0adb5c2e23c2f338823c57ecbe169d46Jeg mistet julen en gang for kanskje 10 år siden. Nå får jeg ikke til jul lenger.

Jeg føler ingenting for jul. Julen er omtrent like oppløftende som et tannlegebesøk. Ikke sånne årlige kontroller hvor tannlegen bare pirker litt og sier at alt ser greit ut. Nei. Julen er mer som den gang du var for å rotfylle en jeksel helt der bak. Da du måtte sitte i evigheter og observere at noe ubehagelig skjedde, men heldigvis er du bedøvet nok til å ikke egentlig merke så mye til det.

Julen bare skjer rundt meg. Men jeg er ikke i julen. Og julen er definitivt ikke i meg.

Det er mange år siden jeg har kjøpt gaver til voksne. Julegaver er noe av det mest motbydelige jeg kan tenke meg. Når jeg leser på Facebook at folk handler gaver, pakker inn og styrer, så knyter det seg i magen min. Jeg synes det er ekkelt. De kunne like gjerne skrevet at de var ute og kaldkvelte uskyldige kattunger.

Og jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg vet ikke hvorfor jeg føler det slik. Kanskje det gjør meg stresset. Kanskje det er fordi jeg oppfatter det som noe påtvunget. Et slags rituale. Noe man må gjøre bare fordi det er sånn. Og hvis det er en ting jeg hater, så er det ting folk gjør bare fordi det er sånn. Jeg hater tradisjoner og ritualer.

Grøss.

Misforstå meg ikke. Jul kan være koselig. Jeg sitter ikke og har det vondt inni meg med familien på julaften. Spesielt ikke de julaftener jeg er med min datter. Jeg har verdens beste familie, og en oppvekst med fantastiske julfeiringer bak meg. Men de siste årene har hele julegreiene bare blitt ekstremt kjedelig og intetsigende. Når man er singel, familie er spredt litt rundtomkring, og man generelt sett synes folk er litt slitsomme, så har ikke julen så veldig mye å tilby.

Når noen spør meg om hva jeg ønsker meg, så synes jeg det er utelukkende ubehagelig. Jeg får et snev av panikkangst. Jeg blir stresset. Kanskje fordi jeg ikke ønsker meg noe som helst som noen kan gi meg innpakket i gavepapir. Jeg har alt jeg trenger og mer.

En jul hvor jeg bare kunne gi gaver, men ikke fått noe i retur, hadde passet meg utmerket. Jeg klarer bare ikke den påtvungne gjensidigheten. Tit for tat. Jeg må gi deg en gave og så må du gi meg en gave i retur. Åh, som vi bryr oss om hverandre, dere!

Det klinger så falsk. Så påtatt.

Jeg er ikke gjerrig. Året rundt bruker jeg mye penger på de jeg er glad i. Mat. Reiser. Opplevelser. Underholdning. Jeg liker å kunne betale for andre, og jeg har råd til det som singel og gjeldsfri i god jobb. Det gir meg glede. Gi venner og familie opplevelser og lyspunkter i hverdagen, uten at jeg trenger tenke på å få noe igjen. Det ønsker jeg ikke. Det vil jeg ikke ha. Ikke fordi jeg er så forbannet god eller prektig, men fordi det er så mye enklere. Det blir mindre oppstyr når jeg slipper å føle at det ligger noen uskrevne regler bak det jeg gjør.

Julen er full av uskrevne regler. Ritualer og forventninger. Det stresser meg. Da handler det ikke lenger om å gi. Det handler om å bytte. Og hvorfor? For å vise at man bryr seg. Implisitt: Hvis man ikke gir noe, så bryr man seg ikke.

Æsj.

Jeg har forresten en del julepynt og et kunstig juletre stuet bort i en kjellerbod, når jeg tenker meg om. Men det er bare stress å dra det frem, fordi det må jo tas ned igjen snart likevel. Når jeg ikke har min datter hos meg i julen, eller noen kjæreste å nyte julestemningen med, ser jeg ikke poenget. Bortkastet tid.

Julen er for barn. Derfor gir jeg gaver til min datter og mine nevøer og nieser. That’s it. Vi voksne har sluttet å gi hverandre gaver for lenge siden. For min del var det en slags gradvis nedtrapping. I noen år gikk jeg over fra å gi «vanlige gaver», til å gi «fornuftige gaver». Jeg reklamerte også for det i bloggen flere ganger, og lenket til ulike nettsider hvor man kunne støtte ulike hjelpeorganisasjoner ved å kjøpe symbolske gaver til venner og familie. Det synes jeg er en god ting, men selv det virket litt tafatt.

Det føles bedre å være litt mer konkret, derfor overfører jeg månedlige penger til en kenyansk venn. De siste par år har jeg også hjulpet ham med to større beløp for at han skulle kunne kjøpe seg hustomt og investere i et prosjekt som vil kunne gi ham en selvdreven arbeidsplass på sikt. I tillegg overførte jeg litt ekstra til ham nå før jul. Det er en gave jeg vet kommer til nytte. Til en som virkelig trenger det. Derfor føler jeg ikke det er så ille at jeg har sluttet med de fornuftige gavene. Å overføre penger direkte til en jeg vet trenger det, hele året rundt, hvor jeg vet at pengene går til noe viktig, føles riktigere.

I fjor ville jeg også gjøre noe mer. Investere litt av meg selv. Jeg hadde barnefri julaften, så da hadde jeg mulighet til å heller gjøre noe som faktisk betyr noe. Etter å ha spurt litt rundt ble jeg tipset om Unge Duer, og endte opp med å tilbringe julaften som ansvarlig for lyd, lys og scene på en alternativ julefeiring for ungdommer som ikke har mulighet til å feire en vanlig jul med sin familie. Asylsøkerungdommer, barnehjemsbarn og andre unge som ikke får reist hjem i julen.

Grunnet litt logistiske tilpasninger skal min datter feire julaften hos sin mor også i år (for å komme inn i «synk» med andre deler av familien som også feirer jul annenhver gang på ulike steder). Jeg spurte derfor Unge Duer om å få delta i år også, men det viser seg at de ikke skal arrangere en slik alternativ julefeiring. Derfor har jeg forsøkt å komme på hva jeg skal gjøre. Jeg kan selvsagt dra til mine foreldre og feire jul der, men dit skal jeg uansett sammen med min datter i romjulen og nyttårsaften. (Og Tonstad er verdens kjedeligste plass å være på besøk.) Jeg vil heller gjøre noe som betyr noe. Gi noe til noen som trenger det.

Derfor har jeg lurt på om jeg i år skal gjøre noe veldig enkelt. Jeg er alene i Oslo og har ingenting å finne på. (Det blir vel Fjordland og film.) Så hvorfor ikke bruke denne friheten til å gå ut i gatene og gi små gaver til de som virkelig trenger det? Jeg har ikke tenkt denne tanken helt ferdig ennå, og jeg tar gjerne imot innspill fra andre i kommentarfeltet. Kan hende jeg bare rusler en tur ut og kjøper kaffe og en bolle til noen jeg ser trenger det? Sexarbeidere, tiggere, narkomane og andre som er ute i kulden på julaften. Det føles bedre enn å gi gaver til familie og venner som har alt fra før. (Jeg er glad i dere likevel!)

Og hvis du er alene og trenger et sted å være, så er du velkommen hjem til meg. Jeg bor alene på Tøyen i Oslo, og åpner gjerne dørene til de som måtte trenge et sted å være. Det er lite jul hjemme hos meg, men det er mulig å prate, se en film, høre på musikk eller spille gitar. Lys og varme og klementiner og cola og kaffe og te klarer jeg vel også å by på. Kanskje du blir med ut en liten runde og deler ut kaffe og boller først?

Ta kontakt med meg hvis du har lyst å finne på noe på julaften! Det vil hjelpe meg å gi julen mening.

 • Ida

  Du er fantastisk, Gunnar. Jeg forstår deg så godt, og jeg håper du finner glede i å glede noen i jula!

 • Marit Simonsen

  Jeg synes det er så flott at du klarer å gjøre noe fint med de vanlige samfunnstingene du selv ikke setter pris på. Det er mange som bare tenker at «det er ikke noe for meg», men når du kommer i sånne situasjoner finner du på en måte å gjøre det ditt på. Jeg synes å dele ut gaver til de som trenger det og å delta på veldedige julefeiringer (jeg er sikker på at det finnes andre enn unge duer!) er en nydelig måte å feire jul på, selv om det ikke er «tradisjonelt».

 • Fanny L

  Hadde jeg vært alene i Oslo i jula, skulle jeg gjerne dratt ut og delt ut kaffe og boller sammen med deg. God Jul, Gunnar!

 • Marielle A Lien

  Forstår det med uskrevne regler.
  Angående gaver til de som trenger det, gatens løse fugler trenger som oftest noe varmt om vinteren. Ta med en termos eller to med pølser og lomper, heller enn boller :) . Lett å ete for de løse fuglene uten så mye tenner også.

 • Ida

  Det er kanskje litt sent nå, men det kan kanskje komme til nytte senere:
  Alternativjul.no søker frivillige hvert år, og inviterer inn fra «gata» og fikser en julefeiring for de som faller utenfor.

 • Kenneth Lien

  Det eneste positive med desember måned er at det er eneste tiden i året (tydeligvis) hvor man kan få seg pinnekjøtt.

  Hadde du vært i Trondheim hadde du vært hjertelig velkommen til oss for å feire jul:-) Da hadde jeg kanskje kunne snakke om noe annet enn sykdom, slektsforskning og onkel Arvid som brukte mesteparten av 50-tallet til å drikke ubrent sats.

 • Jeg vet, men da jeg fikk vite at det ikke ble noe med Unge Duer i år, var det for sent. I fjor sjekket jeg ut alternativ jul allerede i starten av desember, men selv da var alle listene fulle – hvertfall på selve julaften. Det mangler ikke på frivillige, og det er hvertfall bra! :-)

 • grinch

  Jeg vet akkurat hvordan du føler det. Du setter ord på det veldig mange – spesielt menn – føler, men som de ikke kan si. For hvis de gjør det, er de ufølsomme, kalde, gniene, gretne. Partypoopers. Jula er styrt av kvinner og barn, og menn må bare følge med. God jul åkkesom.

 • korani

  The grinch ?

 • bjosom

  Jeg er kvinne men IKKE glad i jula. Mange grunner.

 • denallerv

  Det er rart dette hvordan hodene våre er skrudd iasammen. Folk er å blir forskjellige. For jeg har alltid likt julen, selv om jeg både er mann voksen og barnløs. Jeg gjør julen på mine premisser. Det betyr få presanger som jeg kjøper på internett helst lenge før jul…. Har noen lys jeg henger opp. Pleier å holde en fest i romjula med litt gløgg å sånn(litt pokerlag)… Og ellers så tillater jeg meg masse god mat, noe jeg ikke gjør så ofte ellers…. + finner meg et bra dataspill som jeg koser meg med.. Har som regel og fri hele jula ;-)… Så for meg blir det et avbrekk og et lyspunkt nå når året er på det mørkeste….
  For meg er det vanskelig å forstå at slike ting skal være stressende, eller uønskede.
  Jeg bør vel prøve å gi et råd her… Føler at jeg har lyst til det… Kjenner deg jo ikke så det blir vel uansett feil, men her kommer det. Ikke ta Jula, andre mennesker eller deg selv så høytidelig… Senk skuldrene, gjør noe du har lyst å gjøre på disse fridagene (du greier sikkert bedre en fjorland og film)….. Og hvis du ønsker å hjelpe noen, gjør det hele tiden, hvorfor bare i Julen?

 • Maja Sørbø

  Vil gjerne være med å dele ut kaffe og boller!

 • Eirin Mikalsen Orum

  Jeg både forstår deg og ikke forstår deg samtidig. For meg er jula deilig, jeg koser meg med planlegging og forberedelser, og ser på det som en intellektuell utfordring å pønske ut gaver jeg har råd til, men som samtidig virkelig betyr noe. I år ble det, av ulike grunner, kun en gave som er helt hjemmelaget, men det er til gjengjeld store deler av min sjel i den portrett-tegningen (har sikkert brukt 20 timer på å lage den!). Pepperkakehuset er selvdesignet og selvbærende i år også (og naturligvis annerledes enn i fjor, og året før osv.), og ligger klart til pynting og montering i løpet av helga, det er også kreativ og intellektuell utfoldelse som gir meg mye glede.

  Men i for to år siden var det annerledes. Som hos deg, skulle datteren være hos den andre forelderen i selve jula, og vi skulle til familien min i nyttårsperioden i stedet. Dermed bestemte jeg meg for å gjøre det fint bare for meg selv. Ikke noe juletre, og nesten ingen julepynt (bortsett fra pepperkakeslottet, som kom opp i god tid og sto til over nyttår). Men maten la jeg flid i, og nøt med andakt, og min søsters familie deltok via Skype (og jeg hos dem, naturligvis). Veldig deilig å ha det så fredelig etter julemåltidet! Ikke noe pakkestyr i det hele tatt, og det var helt greit, selv om det ble både nostalgi, melankoli og selvmedlidenhet innimellom.

  I år er familien invitert til meg i jula, selv om datteren igjen er hos pappaen (nyttårsaften blir «julekvelden» for henne), så det kan bli i meste laget, men «vi står han av». I tillegg har jeg gitt beskjed til Omsorgskafeen om at vi gjerne tar imot en ekstra julegjest, eventuelt en liten familie, noen som trenger å være sammen med noen den kvelden. Vet at Røde Kors arrangerer slikt også i Oslo, ta kontakt med dem!

  Håper du klarer å fokusere på grunnen for tradisjonene, i stedet for hvor uthulet de fort blir i et forbrukersamfunn! Vi feirer at den mørkeste tida på året uvegerlig medfører at det går mot en ny vår og sommer. Selve livets gang. Vi byr på det beste av det beste av mat og drikke, for å markere at vi faktisk klarer oss gjennom nok en vinter. Og vi gir dem vi bryr oss mest om noe som viser at vi har tenkt på dem (og helst også at vi SER dem, vet hvem de er og hva de bryr seg om) og dermed kan gi dem noe som symboliserer båndet mellom oss.

  Lys, liv, progresjon og generøsitet, det må da være verdt en feiring?

 • You and me both, brother.

 • Fred Husby

  «Gamle gretne gubber» går ikke av moten så lenge vi har slike som Tjomlid. Av en el annen grunn kasta jeg bort et par minutter på å lese oppgulpet hans. Jeg er sikkert like gæren, men skryter ikke av det i all offentlighet. GOD JUL!

 • Rune

  Tror du trenger litt profesjonell hjelp,Gunnar. Ikke bra med slike tanker.

 • Allsportsunited

  For en trist jævla særing!

 • Jostein

  Ta deg en tur til Frelsesarmeen på Julaften, da vel. De er «Way Ahead of you» med tanke på å gi til noen som trenger det. Kanskje du til og med kan få tilbake litt av Julestemningen..

 • Mats Gullikstad

  Tanken på å gå rundt julaften og gi gaver til sexarbeidere, tiggere og narkomane høres veldig snilt ut! Men husk at noen kan bli fornærmet, eller ikke vise den takknemligheten man forventer i gjengjeld, av slik velvilje.

 • Thomas

  Tåler du ikke at andre har en annen tanke gang enn deg? Er det slik at han skal gå rundt og være en sau bare fordi du der det? Respekter at mennesker er forskjellig. Det er slik verden er skrudd sammen, din ignorante triste normale menneske. Ha en god jul og ikke kvel på ribben

 • ikkeolsen

  Jul var ok frem til 12 års alderen,siste 30 år har den vært et mas! Godt å lese at det finnes andre som opplever det på samme måte,trodde eg var aleine på det området.
  Er ikke glad i å motta gaver,uansett dato eller anledning,liker mye bedre å gi noe til andre.
  Eineste positive med jul – og religion forøvrig,det er alle fridagene vi får :)

 • viggost

  Det går aldeles utmerket mye bedre den dagen du skjønner at Jula ikke er en kristen høytid, men en mange tusen år gammel folkelig lysfest som markering av at sola snur.
  Gleden over at det nå gikk mot lysere og varmere tider er blitt feiret minst 2000 år før det var noe som helst som het Jesus. Det er ingen som gjeter sauene på markene i Libanon midt på vinteren. Vår Julefeiring er en schizofren begivenhet kuppet av den katolske Paven en gang før år 1000. Til og med navnet Jul er betegnelsen på den hedenske lysfesten. Paven ble grundig lei av at kirken ikke klarte å stoppe de historiske folkefestene, og flyttet like godt kirkens merkedager til de allerede etablerte hedenske festdagene.
  Tenn dine symbolske lys, spis din gode mat og drikk ditt mjød med beste samvittighet.
  Lørdag snur solen i ekte Julefest tradisjon. Skål for det.

 • Truge

  Er ikke lege, men tipper bloggeren lider av en depresjon. Det og ikke kunne glede seg over positive ting er vel et typisk symtom.

 • Halvor Thoresen

  Jeg kunne ikke vært mer enig! Legger til at jeg heller ikke feirer bursdag.

 • Vebjørn Lien

  «Når noen spør meg om hva jeg ønsker meg, så synes jeg det er utelukkende ubehagelig.» Selvfølgelig! Det er ikke meningen at folk skal komme til deg før jul og spørre deg om du ønsker deg noe! Du er jo en voksen mann! Du må spørre deg selv om hvorfor folk snakker til deg som om du var et barn. Det er to mulige svar på dette, enten oppfører du deg som et barn, eller så omgås du folk som ikke vet hvordan voksne folk omgås.

 • TorbjornKornstad

  ..og eg kasta akkurat bort ti sekund på å lesa denne kommentaren. Angrar som ein hund.

 • Hvem definerer hva som er positivt? Jeg gleder meg over andre ting, men akkurat jul er for meg temmelig meningsløst og innholdsløst. Er det slik at de som ikke gleder seg over ting jeg gleder meg over må være deprimerte?

 • Truge

  Er selv godt voksen og selvsagt har jeg ikke samme glede av jula som da jeg var barn. Skjønner allikevel hva som er galt med å komme sammen spise god mat å gi hverandre presanger. Kan umulig være negativt, hvorfor problematisere dette da???

 • KHH

  Enig med deg. Feirer heller vintersolverv. Det er den beste dagen i året, når sola snur og det blir lysere for hver eneste dag som går

 • Kristopher Førres

  Herremeigud, har du monopol på å skrive på nettavisen om dine anti-vesten/norge-tanker?
  Synes mer og mer synd på deg, du har jo ingen meninger bare følelser. Må være slitsomt å være depresiv og anti-det-landet-du-bor-i…!!

 • Steffan13

  Julen handler om gaver når du er ung, når man blir voksne blir det kjekkere å glede seg til middagen og når du blir «gammel» er det familie og unger som er julen. Det er synd at ikke alle kan følge den utviklingen, men familier er forskjellige.

 • Arild2440

  Ser at du skriver: «Synes folk er litt slitsomme så da har ikke julen noe å tilby».
  Jeg tenker at det virker som om det er du selv som har et problem som ikke har noe med julen å gjøre. I stedet for å spy edder og galle over en tradisjon som de fleste setter pris på bør du heller sørge for at dette blir kjekt og koselig… Også for deg!
  Ta deg en tur i kirken på julaften og nyt stemningen og den gode atmosfæren der.
  God jul!

 • Hilfe222

  Hærregud for en sytekopp.. Barna bryr seg naturlig nok om presangene. For de fleste andre dreier jula seg om å samle familie og venner og hygge seg sammen med god mat, drikke og hyggelig samvær og fine tradisjoner. Men det jo ikke noe nytt å se idealister som deg selv moralisere på denne måten. Har lest flere av dine tidligere innlegg for å si det sånn. Så lenge det finnes folk i verden som ikke har det så bra, så burde vi egentlig alle sitte hjemme og deppe i solidaritet liksom. Det er jo helt grusomt at folk ønsker litt glede og lykke for seg selv og sine nærmeste, og nyte en tradisjon som så mange er så glad i. Det er fint og flott at du ønsker å hjelpe de som ikke har så mye. Det står det respekt av. Problemet er bare som vanlig den bitre undertonen i innlegget som egentlig sier at alle som ikke er og tenker som deg er egoistiske fjols.

 • Allsportsunited

  For å være ærlig så takler jeg ikke folk som skal være så jævla annerledes: veganere, kunstforståsegpåere, langhårede planterøykende sosialister, etc. Kommer du i tweed-dress på fest så må du ikke regne med å prate med meg. Kall meg gerne ignorant, for det er jeg. And I don’t give a shit :)

 • Mats Gullikstad

  Det der lukter veldig av janteloven … Annerledes-tenkerne fører til framgang her i verden, og det er typisk for folk som frykter denne framgangen, å rakke ned på dem.

 • Bjørn Arne Aakvaag

  Julen er vel bare innpakningen, innholdet er det vi sjøl må bidra med. Desemberdagene er mørke og triste og vi trenger en oppmuntring for å kjempe oss gjennom mørke regn og snøslaps. Å gi dagene et innhold av glede og oppmuntring gagner både oss selv og andre. Innholdet må du selv bidra med, om det er for vanskelig har du et problem. kort sagt om julen er tung er du sjøl skyldig. Om du selv bidrar med med glede får du glede tilbake. God jul! :)

 • Tor Eirik Bjørkli

  Interessant sosialantropologisk øyeblikksbilde fra et nær perfekt, Norsk liv. Gi bort alt, skaff munkekutte og bo barbeint i Nepal til du finner poenget. Si fra når du drar. Jeg joiner.

 • cuculus canorus

  Enig på alle punkter. De som også er frustrende er at om du skal være alene julaften, så får man medlidelse man ikke vil ha: fordi man ikke lider.

  Jul er plattheter, klisjeer, absurd streben etter en «forgangen jul» som strengt tatt aldri fantes (bestemor baker, det er rutete forkle, blonde, forventningsfulle barneøyne, snøen daler, sju slag, levende lys på juletreet. Litt sånn Fanny og Aleksander-aktig). Det er skyhøy stressfaktor: de fleste tullebulkingen skjer i julen. Folk stresser. For hva?

  Jeg kjeder meg også grenseløst over tradisjoner generelt. Formelbaserte, uoppfinnsomme, i-år-som-ifjor. Hvorfor? Fordi. Dæffor. Ikke et godt nok svar i min bok.

  Jeg støtter deg hundre prosent i planen om å gi kaffe og boller (eller pølser) til folk der ute. Helt alvorlig, jeg hadde gladelig gått sammen med deg med en 10liters termos-dunk med kaffe på tralle (vi låner etpar stykker fra militæret eller HV eller noe sånt). Kan vi komme tilbake til det til neste jul? Jeg har nemlig et sted jeg skal julaften. Selv om jeg godt kunne slippe…

 • Send meg en mail på [email protected] da! :-)

 • cuculus canorus

  :-D

 • cuculus canorus

  Hva er galt med Fjorland og film? Og han sier jo han er mer interessert i å hjelpe noen over lengre tid, jfr. Kenyansk venn?

 • denallerv

  Håper for din skyld at du ikke måtte tenke for hardt for å lire av deg den tåpelige kveruleringen!

 • cuculus canorus

  I alle dager. Jeg spurte bare.

  Beklager om jeg uleiliget eller på noe vis tråkket deg på tærne.

 • Sunniva Soleil Noir

  Ja, klart, jula og de problemene det måtte medføre for deg er også kvinners feil.

 • Sunniva Soleil Noir

  Beklager ordbruken, men fy faen for noe piss å komme med. Å ha en depresjon er langt mer alvorlig enn å ikke være så glad i den kommersielle jula. Det hadde du nok visst om du hadde opplevd å ha en depresjon. Et symptom på depresjon er ikke at kompisen din ikke finner glede i ting DU synes er positivt, men at kompisen din ikke lenger finner glede i det han eller hun likte å gjøre før. Og det er bare ett av symptomer og tegn på depresjon.Det er vel heller ingen som har sagt at det er gærent å gi hverandre presanger eller å spise god mat (jeg liker ikke julemat, betyr det at jeg lider av depresjon, forresten?).

 • Sunniva Soleil Noir

  Men du virker jo veldig annerledes selv, egentlig, i og med at de fleste kommer til å snakke med folk i en tweed-dress på fest. Hvordan takler du deg selv? Mulig du mener at du ikke takler folk som er annerledes enn deg selv, og da ender du nok opp med å snakke med cirka ingen på den festen.

 • litesaklig

  Kirken, lol

 • Boblo Doblo

  Barnet dør for at den voksne skal leve! God jul, voksne mann!

 • Boblo Doblo

  HELLBANNING :-)

 • Geir Odden

  Voksne mennesker takler ofte ikke det barn liker… god jul, Svaksynt :-)

 • Geir Odden

  Du sensurerer vanlige innlegg? 30 minutter etter posting ble mitt innlegg borte… Bare for å være størst?

 • Geir Odden

  Jeg er mann… og alene… men enda med familie… den dagen det er slutt!!!

 • Eli Furnes

  Desemberbarn æ lengte etter deg, ble du tatt av våren som de andre.. Kari Bremnes..
  Frelsesarmeen o.l. Har jo åpent på julaften, være med der. Servere julemat til enslige og trengende, eg gjorde det ett år, koselig og takknemlig feiring.. Ellers så kan ta en enkel jul hos oss..

 • meg

  Å ærlig talt. Mange grunner til at jula ikke trenger å være positiv. Jeg er mamma med tre barn jeg, og kan likevel ikke fordra jula.Ser svært lite positivt med den, det eneste må være pinnekjøttet som man ikke får spist ellers i året. Jula var ellers en prøvelse da jeg var barn. Det er kanskje derfor jeg sliter med den nå. Uten en eneste depresjon. Og hva er gjevt med å bytte pakker, i et overflodssamfunn ?

 • Geir Odden

  Æsj… du som meg… GOD JUL! JUL JUL!

  Det er alltid godt å høre at man tilhører!!!

  Jeg kjører buss…. og i disse tider er mennesker litt mer trivelige…

 • Geir Odden

  Jeg skulle ønske at dere alle forsvant… DET GJØR DERE IKKE!

  Jeg må forbannes med dere HELE TIDEN!

  JUL JUL!

 • Ingenting slettet/sensurert. Lær deg å forstå kommentarsystemets sortering.

 • Geir Odden

  Ser det nå… jeg trodde det ble sortert etter tid, men det blir sortert etter «hvem som er best»!

  Gulp…

 • Det velger du fritt selv.

 • RobotCop

  Nei…

 • Geir Odden

  Nei… du har bannet meg… du har bannet IP-adressen!

  Edit: Jeg postet dette mha HMA! Ingen tilgang før jeg proxiet, så tilgang!

 • Geir Odden

  Er det virkelig bedre enn «gutten-som-hatet-systemet-dagen»?

 • Geir Odden

  Tjoms sensurerer… ved hjelp av IP! Men… en proxy tar deg rett forbi!

 • Du er bannet fordi du poster tåpelige ettordskommentarer som bare er personangrep og tull, og det fra flere ulike nick. Stikk.

 • RobotCop

  Hellbanning!

  Tjoms liker ikke motsvar!

  Stikk selv!

 • eilicec

  Så det er sånn Karl Bertil Johnson blir når han blir voksen. (se den)

 • Som du ser får omtrent alle motsvar stå. Du er derimot bannet for å bare lire av den meningsløst oppgulp under ulike navn som om du var 6 år gammel.

  Do the math.

 • JEG ble bannet fordi DU ikke likte meg!!!

 • Mister Hellbanning!

 • Konglomerat!

 • flex

  Tror du trenger å lese deg litt opp på hva faktisk jul er og opphavet til det som er jul i Norden. Det er ikke det du prøver å få den til å bli her i innlegget ditt. Så den er det du legger i det om du er opptatt av historie og hvorfor vi feirer jul i Norge. Noe som har blitt gjort i 2000 år og ingenting med kristmesse å gjøre. Derfor jul er fint siden det er nøytralt religionsmessig om en tåler det hedenske opphavet da.

 • naboen

  Det er fordi du er like uviten her som i alt anbet du skriver. Du har problemer du må få hjekp med. Hvorfor må du skruve om ting du ikke forstår. Du leker smart men du er ikke akkurat kjent for den smarte professoren på Tøyen men tvert imot. Når skal du skjønne at du er ansett som en retarder uviten Tjomis. På tide at du snart skaffer det litt kunnskaper om saker og ting før du leker tastatursmart. Vi som kjenner til deg vet du bare er en sosialaviker så det kan du kanskhw skrive litt om for det har du hvertfall noe svaksynt på. Rene komi å lese rælet ditt, men kjempefint å vise studenter som studerer psykologi så de kan øve på å sette diagnose.

 • Allsportsunited

  Egentlig var det litt feil å bruke ordet «annerledes». Kanskje ordet «sær» hadde passet mye bedre. I hvert fall slik jeg definerer ordet «sær».

  For jeg hater ikke folk som er annerledes. Bevares, jeg kjenner både innvandrere, samer, russere, funksjonshemmede, homofile, gamle og unge, og de bringer glede og beriker samfunnet på sin måte, akkurat som resten av befolkningen. Og jeg er overhode ikke noen forvalter av janteloven. Hvis du vil synge lavt til deg selv på bussen, bli millionær, bli kjendig, etc. så bra for deg :)

  Men driver du med basehopping, elsker frijazzens mysikk og mysterier (Hmnjaaaa!) eller skriver dikt (uten rim), så er du ikke en jeg orker å prate med. Da er du bare sær. Elsker du derimot fotball, villmarksliv, reising og er samfunnsengasjert (høyrevridd såklart) så prater jeg gjerne med deg :)

 • Allsportsunited

  Helt enig. Jeg er ikke kristen! Alt for godt utdannet innen vitenskap for det! Likevel synes jeg det er mange gode tradisjoner som kommer ut av kristendommen i Norge. Jula, påske og andre høytider har et budskap om at man skal samle seg med kjente og kjære. Folk du sjeldent ser, og det syns jeg er veldig viktig. Se på muslimer; de har et enormt samhold internt i familier, og de samler seg veldig ofte.
  Jeg var i kirken sist jul, og det var både koselig, stemningsfullt og litt meningsfylt :) Jeg syns det er synd at de tok bort skolegudstjenesten, for selv om du ikke tror på det som blir sagt i en kirke, så har du likevel godt av å sitte der i en liten time, mens du lærer å oppføre deg, og ser opp i taket samtidig som du kanskje gjør deg opp noen tanker om det året som har gått, og det året som kommer :)

 • Russinpuff

  Jeg er enig med svært mye, og spesielt når det gjelder Tonstad.

 • bjosom

  Barndom//alkohol/krangel/ veldig, veldig høye, sinte stemmer /ikke gråte/ jul

 • Fred Husby

  Det er jeg glad for. Fortsett med det

 • Fred Husby

  SAKSYNT? Kan det være skrivefeil? For tilhengerne hans vil jeg forklare hva jeg mener. Det er lett å oppfatte ham som SVAKSYNT

 • Marius Aanonlie

  Mistet «jula» for mange år siden, og har ikke savnet den nevneverdig. Det beste med jula er at samfunnet tar en pause et par dager. Det er rolig. Ingenting skjer. Og det vil jeg helst ikke ødelegge med å involvere andre mennesker. Men det er nå bare meg.

 • Elizabeth Darcy

  Og folk som nynner! Jeg avskyr folk som nynner for seg selv! Til gjengjeld elsker jeg julen! Og sommeren! Og høsten! Og det aller meste, bortsett fra spesielle mennesker, folk som på død og liv må skille seg ut.

 • Derbforgaile

  Er så enig med deg, synes jula blir vel svulstig og preget av unyttige tradisjoner ;-) Ordner jul hjemme når datteren er hjemme, men hun klager over at mor ikke gjør det ordentlig nok. Men så er jeg vel noe preget av at jeg mistet faren min som 17 åring like før jul.