. I løpet av de kommende måneder vil jeg statistisk sett være fri fra HPV-typene vaksinen beskytter mot, om jeg i det hele tatt hadde disse virusene i meg fra før. Sjansen er stor for at jeg hadde det, fordi for hver ny seksualpartner man har er det ca 10 prosent risiko for at man smittes av HPV. Mellom 70 og 80 prosent av alle mennesker vil bli smittet av HPV-viruset en eller flere ganger i løpet av sitt seksuelt aktive liv.

Vaksinen bekjemper ikke eksisterende HPV-smitte, men kroppen vil i rundt 90 prosent av tilfeller selv kvitte seg med en slik infeksjon i løpet av 6-24 måneder. Mens vanlig smitte ikke gjør at man blir immun, vil vaksinen sannsynligvis gi livslang immmunitet. Så snart eksisterende smitte derfor er nedkjempet av mitt immunsystem, vil jeg som vaksinert ha redusert risikoen for ny smitte til nesten null. Dermed reduserer jeg også risiko for ulike krefttyper som HPV kan gi.

Dessverre er vaksinen dyr, men jeg synes det er en investering verdt å gjøre, selv om jeg aldri vil få vite om den beskyttet meg direkte. Jeg vet likevel at det er et lite bidrag til å beskytte mennesker rundt meg, et brudd i en potensiell smittekjede, og det føles viktig og godt.

Vaksinen Gardasil har vist seg å være svært trygg. Overlege Sveinung Sørbye skriver i dag en kronikk hos NRK Ytring hvor han argumenterer for at HPV-vaksinen også bør tilbys til gutter. Det er jeg helt enig i.

I Australia har vi allerede sett den dramatiske effekten av HPV-vaksinering. Der får kvinner opp til 26 år vaksinen gratis, og kjønnsvorter, en av sykdommene HPV-virusene kan føre til, er nesten utryddet i løpet av få år. Kjønnsvorter bruker bare 2-3 måneder på å utvikle seg, så der ser man effekten av vaksinen fort.

Interessant nok ser man også at kjønnsvorter hos menn, som altså ikke har fått vaksinen, har falt nesten like mye, fordi smitteveien fra kvinne til mann begrenses. Dette er flokkimmunitet i praksis. Det flotte er at når vaksinerte kvinner ikke lenger smitter menn, så vil heller ikke disse menn smitte nye kvinner. Et konkret eksempel på dette har man sett i Australia hvor reduksjonen på antall kvinner med kjønnsvorter har falt mer enn andelen vaksinerte. Det betyr at de som vaksinerer seg bidrar til å beskytte de som ikke vil, eller kan, vaksinere seg. Dette gjelder for alle vaksiner, enten det er mot meslinger, kikhoste, polio eller HPV. Å vaksinere seg er et samfunnsansvar og en altruistisk handling.

Når det gjelder kreft er antall forstadier til kreft nesten halvert etter at vaksinen ble innført. Det kan ta 10-20 år før livmorhalskreft utvikler seg, så det vil ta lang tid før man har statistikk på den reelle effekten, men alt peker i retning av at vaksinen vil redusere antall tilfeller livmorhalskreft dramatisk. I tillegg vil den altså kunne beskytte mot flere andre krefttyper, også hos menn.

Vaksinen mot HPV er fullstendig trygg basert på rundt 10 år med sikkerhetsdata, og viser en dramatisk effekt mot både kjønnsvorter og livmorhalskreft. Jeg håper vaksinen snarest blir tilgjengelig også for norske gutter, slik Australia har valgt. Jeg håper også at alle dere som er for gamle til å få vaksinen gratis går til fastlegen og ber om å få HPV-vaksine. Det koster i underkant av 3500 kroner for de tre dosene, men det er en investering som er verdt hver krone.

Jeg er glad jeg har gjort det.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!