Dette er hva mange mener:

KrimKommentar1

KrimKommentar4

KrimKommentar3

Dette er virkeligheten:

Screenshot 2013 12 20 14 01 08

I følge nyeste levekårsundersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå er andel nordmenn som utsettes for vold omtrent på nivå med 1983, altså på det laveste nivået de siste 30 år. Andel utsatt for trusler er også nede på tidlig åttitallsnivå.

Totalt sett må man altså til en tid før «Take on me» og «Born in the USA» for å finne lavere nivåer av vold og trusler mot nordmenn 16 år og eldre. Vi er tryggere enn vi har vært på tre tiår!

Andel nordmenn rammet av tyveri og skadeverk er også lavere enn på lenge, noe som også gjelder de generelle trender for anmeldte lovbrudd i Norge de siste 10-15 år.

Screenshot 2013 12 20 14 27 58

Fascinerende nok viser også statistikken at andel nordmenn som er urolige for vold og trusler stort sett har gått nedover de siste 20 år, og er nå lavere enn på åttitallet. Det er stikk i strid med hva man kunne tro om man lytter til de mest høyrøstede kommentarfeltcowboyene.

Screenshot 2013 12 20 14 31 28

I bloggposten «Realitetsorientering» så jeg på utviklingen i drap – som også er nedadgående. Der sammenlignet jeg også Norge med resten av verden og fant at vi er tilnærmet det tryggeste landet å bo i på hele kloden.

Å påstå at innvandring gjør Norge stadig mer utrygt, og at volden i samfunnet bare øker og øker i takt med at vi tar mot flere asylsøkere, er altså bare sprøyt.

God jul!


Ikke at slike statistikker endrer synet til de som virkelig tror at det er mye mer vold og kriminalitet nå enn for 10-20 år siden. De har selvsagt en bortforklaring:

KrimKommentar2

 • Spelaren

  Er det nettavisene og tilgjengeligheten på nyheter som er årsaken til at enkelte folk føler det sånn? Laila fra Tana kan jo knapt skli på glattisen pga dårlig strøing før ørten nettaviser har skrevet om det. Og det før ræven traff bakken. Det samme gjelder vel andre nyheter.

  Med samtlige nettaviser noen få klikk unna er det jo veldig lett å lese om vold og dernest få et skjevt bilde av realitetene; at det stort sett er ålreit å bevege seg rundt.

 • Greater_Apeness

  Stephen Pinkers bok «The Better Angels of Our Nature – Why violence has declined» ser på dette med hvordan alle typer vold er på veg ned i et historisk perspektiv, og det er oppløftende og opplysende lesning. Skulle man basere sitt syn på nyhetsmedia ville man jo måtte tro vi lever i de voldeligste tider noensinne, men Pinker illustrerer grundig hvordan det har seg at vi nå lever i de fredeligste tider i noensinne. Alle typer vold er på veg ned, fra interstatlige kriger til banking av ulydige barn.

 • Kridd

  Vi lever kansje i de fredeligste tider historisk og globalt sett, men det fjerner ikke det faktum at kriminaliteten i Norge øker i takt med innvandringen!

 • Joar Joarsen

  Denne kjøper jeg ikke. Du kan jo spore opp statistikk som viser hvor mange voldstilfeller folk ikke gidder å anmelde engang …

  Statistikk og grafer kan man bruke i hvilken retning man vil. Endre ett tall, så er alt snudd på hodet.

 • Joar Joarsen

  Hvor ofte hørte man om drap i norge før den massive innvandringen begynte?

 • «Faktum» = «Det @kridd:disqus føler må være sant basert på å ha lest forsidene på VG i noen år»

  Hvordan kan du bare ignorere statistikken og dikte opp din egen virkelighet?

 • vegas77

  Ja ja mange måter å lese statistikk på jeg for min del ser det litt anderledes, volden som er i dag i forhold til på 80 tallet er langt grovere. Voldtekter har økt ganske drastisk og jeg ser at personran ikke er med i grafene dine. Begge disse punktene har økt i takt med den største innvandringen som startet på 90 tallet.
  Ikke til å stikke under en stol at over 30% av alle som soner i norske fengsler ikke har norsk statsborgerskap og man kan jo regne med at det sitter en del der med innvandrerbakgrunn som har fått norsk statsborgerskap.
  Så det er vel heller at nordmenn generelt har blitt mer lovlydig.
  Kan jo bli spennende å se den dagen vi må korte inn på trygd og andre stønader som tross alt er noe av det mer rause som fins i verden om det kanskje kan påvirke statistikkene litt.

 • Børre Tafsemester Bjerkland

  Hvorfor i all verden har denne Tjomlid figuren blogg på Nettavisen…

  HVA tenker Stavrum på egentlig ?
  Halloooo

 • Jeg har tidligere omtalt kriminologenes analyser av mørketall ved f.eks. vold, og de analysene tyder på at disse faktisk er noe mindre nå enn før. Det vil alltid være mørketall, men så lenge disse ikke øker, er ikke de relevante for å analysere en trend.

  Ser du på statisikken fra SSB vil du også se at svært mange av voldstilfellene ble sett direkte av politiet selv, så de er ikke avhengig av at noen anmelder dem. Basert på slike faktorer kan man se en trend som altså er uavhengig av mørketall/anmeldelser.

  Jeg forstår at du og andre har vanskelig for å innrømme feil og innse at det medieskapte voldsbildet ikke stemmer med virkeligheten, men å bare dikte opp sånne beleilige bortforklaringer er utrolig barnslig.

  Men for all del. Siden du mener at statistikk som understøtter din påstand stemmer, så er du velkommen til å lenke til statisikk som viser at mørketallene har økt så mye de siste 10-20-30 år at de fullstendig snut trendene.

 • Børre Tafsemester Bjerkland

  Tjomlid og de andre på ytterste venstre er eksperter å stikke hodet i sanda, og late som sannheten ikke eksisterer

 • Macuser1010010

  Kan du dra opp statistikken over voldtekt, vinningskrim og drap i Oslo/Akershus fra 1983 t.o.m i dag?

 • Det er neppe mørketall på drap. Her er statistikken tydelig:

  http://tjomlid.com/2013/11/06/realitetsorientering/

  Vi er på 70-tallsnivå med tanke på drap. Du fantaserer altså.

 • Eller vi forholder oss til virkeligheten heller enn å konstruere et fiktivt fryktscenario som «legitimerer» hat mot de vi ikke liker.

 • ErikBergh

  Well, What did you expect? It’s Nighttime

 • Bjørn T. Dahl

  Ja. Alle førstesemestringer på et mediestudium vet at tilgjengeligheten på nyheter sammenlignet med tidligere fører til et skjevt inntrykk, spesielt hos de som har levd en stund, om at det skjer mye mer enn før, når realitetene er at vi bare får høre om mer.

 • kuuuuuuuua

  Spar oss, jeg bor i Trondheim og har en drøss av venner som har blitt slått ned og overfalt, ranet, som ikke har anmeldt det. Ingen vits overhode! Selv ble jeg angrepet av en tre østeuropeere på Burger King for litt over en måned siden. De fikk titusen i bot for ordensforstyrrelse, men selvsagt anmeldte jeg det ikke. Ingen vits sa purken Ingen som gidder å gå gjennom en masse styr når det får ingen konsekvenser for gjerningsmennene. Kvinnfolk tør ikke engang å gå hjem fra byen alene lengre av frykt for å bli overfalt her. Statistikken er så jevlig misvisende som man får det. Og du, folk fra MENA er overrepresentert med tregangen på kriminalstatistikken og enda høyere når det gjelder voldstatistikken, denne innvandringen er en katastrofe for tryggheten i samfunnet vårt. Norge ville vært langt tryggere i dag hvis disse gruppen innvandrere ble kraftig redusert.

 • Kjelledy

  Dette tøvet ditt,får du problemer med å selge inn hos de som i Oslo er blit ranet eller banket opp gjentatte ganger Tjomslid,få deg briller!

 • Jeg venter på statistikken din, ikke dine anekdoter og magefølelse.

 • Hvorfor? Sier jeg at antall voldstilfeller er 0? Nei. Statistikken viser at det fortsatt er 2-3% som opplever å bli utsatt for vold. Ergo er det naturligvis folk som har opplevd å bli banket opp, noen av dem flere ganger (selv om det svært sjelden er «den jevne nordmann»). Det er fortsatt for mange, men det er lavere enn det var hele nitti- og totusentallet.

 • Ver_Anda

  Statistikken er vel riktig, men svært misvisende av flere grunner, blant annet at folk ikke gidder anmelde. I videregående-klassen til datteren til en kollega har 25 av 28 elever blitt ranet på gata de siste tre årene. Hvis likevel 5 % blir utsatt for vold i året så tar det 20 år før samtlige innbyggere har blitt usatt for vold. 5% i året er således ganske høyt. Sannsynligvis ligger det sikkert 3-4 ganger høyere.

  På bakgrunn av dette gjør jeg som bloggeren – å påstå at Norge er blitt tryggere med åra er det reneste sprøyt. Her må vi jobbe for å realitetsorientere bloggeren! Men det kan ta tid, ref alt det andre sprøytet denne karen lirer av seg.

 • npman

  Nja, er ikke over 40% av alle innsatte innvandrere? Om artikkelen stemmer burde vel ikke prosenten av innsatte som er utlendinger ikke være høyere enn andelen i befolkningen?

 • Even Juberg
 • At det er mye vinningskriminalitet fra innvandrede polakker/litauere. Jeg skrev asylsøkere i bloggposten.

 • Osloianer

  Ikke glem at levekårsstatistikken er en spørreundersøkelse. Da forsvinner feilkilden med at folk ikke gidder å anmelde.

 • Tallet er vel rett over 30% og handler stort sett om polakker/litauere. Jeg skrev spesifikt asylsøkere. Det er noe annet.

 • KristianMikalsen

  Det finnes 3 typer løgn, hvit løgn, sort løgn og statistikk. Her bruker du altså den værste sorten av løgn til å fremme ett budskap som de aller fleste er enige om at ikke stemmer overens med virkelgheten.

  Finn gjerne reelle tall på hvor mange som ikke bryr seg med å anmelde, da saken blir «henlagt grunnet manglede bevis» For når du legger på 100.000 slike tilfeller ++, så blir statistikken din totalt annerledes.

  De fleste som anmelder er såpass skadet (overfall) at politiet anmelder saken for deg, eller tyveri av noe slag, og man må anmelde for å få igjen på forsikringen. Utenom dette, så er det ingen som gidder ta seg bryet med å gå ned på politistasjonen, bruke x antall minutter/timer der, for deretter å få brev i posten 2-3 uker etterpå om at saken er henlagt.

  Så dersom du skal snakke om å realitetsorientere deg, så bør du komme deg opp av sosialistsofaen din og se hva som skjer i den virkelige verden. Og slutte å bruke statistikk for å skape et ukorrekt bilde av Norge.
  For en tid siden prøvde du også å bruke statistikk på voldtekter også..
  Hva er neste? Du skal bruke statistikk på den rødgrønne regjeringen og forklare hvor «bra» de var for Norge?

 • npman

  Du har rett: Nettavisen: I begynnelsen av april i år satt 1230 utlendinger i norske fengsler. Disse kommer fra 100 ulike land. Seks nasjoner er likevel sterkt overrepresentert:

  *Polen: 169 innsatte
  *Litauen: 141 innsatte
  *Romania: 107 innsatte
  *Nigeria: 69 innsatte
  *Irak: 57 innsatte
  *Somalia: 52 innsatte

  Om asylsøkerne: Har vi kontroll på at asylsøkere er hvem de påstår de er? Mange papirløse, hører jeg, hva gjør vi med slike?

 • KristianMikalsen

  40.27 av de innsatte er innvandrere. Dersom du henter tallet fra 2012. Og det er ingen grunn til å tro at tallet har blitt mindre. Realitetsorientering ja..

 • vegas77

  Hat mot de vi ikke liker , jeg antar at du sikter til innvandrere her? Åssen kan du få deg til å kalle det et fiktivt fryktscenario når innvandrere er overrepresentert innen for all grov kriminalitet ? Norske kriminelle har gått over på trygd de nå for de har blitt skviset ut av langt tøffere kriminelle fra kontinentet.
  Mens du sitter å roter rundt i statistikkene dine har vi andre vært ute å sett oss omkring.
  Jeg utfordrer deg til å gå en runde å snakke i iphonen din etter kl 2100 på tøyen …god tur

 • KristianMikalsen

  Hvordan skal du klare å fremstå som en seriøs «rosablogger» når du vet like godt som alle andre at dersom du blir overfallt, og anmelder dette, så er det lotto hvilken kategori denne gjerningsmannen havner i?
  Er han mørkhudet og ikke snakker norsk, er han da asylsøker?

  Eller baserer du det kun på de som er tatt, isåfall, da er du useriøs om du kun går utifra at det er kun de som er tatt, som har begått lovbrudd. Og hvertfall når du påstår at det kun er de som er tatt og kategorisert som begår lovbrudd.

 • Jeg viser blant annet til spørreundersøkelse. Den vil være like korrekt uavhengig av mørketall. Folk føler seg tryggere nå enn før. Jeg er spent på hvordan du vil bortforklare det.

  Når det gjelder anmeldelser så dikter du bare. Kriminologene som har studert dette sier at det er flere anmeldelser av vold nå enn før. Altså mindre mørketall. En stor del av tilfellene i statistikken er vold som politiet selv har observert. Ergo vil det ikke være mørketall der som ikke kan sammenlignes med tidligere år.

  Med mindre du kan dokumentere at mørketallene vokser så ekslosivt at de klarer å snu trenden i statistikken, så er det bare barnslige fantasiforklaringer du lirer av deg. Ikke at det er noe nytt.

 • Kjelledy

  Tjomslid er litt «Smart» og deler opp tallene,mellom asylsøkere og andre innvandrere,det blir penere tall da,og hvis han deler det opp med nyankommne asylanter,ja så blir tallene perfekte for multi fanatikene!

 • Det er skjedd en dobling av utlendinger i norske fengsler etter utvidelse av Schengenområdet.

  http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/03/05/en-av-tre-innsatte-er-utlendinger

  Dette har ingenting med asylsøkere å gjøre, som var det jeg nevnte i bloggposten. Det sier heller ingenting om hva slags kriminalitet disse sitter inne for. Det kan være ulike typer vinningskriminalitet som ikke rammer «folk flest» og dermed er irrelevant for min påstand om hvor folk kan føle seg, og om hvor mye vold, trusler og tyverier folk opplever.

  Ikke spor av debatten.

 • Du diskuterer noe jeg overhodet ikke har sagt noe om i bloggposten. Ikke konstruer stråmenn.

 • Jeg har ikke delt opp tallene noe sted. Det som diskuteres her er ikke nevnt i min bloggpost. Jeg snakker om trender totalt sett.

 • Fredric Lokaas

  Dette er den svakeste analysen og den mest tvilsomme konklusjon jeg har sett på en stund, ja. Samfunnsforskning er tydeligvis ikke hvor din kompetanse ligger, om du har noen da.

  Konklusjonen frifinner asylsøkere som voldsårsak, men hvor er asylsøkerne i tallmaterialet ditt? Dette minner om tro, håp & kjærlighet, mer enn seriøs forskning. Simpelthen fordi det som sies er bare tull.

  Og slik går nu dagan…

 • Det er én svakhet med din kritikk. Du kritiserer noe jeg aldri sier i bloggposten. Les den på nytt.

 • Even Juberg

  «Å påstå at innvandring gjør Norge stadig mer utrygt, og at volden i
  samfunnet bare øker og øker i takt med at vi tar mot flere asylsøkere,
  er altså bare sprøyt.»

  Nei, du skriver først: «Å påstå at innvandring gjør Norge stadig mer utrygt […]»
  og i neste omgang «og at volden i
  samfunnet bare øker og øker i takt med at vi tar mot flere asylsøkere, er altså bare sprøyt.»

  Men er ikke det rett og slett en stråmann når du linker det til asylsøkere, når vedkommende du sitérer skriver følgende: «[…]Schengen er en ulykke for Norge!»

  Så vidt jeg vet, så er det ikke så mange asylsøkere fra Schengen. Det er på den annen side, mange innvandrere, særlig fra fattigere land i Europa, som «har fritt lede» i Norge, på grunn av Schengen. Jeg vil anta at det er disse, vedkommende sikter til, ikke asylsøkere. :)

  Nestemann du sitérer, nevner heller ingen asylsøkere.
  Tredjemann du sitérer, nevner heller ingen asylsøkere.

  Først i det aller siste sitatet, nevnes asylsøkere.

  Så la oss her være litt mer seriøse, og se på hvem som faktisk sitter i norske fenglser. Når 33% av disse er innvandrere, er det ikke også slik, at vi ville hatt mindre kriminalitet uten disse? Jeg kan vanskelig, selv om jeg er for innvandring, lukke øynene for slike fakta. Jeg kan heller ikke unnskylde det, eller snakke det bort. Det virker som du forsøker, men du lykkes ikke så godt, fordi statistikken beviser som du ser, akkurat det man ØNSKER den skal bevise. :)

 • Fredric Lokaas

  Antall variable som har endret seg i nevnte periode er legio. Gjennomsnittlig årstempetatur har f.eks økt noe, ergo er det det som er forklaringen, ikke antall asylsøkere og deres voldsatferd. Osv, osv, osv….

  Bli seriøs nå da.

 • I bloggposten har jeg påpekt at det IKKE har blitt mere vold i takt med flere asylsøkere/innvandrere. Det er beviselig korrekt. Jeg har IKKE sagt noe om fordelingen av kriminalitet blant ulike folkegrupper.

  Jeg har også i kommentarfeltet påpekt at en kraftig økning i utlendinger i norske fengsler i følge politiet selv skyldes utvidelse av Schengenområdet i 2006, og gjelder da hovedsakelig polakker/litaurere/rumenere. Disse tall overinnsatte sier ingenting om type kriminalitet, og ettersom SSB tydelig viser at det er mindre vold, trusler og tyverier, så må man anta at disse Schengen-innvandrerne sitter inne for andre typer kriminalitet som altså er irrelevant for hvor trygge den jevne nordmann kan føle seg.

 • Tormod Nygård

  Selv om du og flere andre har opplevd vold nå, betyr ikke det at det ikke var mere vold tidligere. Det var helt klart mere aksept for voldsutøvelse tidligere, spesielt inad i familien, og det ble sjeldent anmeldt.

 • Tjomlid på nye «alt er som det skal» eventyr, neste episode skal visst hete «Ingenting å se her, du er bare paranoid». Slike bloggere som tjomlid har poppet opp samtidig i hele verden, da massemedia ikke fungerer like bra som det en gang gjorde, de trenger sivilister/nyttige idioter/psykopater for å opprettholde løgnene sine. Stå på tjomlid, kanskje du klarer å få ned den sexuelle lavalderen til 12 mens du er igang også..

 • Even Juberg

  Da 33% av de som sitter fengslet er innvandrere, så ER det jo folk i fengsel, som ikke ville vært der UTEN innvandring. Det kan jo ikke være så vanskelig å innrømme og således ville kriminaliteten vært LAVERE enn den er, uten innvandring. Du har altså påpekt noe, som ikke stemmer overens med de som faktisk er dømt og nå soner for kriminelle forhold. Det er ganske godt gjort, hvordan du forsøker å bortforklare det.
  Hvis man så ser på andelen innvandrere i Norge, så ligger den vel fortsatt på ca 15% eller der omkring, og når man da har 33% innvandrere i norske fengsler – så er innvandrere beviselig overrepresentert på norske kriminalstatistikker. Her har man altså ikke brutt ned til ikke-vestlige eller vestlige innvandrer, men ser svensker og polakker under ett.
  Er du enig, eller uenig i at det ville vært MINDRE kriminalitet i Norge, uten innvanding?

 • Andy_McCoy

  Det er tre typer løgn: Løgn, forbannet løgn, og statistikk!

  -Mark Twain-

 • Tore Hansen

  En gjeng ble spurt i USA hva de trodde var størst sjanse å dø av og resultatet var rimelig morsomt:

  Fly kom veldig høyt opp
  Drukning kom veldig høyt opp
  Hai !! var også representert
  Influensa og andre «vanlige» sykdommer derimotsom dreper mange mange ganger flere hvert eneste år fikk ca like mange stemmer.

  Hvorfor ?

  Hvor mange ganger ser du store oppslag i aviser og tv at ung gutt døde av influensa ? Mens hver gang ett fly faller ned så er det som oftest en katastrofe, men statestikken forteller noe helt annet.

 • Kristian Sønningdal

  Du virker temmelig desperat når du må ty til så lavmålte personangrep altså. Har du forresten noe fakta å basere påstanden om løgner i bloggen på?

 • kuuuuuuuua

  Og du bør kom deg ut i byen på kveldstid isteden for å sitt å foran pcen din og drive på med statistikkronking. For øvrig, du som er så opptatt av statistikk burde vite at visse innvandrergrupperinger er grovt overrepresentert når det gjelder vold, ran, f. eks er somaliere, afghanere, kurdere, norskpakistanere. Men dette vet du, allikevel legger du det frem som om at Norge ikke ville vært tryggere om disse gruppene ikke var en del av samfunnet vårt og bruker historisk statistikk og sammenligner antall anmeldelser. Du misbruker statistikken når du hevder at innvandring ikke gjør Norge mer utrygt, fordi det er opplagt at et Norge bestående kun av etniske nordmenn ville hatt langt mindre kriminalitet i dag(ikke noe jeg er tilhenger av, greit med litt innvandring). Det du heller ikke tar høyde for er at folk flest er blitt mer forsiktig og tar flere forhåndsregler enn før, allikevel ranes vi over en lav sko. Og svar meg på dette, hvorfor tror du ca 60 % av alle ran som begås i Norge, skjer rundt Oslo S?

 • kuuuuuuuua

  Statistikken din viser at vi etniske norske har blitt mindre kriminelle og at utlendinger og enkelte grupper innvandrere begår langt mer kriminaliteten enn gjennomsnittet i befolkningen. Det kan vel du også være enig i? Derfor synes jeg konklusjonen din om at innvandring ikke gjør Norge mer utrygt blir feil, fordi det er opplagt at et Norge i dag uten innvandrere som er grovt overrepresentert ville vært tryggere for oss alle.

 • KristianMikalsen

  Spørreundersøkelse. Vel, hvor mange ble spurt? Dersom ikke alle ble spurt, så har det ikke noe for seg å bruke spørreundersøkelse.

  Ble det også spurt sammen med spørsmålene, hvor mange som har unnlatt å anmelde noe, for de vet det ikke hjelper?
  Aner meg at du hadde fått bakoversveis når du hadde sett «fakta» fra den spørreundersøkelsen.

  Og jeg dikter bare? Du henter ut de tall du vil fra statistikk, og bruker det som fakta? Og deretter kaller du realiteten for «sprøyt»

  Med mindre du klarer å hoste opp tall på hvor mange som unnlater, årlig å anmelde fordi politiet har for mye å gjøre. Så blir dette bare tullete. Å tro at det kun er anmeldte forhold som skjer, så er du jo nødt å ha sveisebriller og hørselsvern på deg for å være i den tilstanden!

  Men legg gjerne også fram tall fra 1983, og årlig hvor mange lovbrudd det faktisk er i Norge. I forhold til folketall.

 • KristianMikalsen

  Poenget var svar til din kommentar, «litt over 30%» – 40% er en del mer enn litt over 30%. Eller?

 • KristianMikalsen

  Men du refererer til statistikk og spørreundersøkelser, og hevder dette er fakta.

  Så lurte jeg på hvorvidt du var oppegående nok til å ha fått med deg politiets holdning «det er ikke vits å anmelde det, det blir henlagt uansett» – Og hva slags resultater dette kan virke inn på statistikker og spørreundersøkelser?
  Eller ønsker du ikke å snakke om det, siden det gjør at statistikken og undersøkelsene dine blir totalt ubrukelige?

  Og dersom du ikke ser sammenhengen med hva jeg skriver, og det du skriver, så bør du vaske brillene dine.

  Du presenterer masse tall, fine og fancy.
  Kom med tall på hvor mange lovbrudd som ikke er anmeldt til politiet, legg disse til den fine statistikken din, og vips, så får du med deg realiteten.
  Lovbrudd og kriminalitet har økt i god takt med innvandring i Norge.

 • Jørn Kløvfjell Mjelva

  Det er mulig at man kunne redusert antallet folk i fengsel om man hadde gått ut av Schengen-samarbeidet, men nordmenn ville da også mistet muligheten til billig arbeidskraft, å reise gjennom store deler av Europa uten å måtte vise pass eller visum, samt å pendle til jobb i utlandet. Ikke bare ville dette redusert vår komfort betraktelig, men det ville også ha alvorlige konsekvenser for vår daglige produksjon og lønnsomhet. Kort sagt får vi mer igjen for Schengen-samarbeidet enn vi potensielt taper, og det har altså heller IKKE ledet til en voldseksplosjon i Norge, eller at nordmenn føler seg generelt mer utrygge.

 • Derullandei

  Hvor i statistikken kan man lese dette, sa du?

 • kuuuuuuuua

  Ville dagens Norge Tjomlid hatt mest kriminalitet hvis det bare bodde norsksomaliere her, eller bare etniske nordmenn? Så enkelt er det, visse innvandrergrupperinger bidrar til at kriminaliteten er langt høyere enn den ville ha vært bestående av et Norge av bare etniske nordmenn. Et dagens Norge bestående av bare norskvietnamsere igjen(underrepresentert på kriminalistatistastikken) ville vært et Norge med enda mindre kriminalitet enn hvis det bare bodde etniske nordmenn her.

 • kuuuuuuuua

  Det sier seg selv, når utlendinger og visse grupper innvandrere er grovt overrepresentert, så betyr det at uten disse i landet ville kriminalitetsraten vært enda lavere enn den faktisk er i dag. Og når den totale kriminaliteten fortsatt går ned (iallefall på papiret) så må det skyldes at vi etniske nordmenn er blitt mindre kriminelle, sammen med at visse andre grupperinger som norskvietnamsere(underrepresentert) drar ned totalen.

 • KristianMikalsen

  For å legge til:

  Det ble anmeldt nesten 394 000 lovbrudd i 2012, hvorav mer enn 192 000 var registrert med personer som ofre. Av alle lovbrudd mot personer utgjør tyverier og andre vinningslovbrudd 70 prosent.

  Foretak eller andre juridiske enheter ble registrert som fornærmet for 59 700 lovbrudd, og antallet lovbrudd med foretaksofre var i 2012 vesentlig lavere enn de tre foregående årene. Sammenlignet med året før er antallet lovbrudd med foretak som offer færre innenfor de fleste lovbruddsgrupper, og i antall er nedgangen størst for skadeverk. I 2012 var foretak registrert som offer for 38 200 vinningslovbrudd og 7 100 skadeverk, som er henholdsvis 19 prosent og 39 prosent færre enn i 2009.

  I 2012 var i tillegg nesten 142 000 anmeldte lovbrudd registrert uten noen fornærmet, som er 8 700 flere enn året før. Dette skyldes i hovedsak flere anmeldte narkotika- og trafikklovbrudd . Disse lovbruddsgruppene utgjorde i 2012 til sammen drøyt to tredeler av anmeldte lovbrudd uten registrert offer.

  Ref SSB.

  Så hvordan forklarer du en økning de 3 siste årene, med at du later som det går ned?

  Du kan jo også titte her: http://www.ssb.no/lovbrudda/

  Kjør på og bortforklar. Klarer ikke sitte i ro så spent er jeg på svaret ditt.

  Jeg sier igjen, makan til oppgulp!

 • Derullandei

  «Dersom ikke alle ble spurt, så har det ikke noe for seg å bruke spørreundersøkelse.»

  Akkurat ja.

 • Mowen90

  Sjelden jeg blir irritert på folk jeg ikke kjenner, eller irritert generelt, men nå holder det. Ta til deg fakta, ikke skriv som en ignorant agurk bare for å provosere. Det er forferdelig feil og miserabelt misvisende.

  Det ER mindre vold i Norge enn før. Det ER flere innvandrere. De ER med på å bidra både positivt og negativt, som alle oss andre.

  Vær så snill å kutt ut de nedverdigende, flate og lite bærekraftige holdningene dine.

  Mvh Thomas.

 • KristianMikalsen

  Nei, skal du ha fakta, å hjelper det lite med en spørreundersøkelse. Har du en spørreundersøkelse, så vil du muligens få ett snitt om du er heldig, og sist jeg sjekket, så er ikke snitt fakta.

  Du kan ikke ringe til 100 random personer, og svaret du får der, presentere i en avis som fakta for hele Norge.
  Da får du heller ta å sjekke opp fakta, å presentere dette, litt sånn som http://www.ssb.no/lovbrudda/ Hvor fakta tilsier at siden 2002 så har det vært en jevn økning i lovbrudd. Så kan man spørre seg, dersom anmeldte forhold har økt, hvordan kan da en spørreundersøkelse fortelle noe annet. Og hva stoler du mest på, SSB sine eksakte tall, eller snittet av de spurte i undersøkelsen.

  Akkuratt ja..

 • kuuuuuuuua

  Da får Tjomlid slutte å påstå at innvandring ikke gjør Norge mer utrygt når innvandrere er overrepresentert på kriminalstatistikken. Det spiller ingen rolle om antall lovbrudd har gått ned siden 1999, faktum er at visse grupper innvandrere gjør at samfunnet er langt mer utrygt enn det ville vært om de ikke var her. Og verstingene er somaliere, afghanere, irakere, iranere bl.a.

  http://www.nrk.no/norge/innvandrere-overrepresentert-1.10938429

 • Moen i Bærum

  Tjomlid, denna var god:»… Når det gjelder anmeldelser så dikter du bare. Kriminologene som har studert dette sier at det er flere anmeldelser av vold nå enn før. Altså mindre mørketall.» Du er ganske bastant i konkjlusjonen her, de flere volds-anmeldelser kan vel skyldes mer vold – ikke mindre mørketal!

 • kuuuuuuuua

  Komisk Tjomlid at du gir inntrykk av at det er pga innvandring at den totale kriminaliteten går nedover i Norge siden starten av 2000-tallet, når det er faktisk PÅ TROSS AV innvandring at den går ned. Innvandrere er overrepresentert på kriminalstatistikken totalt sett, og ikke-vestlige aller mest. Du opptrer uredelig.

 • Macuser1010010

  i tillegg er det geografisk betinget… antar at Oslo har økende kriminalitet, spesielt hvis man ser det i et 20 års perspektiv

 • Even Juberg

  Er det virkelig så komplisert for folk å vise pass ved reise, at vi skal akseptere 50% økning av innsatte i norske fengsler for å slippe? Det er vel i overkant søkt?

  Det er heller ikke noe problem for folk å komme hit for å jobbe, selv om vi går ut av Schengen, jeg kjenner mange som jobber i utlandet, uten at landet de jobber i, tilhører Schengen.

 • anti_fascist

  Benekter du at innvandrere (fra 3. verden) er grovt overrepresentert på kriminalstatistikken ? Hvem er det da som er grovt UNDERrepresentert ? Burde ikke disse få lov til å klage, når man attpåtil leker den gode samaritan overfor den minoriteten som står for en stadig større del av volden ? Da jeg var ung var det helt vanlig at unge jenter gikk hjem alene etter fest. Kan du komme på EN grunn til at disse aldri ville fått lov til det idag ?

  Hva er det egentlig du babler om ? Hvilken agenda har du ?

 • Kristian Sønningdal

  Hvordan klarte du å komme til den konklusjonen (som forøvrig ikke har noe med bloggen å gjøre i det hele tatt)? Jeg er bare litt nyskjerrig.

 • Kjelledy

  Og hvem definerer du som asylsøkere da Tjomslid?Når de har fått opphold her i Gratisland,stort sett på falske premisser eller på såkalt humanitært grunnlag,ja da er de vel Nordmenn,i din og andre multifanatikeres verden?

 • Erik Arne Hansen

  Jeg vil anta at ingen av årets drapsofre fikk delta i denne *spørreundersøkelsen* fra SSB. Da ville de trolig kunne fortalt at det er 35-40% sannsynlighet for at deres drapsmann var utenlandsk statsborger.

 • Steinar Lothe

  Den statistikken du viser til, kan du putte opp, der du er høyest når du plukker blåbær

 • Astraios

  Er statistikken riktig? På 80-tallet var det slett ikke vanlig at folk bar kniv på utesteder. Ei heller at man var redd for å gå hjem en mørk kveld. Ansett som feigt at flere angrep og sparket en liggende mann (det er menn som er mest utsatt for vold). Det var uvanlig med innbruddsalarm i bygde-Norge. I dag er innbruddsalarm en nødvendighet. På 80-tallet kom politiet – i dag gir politiet blaffen og saken henlegges idet man går ut av døra på politihuset. Her er det noe muffens! Problemet med statistikk og løgn er at begge kan lyve men i så måte er løgnen den mest ærlige….

 • Astraios

  Har du studert statistikk og metode? Vær forsiktig med å konkludere ut fra enkel statistikk – før du har studert intensjonen, utvalget og metoden bak statistikken. Statistikk kan lett påvirkes av politiske intensjoner – beklageligvis.

 • Even Juberg

  Derullandei: Ved at man vet at det er i overkant av 30% innvandrere i norske fengsler, og at innvandrere utgjør bare ca 15% av befolkningen. Det innebærer en økning på nesten 50% i forhold til om man ikke hadde hatt innvandring. Dette glemmer Gunnar å ta med i analysen sin, fordi nivået av kriminalitet totalt sett har gått ned, på tross av denne grove overrepresentasjonen innvandrere har på statistikken.

  Gunnar tok nok litt for lett på denne oppgaven og falt nok i den klassiske «confirmation bias»-fella.

 • Even Juberg

  Hvordan kan du ignorere at ca. 15% av befolkningen, utgjør over 30% av innsatte i norske fengsler. Selv om jeg er positivt innstilt til innvandring, så må jeg forholde meg til slike tall. Er det bevisst eller ubevisst at du har utelatt den delen av tallmaterialet?

  For å spørre på en annen måte, er det bias, bevisst juks eller noe du rett og slett glemte å vurdere?

 • Osloianer

  SSB sine «eksakte» tall omhandler jo anmeldelser, der det er velkjent at noen folk ikke gidder å anmelde, særlig når forbrytelsen er mindre alvorlig. Jeg innrømmer at jeg ikke gadd å anmelde da noen brøt opp kjellerboden min og tok så lite at det nesten var innafor egenandelen.

  Men om noen hadde ringt meg og spurt om jeg hadde vært utsatt for noe kriminelt i det siste året, så hadde jeg fortalt om dette.

  Og sånn er det for omtrent alle.

  DERFOR er faktisk spørreundersøkelser bedre enn anmeldelser når man skal avsløre hvor mye kriminalitet som foregår i et samfunn.

 • Kenth Olsen

  Jeg leste en gang at Indiske Siker er fraværende på kriminalitetsstatistikken noen som vet ?

 • KristianMikalsen

  Selvsagt vil folk fortelle om det dersom de blir spurt. Men da må jo også undersøkelsen inneholde spørsmålet «har du vært offer for noe det siste året, og ikke anmeldt saken»

  Dessuten så skal en undersøkelse dekke gjennomsnittet, og derfor så må man ringe folk i Alta, og bruke dette som gjennomsnitt for Oslo sin befolkning.
  Jeg vil våge å påstå at Oslo er mer utsatt for kriminalitet enn f.eks Alta. Så da vil Alta dra ned snittet, urettferdig nok.

  Det var poenget mitt med en spørreundersøkelse. Da forholder jeg meg heller til de faktiske tall, og det faktum at flere andre i kommentarfeltet her, og jeg selv kan bekrefte at tallene for de som er utsatt for kriminalitet, og ikke anmeldt det, er skyhøye.

  Det er ingen som blir slått til ute, som ikke får noe større skader, som orker å bruke en halv dag på politistasjonen for deretter å få saken henlagt. (joda, jeg skal ikke si ingen som i 0 personer, og jeg skal ikke si hvor mange per 100 som gjør det, men jeg våger å tippe at det tallet er pinlig lavt)

  Og siden ikke alle anmelder hendelser, så får man ikke engang reelle tall utifra antall anmeldelser.

  Som jeg har sagt, så er det tyveri av ting man må anmelde for å få igjen forsikringspenger, og skader hvor man vet hvem gjerningsmannen er, eller det er såpass alvorlig at politiet selv anmelder det. Det er disse sakene som i de aller fleste tilfeller får en anmeldelse, de andre, faller gjennom som «har ikke skjedd» – Selv om vi vet de har skjedd.

 • Osloianer

  Kjære deg,

  Det er faktisk færre folk i Alta, så dermed vil den høye kriminaliteten der ikke telle med utover det tilfeldige utvalget. Jepp, det er faktisk mye voldskrimanalitet i Finnmark. Per hode er de på høyde med Oslo, iallefall om vi bruker antall anmeldelser per hode som målepunkt.

  Men viktigst, fra SSB.no

  «Levekårsundersøkelsene i 1983, 1987, 1991, 1995, 1997, 2001, 2004, 2007 og 2012 inneholdt spørsmål om befolkningens utsatthet og uro for lovbrudd i løpet av ett år. Hver av de første åtte undersøkelsene hadde et representativt bruttoutvalg på 5 000 personer i befolkningen 16 år og eldre. Svarprosenten i de fire første undersøkelsene var mellom 75 og 78 prosent, mens den i de fire siste var mellom 66 og 70 prosent. I 2012 ble det trukket et langt større utvalg, bestående av i alt 11 387 personer i alderen 16 år og eldre. I alt 6 186 personer svarte på undersøkelsen, noe som tilsvarer en svarprosent på 55,6. Se også Om statistikken og dokumentasjonsnotat for hver undersøkelse.»

  Du har nå lært noe nytt. Ta det til deg, er du snill. Det finnes rett og feil, uavhengig av om man liker fakta. Ikke vær en sånn relativist. Please.

 • Pekingneser

  Det er ikke mindre vold i Norge nå enn før.

  De som påstår det, bør snakke med noen som husker tiden før politikerne begynte å importere alle disse innvandrerne,
  Men en del av problemet er jo at ungdommer alltid skal oppfinne hjulet på nytt, og aldri vil lytte til dem som er eldre enn dem selv.

  Det er riktig at det antakelig ville vært mindre vold og kriminalitet uten innvandrerne.
  For før innvandringen startet så var drap en skjeldenhet i Norge,.
  Det samme var voldtekt, kvinner kunne ferdes trygd både i bygater og utenfor byene.
  Innbrudd var skjeldent, og folk flest låste ikke dørene på dagtid, og mange låste ikke dørene om natten heller.
  Biler kunne parkeres ulåst, og ran på gaten samt lommetyveri fantes nesten ikke.
  Men dette «blomstret litt opp» når det var omreisende sigøynere i byen.

  Man kan forøvrig manipulere statistikk på flere måter til å vise akkurat det man selv vil.

 • Pekingneser

  Det er ikke statistikker vi skal forholde oss til, men virkeligheten..

  På de fleste områder så er statistikker ubrukelig, fordi det er så mange måter å manipulere dem på og få dem til å vise det man selv eller oppragsgiveren vil.

 • Pekingneser

  Hvis vi skal forholde oss til virkeligheten, så trenger vi ikke å ty til statistikker.

  Mao de som bruker statistikker for å beskrive det de mener er virkeligheten, de har som regel en skjult agenda.

 • Knut

  Er enig i mye av det du skriver Tjomlid, men at noe ikke er blitt dokumentert er vel ikke umiddelbart en bekreftelse på at det ikke eksisterer. (Eks: Higgs-bosonet). Tror du ikke det er mulighet for mørketall på drap? Når det eksempelvis er 9000 asylsøkere ( i perioden 2008-2011) som er forsvunnet fra mottak og ingen vet hvor de befinner seg? Og er det kun sånn at det er norske statsborgere drept i norge som er et drap? Jeg sier ikke at det er store mørketall, men hvordan du leser statistikken på dette feltet er kanskje litt av årsaken til at du får såpass mye frisk tilbakemelding her. Folk er uenige i premissene for statistikken, du leser statistikken rett. Epler og appelsiner.

 • KristianMikalsen

  «Politiet ser stadig flere utenlandske statsborgere blant pågrepne lommetyver og narkoselgere i Oslo. I fjor økte antall anmeldte lommetyverier i hovedstaden med hele 19,4 prosent, mens simple og grove tyverier økte med henholdsvis 8,1 og 10 prosent. Også for narkotikaanmeldelser var det en markant oppgang, på 15,1 prosent. Oslo-politiet mener størstedelen av denne økningen skyldes utlendinger på besøk i landet.»

  Hva sier det sitatet deg? At det har vært en nedgang av kriminalitet?

  «Ifølge Kriminalomsorgen har det de siste årene vært en eksplosjon av innsatte med utenlandsk statsborgerskap i norske fengsler. Fra 2006 til 2011 økte andelen utlendinger blant nyinnsatte i fengslene fra 11, 9 prosent til 25, 1 prosent.»

  Gir det deg noe indikasjon på hvor økningen kan stamme fra?

  40% av de innsatte er utlendinger. Så kan vi øke antallet om du regner med 1,2 og 3 generasjons innvandrere, som har norsk pass.

  Og sist men ikke minst:
  «På landsbasis er totalt 28 av 1000 norske menn kriminelle. Blant ikke-vestlige innvandrere er 42 av 1000 menn kriminelle, viser en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).»

  Så hva sier disse tallene? Jo, at etniske nordmenn er generellt mindre kriminelle enn innvandrere, og hva har det vært en økning av de siste 10 årene? Innvandrere. Som igjen gjør det legitimt å si at kriminaliteten også har økt.

  Og er det faktisk færre folk i Alta? Nei nå tuller du med meg?

  Så om du tar de 19.742 som bor i Alta, og tar dem med i undersøkelsen, så vil du finne få som opplever å bli ranet, narkoproblemer, osv osv. Men disse personene går i spørreundersøkelsen, og dermed har en innvirkning på befolkningen i Oslo. Var det vanskelig å skjønne?

  Jeg hopper og spretter i hva gjennomsnittet sier om levestandard i Norge. Det er ikke poenget. Større byer vil da lide av at andre byer er med på å dra snittet ned.

  Det er ingen hemmelighet at snart 30% av befolkningen i Oslo er innvandrere, eller foreldre med innvandrer bakgrunn. Og siden de er høyest representert med lovbrudd, er det også logisk at kriminaliteten er høyest der.

  Du må gjerne vise til SSB som sier at det er nedgang i kriminalitet, men du glemmer sikkert i farten at ALL kriminalitet teller inn i den grafen. Trafikk, miljø osv, er ikke ting som gjør oss nordmenn redde.

  «..Særlig stor økning var det for kategorien annet grovt tyveri hvor i alt 22 000 tilfeller ble ferdig etterforsket i 2011, som er 4 500 flere enn i 2010. Av disse var 17 600 grovt tyveri fra person på offentlig sted, hvorav drøyt 80 prosent hadde skjedd i Oslo»

  Og nei, Alta, eller Finnmark, er ikke i nærheten av Oslo engang.

  http://www.ssb.no/a/static/samfunnsspeilet/utg/201005/10/kriminalitet-fig7.png
  Faktisk så viser grafen av det er nesten dobbelt så mye i Oslo, som i Finnmark. Per. 1000 hode.

  Så nå har du også lært deg noe nytt, ta det til deg, få av deg skylappene og forstå at folk er redde i Oslo av en grunn, og det er ikke pga media, eller feilaktige tall, men grunnet realiteten!

 • KristianMikalsen

  I følge http://www.nyc.gov/html/nypd/html/crime_prevention/crime_statistics.shtml

  var det 363 ran i New York City USA i løpet av uken 27-21 oktober. 2013. Det er ca. 8,3 mill innbyggere i NYC i følge wikipedia.

  I følge http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Her-tar-kvelden-slutt-7352324.html

  var det 54 ran i Oslo fra 11-24. oktober 2013. Det er ca. 650.000 innbyggere i Oslo i følge wikipedia.

  I Oslo var det 6.4 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  I NYC var det 6.2 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  Ser man på voldtekter. I NYC viser samme statistikk at det var 273 voldtekter fram til 27 oktober 2013 (nesten samme tall som 2012). Muligens er dette alle anmeldte voldtekter (siden det ikke står assault rape). Men la oss anta at det er kun overfallsvoldtekter. I følge http://www.nettavisen.no/nyheter/article3257371.ece var det 48 overfallsvoldekter i Oslo fram til 24 oktober 2012 (har ikke tall for 2013 så jeg bruker 2012, tallene for NYC er som sagt nesten de samme for 2012).

  I Oslo var det 7.4 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  I NYC var det 3.2 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  Så mener du at det ikke er noe grunn for folk til å føle seg redde?

  Nei Tjomlid, du er ett kroneksempel på hvordan statistikk kan brukes til din egen favør, og hvor misvisende enkelte statistikker er.

  Attpåtil å syns jeg det er ganske latterlig at du skal sitte å fortelle folk at de ikke skal føle seg utrygge. Det blir litt som å si til gutten i 6. klasse som blir mobbet «ifølge statistikk så er Norge det landet hvor det er minst mobbing, så du skal ikke føle deg mobbet, eller mobbing er sjeldent i Norge»

  Og før du hoster opp en undersøkelse på hvor mange som har unnlatt å anmelde forhold, så blir alt av statistikker og spørreundersøkelser misvisende. Da er konkrete tall slik som vist ovenfor, noe som gir ett langt bedre bilde.
  Eller mener du fremdeles at Oslo er mye tryggere ifht voldtekter og ran enn NYC?

 • Wiggo

  Korrekt!

 • Steffan13

  Bruker regjeringen penger på å inkludere det norske folk i å motvirke dagligdags kriminalitet, altså en nasjonalt samarbeid mellom politiet og det norske folk vil nesten all lettere og middels kriminalitet forsvinne.

 • Christian Steinberger

  Tjomlid: Er det Viggo Frantzens kommentarer du bruker i bloggen din?

 • Derullandei

  Og virkeligheten får vi best overblikk over ved å … ?

  Sette lit til historier som bekrefter de holdningene vi hadde fra før mens vi ignorerer de som strider imot dem, eller?

 • Derullandei

  Tenk på all den tiden og de kreftene man har sløst bort på meningsløse og intetsigende statistikker, når man hele tiden bare kunne spurt Pekingneser i stedet.

 • Derullandei

  Og de ville kanskje kunne fortalt at det er 40-93% sannsynlighet for at deres drapsmann var Erik Arne Hansen.

  Du er ikke den eneste som kan trekke spekulasjoner ut fra der hvor sola aldri skinner. ;)

 • Derullandei

  Det høres jo helt sikt ut. Er du siker? [sic] (Kanskje det er feil i statisiken.)

 • Osloianer

  Kan du ikke lese hva jeg skriver, så er det ikke mye håp om å lære deg noe som helst. Hint: Voldskriminalitet er ikke det samme som grovt tyveri.

  Videre gjør din fraværende kunnskap om statistikk og sett-teori deg ute av stand til å forstå dette. Folk som bare har matte fra ungdomsskolen er rett og slett ikke i stand til å bestå matte på universitetsnivå. Kunnskapskløften mellom oss er så stor at jeg ikke kan hjelpe deg. Jeg henviser deg til https://www.khanacademy.org/, bruk en time eller to der hver dag i 2014, så skal du se at du får på plass de nødvendige redskapene til å bedre forstå verden rundt deg :)

 • KristianMikalsen

  For det første så bør du legge av deg både hersketeknikk og holdning. Skal du komme med noen poenger, så hjelper det lite å tro at du vet best-holdningen er det du kommer lengst med.

  For det andre, så har du ingen snøring på hva mattekunnskaper jeg har.

  Men du kan lese her:

  I følge http://www.nyc.gov/html/nypd/html/crime_prevention/crime_statistics.shtml

  var det 363 ran i New York City USA i løpet av uken 27-21 oktober. 2013. Det er ca. 8,3 mill innbyggere i NYC i følge wikipedia.

  I følge http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Her-tar-kvelden-slutt-7352324.html#.UrgwqPTuJUU

  var det 54 ran i Oslo fra 11-24. oktober 2013. Det er ca. 650.000 innbyggere i Oslo i følge wikipedia.

  I Oslo var det 6.4 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  I NYC var det 6.2 ran pr dag pr 1 mill innbygger

  Ser man på voldtekter. I NYC viser samme statistikk at det var 273 voldtekter fram til 27 oktober 2013 (nesten samme tall som 2012). Muligens er dette alle anmeldte voldtekter (siden det ikke står assault rape). Men la oss anta at det er kun overfallsvoldtekter. I følge http://www.nettavisen.no/nyheter/article3257371.ece var det 48 overfallsvoldekter i Oslo fram til 24 oktober 2012 (har ikke tall for 2013 så jeg bruker 2012, tallene for NYC er som sagt nesten de samme for 2012).

  I Oslo var det 7.4 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  I NYC var det 3.2 voldtekter pr. 100.000 innbygger til oktober 2012

  Så kan du jo fortelle meg hvilken by som er tryggest, NYC eller Oslo. Så kan du fortelle meg hvilken by som spørreundersøkelsen forteller det er tryggest å bo i.
  For klarer du ikke det mest elementære, så hjelper det deg ikke at du kan regne x og y.
  Så jeg anbefaler deg å følge litt med i verden, og ikke bare begrave hodet ditt i statistikker og spørreundersøkelser. Med mindre du også, du og Tjomlid klarer å legge fram konkrete tall på hvor mange som unnlater å anmelde, så blir det hele bare tullete.

  Forøvrig så klarer du ikke svare på noe av det jeg skrev i innlegget, men prøver iherdig å få deg selv til å fremstå som den «bedre». Hvor du feiler totalt.

 • Osloianer

  Du har rett i at det er tryggere i NYC enn i Oslo – herregud, jeg vet da det! Men det er 100% irrelvant i forhold til det vi diskuterer: Om vold i samfunnet best kartlegges via spørreundersøkelser eller via politi-statistikk. Ferdig snakka.

  Og legg av deg den offer-rollen. Du har blitt behandla med silkehansker av de voksne så langt. Når punchline’n din var «Makan til oppgulp!» så har du egentlig på forhånd fratatt deg selv retten til å bli tatt på alvor.

 • KristianMikalsen

  Du vet da det? Det er da for pokker ikke poenget hva «du vet» Poenget her er at Tjomlid har en holdning som tilsier at «du skal ikke være redd, for statistikken tilsier at du ikke skal være redd»
  Og skal «bevise» at kriminaliteten har gått ned, når du selv innrømmer at du kunne bidratt til 1 lovbrudd til i statistikken, men «gadd ikke, fordi det ikke er noe vits». Da er vi 2, som kunne bidratt med to lovbrudd, 2 av 2. Tenk hvor mange lovbrudd som da ikke er registrert dersom du spørr 650.000 mennesker? Slik jeg ser det, så kunne lett antallet vært doblet i statistikken, og det er poenget mitt. Men det skjønner du ikke? For du går kun utifra statistikker og spørreundersøkelser. Som har tatt med folk som bor i potetland som ikke opplever noe kriminellt, og de skal være representative for Oslo.

  Attpåtil så la jeg fram konkrete tall på kriminalitet i Oslo vs Alta, hvor du ble pissa på, men det sier du ikke noe om. I Oslo, så skjer det nesten dobbelt så mye lovbrudd som alle andre enkeltsteder i Norge. Skal du ha en undersøkelse, så ville det vært greit å spørre der hvor det er mest, og ikke der hvor det er minst. Da får du ett mer reellt bilde. Men det driter du i, for du har jo bestemt deg for at Oslo er en trygg by, hvor ingen føler seg redde, hvor ingen kriminelle handlinger skjer.

  Og nei, dersom du spørr x antall folk, hvor det er tryggest, NYC eller Oslo, eller tlogmed spørr Tjomlid, så vil han svare at Oslo er så trygt atte. Noe som er feil.

  Og jeg tar ikke på meg noe offer rolle, det at du bruker hersketeknikker, gjør ikke meg til noe offer. Det gjør bare deg til en elendig debattant. Og ved å bruke slik retorikk, så er det ikke mange som tar deg alvorlig heller. Noe jeg sluttet med for ganske lenge siden. Du diskuterer jo ikke sak lenger, men meg, og dine latterlige forsøk på å virke «bedre» – Igjen, der feiler du!

 • Jeg se rat du har kopiert en annens kommentar fra en annen bloggpost. Problemet er at du ikke har sjekket tallene selv. Han som opprinnelig skrev «din» kommentar hadde blandet sammen noen kolonner og statistikker, og kommet til helt feil resultat. Pinlig nok gjentar du bare dette helt ukritisk og gjør dermed samme feil. Du fremstiller deg som overlegen, men har altså ikke, i motsetning til meg, faktisk sjekke om tallene du gjengir er korrekte. Det er slikt slurv og ukritisk opiering som gjør at myter og feilinfomrasjon som fører til fordommer får overleve.

  Du kan lese de korrekte tall og min korrektur her:

  http://tjomlid.com/2013/11/06/realitetsorientering/#comment-1115369263

 • Osloianer

  Om man ikke kan påpeke at motparten har behov for undervisning, så kommer vi aldri videre. Og du kan ikke klage over at andre bruker hersketeknikk når bruker den selv i utganspunktet. «Skal man leke leken må man tåle steken». Det lærte vi i barnehagealder.

  Og igjen – du kan ikke statistikk, det ser jeg for du har ikke noe konsept om «representativt utvalg» og du forstår ikke mekanikken bak. Da forblir du bare i din overtroiske situasjon. Trist.

 • KristianMikalsen

  Se der ja, nå har du gått helt fra å diskutere sak, til å diskutere meg. Ofte brukt når man selv innser at man ikke har noe mer vettugt å komme med.

  At du ikke skjønner hva som foregår i Oslo, er jo også ganske klart.

  Når brukte jeg «Skal man leke leken må man tåle steken»?

  Det var vitterlig du som skrev «Du har blitt behandla med silkehansker av de voksne så langt. Når punchline’n din var «Makan til oppgulp!» så har du egentlig på forhånd fratatt deg selv retten til å bli tatt på alvor.»
  Noe som er «Skal du leke leken må du tåle steken» Så den barnehage retorikken du brukte mot meg, gjelder veldig for deg. Mangel på selvinnsikt er litt kjipt når du skal fremstå som seriøs..

 • Osloianer

  Jeg bor i indre Oslo øst, og går full ned Grønlandsleiret jevnlig. Har aldri blitt rana.

 • Børre Bach Wachtmeister

  Stemmer det at du har sensurert og «bannet» Fransen fra kommentarfeltet Tjomlid? Og så bruker du hans innlegg i nye blogger?

 • KristianMikalsen

  Har også gått der uttallige ganger, og ikke blitt ranet. Betyr det at siden vi to ikke har blitt ranet, så har ingen andre det?

  Går du over elva rett ved bussstasjonen i 2-3 tia, og gjør dette nok ganger, så er jeg villig til å vedde en finger på at du blir forsøkt rana. Så enkelt er det bare.

 • Osloianer

  For maks effekt går man gjennom Vaterlandsparken. But I digress.

  Men altså – dette illustrerer det jeg prøver å forklare: Tilfeldige hendelser er tilfeldige. Men det er såklart forskjellig sannsynlighetsgrad på forskjellige hendelser.

  Og når man spør x antall folk som er trukket ut på en tilfeldig måte, så får man det man kaller et «representativt utvalg». La meg prøve å forklare dette til deg: Om vi spør alle som går den ruta, så finner vi ut helt sikkert ut hvor ofte folk faktisk blir rana. Men vi finner også ut en rimelig nøyaktig svar om vi spør en tilfeldig utvalgt halvpart. Det vil være noen som er rana som ikke blir spurt – det er helt riktig og helt forventet at vi vil miste noen ransofre når vi ikke spør alle – men vi lander på det samme forholdstallet. Og om vi spør hver fjerde, så skjer det samme – vi vil få det samme forholdstallet. Det er ingenting magisk med en spørringsundersøkelse, utover at jo større

  Du kan faktisk prøve dette selv, om du har excel tilgjengelig. Lag en liste på 2000 elementer, med 1 og 0-tall – med f.eks. 100 1-tall som er tilfeldig spredt på de 2000 radene. Om du så fjerner – på tilfeldig vis – halvparten av lista, så vil du finne at du har ganske nøyaktig 50 1-tall. Og altså sammen 20-1 forhold mellom 0’er og 1’ere. Og så kan du redusere antallet rader i lista til 500, og du vil sitte igjen med ca 25 – men nå begynner det å bli sannsynlig at du ikke er på nøyaktig 25 lenger – for utvalget begynner å bli lite, og da blir sikkerhetsmarginen større. Meningsmålinger går ut på å spørre såpass mange folk at sikkerhetsmarginen blir tilstrekkelig. Vanligvis spør man 1000 mennesker, og får da en sikkerhetsmargin på +- 3%. SSB har spurt 6000.

  http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-calculate-the-margin-of-error-for-a-sample0.html

  Der har du den relevante formelen, samt en klar forklaring.

 • KristianMikalsen

  Vel, når kriminaliteten er 116 pr. 1000 i Oslo, 52 i Stavanger, 49 i Bergen, 50 i Trondheim, 41 i Tromsø.

  Så skjønner du enda ikke at dersom du spørr 1000 fra de ulike byene, så blir det hele ganske feil.
  La meg gi deg noen tall å tygge på.

  Du spørr 1000 personer fra Bergen, Trondheim, Stavanger, Oslo og Tromsø. Altså 5 byer i Norge hvordan det står til med kriminaliteten. Da har du altså spurt 5000 mennesker, 1000 mindre enn SSB gjorde. Og jeg skal forklare deg hvorfor det gir ett feilaktig bilde.
  Resultatet er altså at du får en samlet, gjennomsnittelig verdi på 0,0526 lovbrudd pr. innbygger. eller 52,6 lovbrudd pr 1000.

  Det ser jo utmerket flott ut det? Men du glemmer faktum at i Oslo så er kriminaliteten på 116 lovbrudd pr. 1000 innbyggere. Så alt annet vil dra ned statistikken kraftig, og dermed gi ett helt feil bilde av det som faktisk skjer.

  Spørr du derimot kun folk i Oslo hvordan de stiller seg i denne undersøkelsen, så får du ett svar du ikke kommer til å like.

  Undersøkelser gjort med snittregning vil aldri gi mer enn ca tall, og de tallene kan manipuleres enkelt ved å unngå ulike faktorer. Når det her er snakk om folk føler seg redde i Oslo, så hjelper det lite å spørre folk i Alta. Det hjelper heller ikke å spørre våre eldste innbyggere, da de som regel er i seng lenge før kriminaliteten pågår.

 • Osloianer

  Om vi legger dine tall for byene til grunn, så regner vi dette ut på denne måten:

  Oslo – 650 000 * 0,119 = 75400 lovbrudd
  Stavanger – 130500 * 0,052 = 6786 lovbrudd
  Bergen – 271000 * 0,049 = 13279 lovbrudd
  Trondheim – 181500 * 0,05 = 9075 lovbrudd
  Tromsø – 71295 * 0,041 = 2923,095 lovbrudd

  Og om vi legger sammen disse byene, så får vi 1304295 innbyggere, og når vi legger sammen antall lovbrudd så får vi 107463. Dermed blir det 82,4 lovbrudd per 1000 innbygger.

  Sånn, var det dette noenlunde forståelig?

 • KristianMikalsen

  1. Legg sammen alle tall.

  2. Del summen på antall tall du har lagt sammen.

  Annonser

  3. Svaret du får er gjennomsnittet.

  1: (tallene her, er oppgitt i lovbrudd pr.1000 mennesker, så vi trenger ikke regne det om til antall lovbrudd i det hele tatt.
  Oslo – 119 lovbrudd pr. 1000.
  Stavanger -52 lovbrudd pr. 1000.
  Bergen – 49 lovbrudd pr. 1000.
  Trondheim -50 lovbrudd pr. 1000.
  Tromsø – 41 lovbrudd pr. 1000.

  2: Vi har lagt sammen 5 byer.
  119+52+49+50+41= 308/5= 61,6 lovbrudd pr. 1000.
  Ser jeg blingsa i forrige innlegg, men du har blingsa du også :)

  Dersom 5 byer har tilsammen 10 kriminelle, og deler man 10 på 5 byer, så får man 2 kriminelle i snitt. Dersom 4 byer har 0 kriminelle, og en by har 10. Så kan du ikke si at folk i den byen med 10 skal føle seg like trygge som i byene hvor de reelle tallene er 0, bare fordi snittet sier noe annet. Likt er det i dette tilfellet.

  61.6 er faktisk nesten halvparten av hva Oslo har alene.

  Og når jeg allerede har poengtert at 24 av 1000 nordmenn er kriminelle, og 42 av 1000 innvandrere er kriminelle, så er det fremdeles ganske logisk at der hvor andelen innvandrere er størst, er kriminaliteten også størst. Noe de faktisk tall viser utmerket godt!

  Og uansett, poenget var følgende. Tar du med noen som helst andre byer i Norge, så vil disse byene dra ned snittet for Oslo, jo flere byer du tar med, jo flere må du dele på.

  Forøvrig så syns jeg det blir for dumt å ta alle lovbrudd, da trafikkforseelser og miljøkriminalitet blir tatt med i disse tallene. Grove ran og personran har økt de siste årene i Oslo. Ganske enkelt. Det er ikke miljøkriminalitet og trafikkforseelser som gjør at folk er redde. De to kategoriene kunne økt med 15% og folk hadde ikke blitt noe mer redde, men dersom ran og vold øker med 15%, så skal jeg love deg at folk hadde blitt mer redde.

  Så hva er poenget ditt? Du mener og påstå at du kan regne og kan statistikk, men klarer ikke enkel gjennomsnittsberegning. Du kverrulerer på åpenlyse ting som at Oslo, er det dobbelt så mye kriminalitet som i alle andre byer i Norge, du argumenterer fra ditt synspunkt «jeg har ikke opplevd noe, så da skjer det nok ikke» Og du er heller ikke villig til å innrømme at det er STORE mørketall på lovbrudd som aldri blir anmeldt, som må tas i betraktning.

 • Osloianer

  Jeg gidder ikke. Du setter ignoranse i system. God bedring.

 • Victor T. Berg

  Så der har du svaret når Tjomlid og hans allierte fra Sosilaistisk venstreparti og Humanetisk Forbund; enten svarer de ikke eller så bruker de konsekvent hersketeknikker, stempling og mistenkeliggjøring. Nettavisen pådrar seg et tvilsomt rykte med denne type demagoger om bord. Viser også SVs totale mangel på realitetsforståelse og det svært kritikkverdige er den kynisme de utviser for ofrene. Et farlig parti.

 • Victor T. Berg

  Kom du til kort nå? Sterk argumentasjon du har. Dvs du har den i et slags Tjomlid-SV-system?

 • Osloianer

  Nei. Men når man legger sammen forholdstall for byer med forskjellig størrelse, selv etter at jeg har demonstrert hvordan man skal gjøre regnestykket, så er det virkelig ikke mye håp om noe som helst. Det blir som å diskutere astrofysikk med en gjennomsnittlig 7-åring som i tillegg er påståelig. For Høyre har helt rett i at vi trenger mer matematikk i skolen.

 • KristianMikalsen

  Sier du, som ikke engang klarer å regne ut gjennomsnittet av 5 gitte byer, uten å prøve å ro deg vekk med personangrep.

  Og er nok like greit at du gir opp, det vil si, du gjorde det for flere innlegg siden når du begynte å diskutere meg og ikke sak.

 • KristianMikalsen

  Hadde aldri forventet at Tjomlid, eller de andre sveiseblinde som mener at det er så trygt i Oslo kom til å snu. Man bruker da heller statistikker og spørreundersøkelser kontra reelle tall for å prøve å overbevise folk om at de har rett.

 • Osloianer

  Pent trolla. God jul!

 • KristianMikalsen

  God påske ja, og bruk gjerne en time hver dag fram til neste år på og lære deg gjennomsnittregning

  http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-find-the-mean-and-median-in-quantitative-da.html

 • Erik Arne Hansen

  Og du prøver å si?
  I følge Kripos drapsstatistikk for 2012, var 42% av gjerningsmennene IKKE etnisk norsk.
  Dette er riktignok statistikk fra virkeligheten. Tjomslid foretrekker tydeligvis meningsmålinger og spørreundersøkelser for måle virkeligheten.

 • Debatt

  Etter nøye å ha lest dette og sett kommentarene
  Viser det seg jo at man her har tatt med bare noe av tallmaterialet.
  Ser også at man har tatt med hele landet som gir misvisende bilde.
  Man har også kunn tatt med asylsøkere og ikke innvandrere som helhet. Dette er ikke annet enn et heller dårlig forsøk med manipulasjon av tall. Syns dette er direkte skuffende av den som har produsert denne artikkelen. Klassisk hersketeknikk.

 • Osloianer

  Ja, men du skjønner fortsatt ikke hvorfor man ikke kan regne ut gjennomsnittet på forholdstall. Jeg skal prøve å demonstrere hvorfor du regner feil:

  La oss si at du har 50 cl øl på 4.5%, og så slipper du et 4cl shot med 40% alkohol opp i ølen.

  Om du går etter din metode, så blir det (4,5+40)/2 = 24,5% alkohol.

  Det var litt mye, så vi halverer størrelsen på shot’et til 2cl.

  Da har vi fortsatt (4,5 + 40)/2 = 24,5% alkohol.

  Er ikke det litt absurd?

  Den riktige måten (beklager, dette er matte, så her er størrelser som «riktig» og «feil» helt nødvendige), er å regne ut det totale alkoholinnholdet og den totale mengden væske, og så dele alkoholinnholdet på mengden.

  Da får vi

  4.5% * 50 cl + 40% * 4 cl = 2,25 cl + 1,6cl = 3,85 cl alkohol i den sterke varianten. Dette gir 3,85/54 = 7,1% alkoholinnhold.

  Den svake varianten blir på

  4.5% * 50 cl + 40% * 2 cl = 2,25 cl + 0,8cl = 3,85 cl alkohol i den sterke varianten. Dette utav 3,05/52 = 5,9% alkoholinnhold.

  Og vi bruker den samme fremgangsmåten når vi regner ut gjennomsnittlig kriminalitet i våre store byer:

  Oslo – 650 000 * 0,119 = 75400 lovbrudd
  Stavanger – 130500 * 0,052 = 6786 lovbrudd
  Bergen – 271000 * 0,049 = 13279 lovbrudd
  Trondheim – 181500 * 0,05 = 9075 lovbrudd
  Tromsø – 71295 * 0,041 = 2923,095 lovbrudd

  Når vi legger sammen disse byene, så får vi 1304295 innbyggere, og når vi legger sammen antall lovbrudd så får vi 107463. Dermed blir det 82,4 lovbrudd per 1000 innbygger.

  Det er altså mer kriminalitet i snitt enn du regnet deg frem til. Og det er jo egentlig det du trodde – og slik jeg forstår det var det altså din manglende matteferdighet som ligger bak at du ikke trodde på statistikken.

 • geir12345

  Og i 2011 ble 77 av drapene begåkk av blonde og heilnorske innvandringsmotstandere fra Oslo vest. Å plukke ett enkelt år gir sjelden noe helhetlig bilde.

 • Erik Arne Hansen

  Hvorfor dette krampaktige behovet for å undergrave fakta?
  Fjoråret var ikke noe spesielt i forhold til andre år.

 • Magnus

  Liker han siste der, med «Mørketall Monsteret».
  Faktisk så er nok grunnen til at han og alle andre som skriver her tror det er «ny vold» etc ganske enkel.
  Vi hører mer om det nå enn før, gjennom større tilgang på informasjon. Litt som fjær og høns så blir saker i dag gjentatt så mange ganger i løpet av en dag. Vi mennesker har en tendens til å krisemaksimere det vi hører om, og tro at alle tilfellene er like makabre som det mest makabre som vi hører.
  Og siden nyhets sider på nettet er drevet av reklame inntekter så er det viktig å skrive mer enn en sak om saken, for flere click.

  Så når han siste der klager over mediene som sprer propaganda så er han ikke så langt fra sakens kjerne som han kanskje tror. Mediene lever av å snakke om dette, og du og jeg hauser det vi sier opp grunnet psykologiske rammeverk vi har.

  Når det bare var NRK nyheter på radio og TV, og avisene kun skrev om gårsdagens hendelser så «hørte man aldri om slik» fordi man bare hørte det EN gang om dagen.
  I dag hører jeg to nyhetssendinger på vei til jobb, fordi det er nyheter hvert 30. minutt, og når jeg kommer på jobb så klikker jeg meg inn på en nyhetsside å leser de samme sakene mens jeg drikker kaffen på mårran. Så i løpet av 1.5 timer så har jeg sikkert hørt/lest om en sak 3 ganger. Og vil så høre om saken i både Dagsrevyen og TV2 nyhetene, og sikkert lese litt nettaviser før jeg legger meg.

  Nyhetene skaper, uten å mene det, et underbevisst bilde av at verden er mye verre enn det den var før, bare fordi vi hører det mange nok ganger.

 • Magnus

  Voldtekt har også blitt redefinert de siste årene, men egentlig så er antall voldtekter ganske stabilt så vidt jeg vet. Tingen er bare at media never hver eneste overfallsvoldtekt da det «selger» fordi det er en del krefter i spill som ønsker å få deg til å tro at vi lever i en «voldtekts kultur». Det er også en ganske like fordeling i antall vestlige og ikke vestlige overfallsvoldtekter, så det å si at det skyldes innvandring blir litt feil.
  Om volden faktisk er grovere, eller om du bare hører om mer grov vold kan jeg ikke uttale meg om, men selv her tror jeg ikke det egentlig har skjedd så store endringer de siste 30 årene.

 • Magnus

  Ikkesant. Det er ofte et faktum at om et fly går ned så dør nesten alle på flyet, et par hundre stykker kanskje? Men en bil ulykke kan mange overleve.
  Men siden det skjer flere bil ulykker i året enn fly ulykker så blir flyulykken en mye større sak, og vi dumme huleboere hauser det opp i hodene våre som mye farligere.

 • Magnus

  Det å bare se på hvem som sitter i fengsel er ikke alltid like bra for slike argumenter som dine.
  Det sitter også flere menn i fengsel enn kvinner, men når det i svert mange land er normen at Menn får lengre straffer enn kvinner så vil det alltid bli en skjevhet som ikke beviser at menn er mer kriminelle.

  Om en mann og en dame gjør samme kriminelle handling, og mannen får 2 års fengsel, og kvinnen får 1 år, så vil det om 1 år være flere menn enn kvinner i fengsel, selv om begge gjør samme kriminelle handling.

  Uten at jeg kjenner til demografien i alle kriminelle handlinger og ei heller straffe rammene for disse sakene så kan jeg fortsatt se for meg at noe liknende skjer mellom etnisk norske og etnisk utenlandske kriminelle. Om det utgjør hele skjevheten kan jeg ikke si, men som skeptiker så velger jeg å tro at det forklarer mer enn det du i din anti-innvandrer holdning fremstiller.

  «Statistikken sier det man vil at den skal si» sier mange av dere som langer ut mot Gunnar i kommentarfeltet, men så går dere i akkurat samme felle selv.
  Statistikken må tolkes med all informasjonen tilstede, ser man ett tall må man alltid prøve å forstå sammenhengene.

  Når det er sakt så mener jeg også at innvandringspolitikken i Norge ikke alltid fungerer like bra, og jeg mener vi bør føre en strengere politikk med hvem som får komme inn og hvem som må ut. Men jeg velger også å ikke fremstå like rasistisk som en del av de i kommentarfeltene her, da det ikke løser noen problemer.

 • Magnus

  Han bruker Adam Savage metoden: «I object ot reality, and substitute my own»

  Liker at han sier at det er et faktum :P

  Dessuten så er mye av tyveriene og innbruddene i Norge den siste tiden ikke begodt av innvandrere men «turister», altså bander ol som besøker landet med formål for å stjele og så reise hjem igjen.
  Det har jo ikke noe med innvandring å gjøre, men mindre grensekontroll grunnet Europeiske avtaler.

 • Magnus

  På lik linje med de som stikker fingrene i ørene og roper «LALALALALALA» når det blir lagt frem fakta som går mot deres holdninger?
  Anti-Innvandring, Feminister, Religiøse, Anti-Vaksiner, Homiopater… Same shit different wrapping.

  Selv ser jeg ikke bort i fra «sannheten» deres, men jeg ser den i lyset av det jeg hører fra Politiet, og statistiske kilder. Du derimot virker som ser det kun i lys av din egen oppfatning av «Sannheten»

 • Magnus

  Med innvandrere regner jeg med at du mener alle som har utenlandsk opprinnelse?
  Som Andre generasjon, utenlandske kriminelle bander som er på «ferie» i norge, og asylsøkere som egentlig ikke har opphold i Norge?

  Eller hva om han mener «De vi ikke liker» til å være voldtekts forbrytere, som Feminister får til å være hver 4. mann?

  Du ser, han ser, jeg ser, vi alle ser verden med litt forskjellig syn, men om du mener at alle andre enn deg ser verden feil så tar du nok mer feil enn alle andre tilsammen

 • Magnus

  Regner du Øst Europa som den 3. verden? I min «virkelighets oppfatning» så utgjør øst-europeere en stor del av ran og innbruddskriminaliteten i Norge.
  Og sist jeg skjekket så regnes ikke de som den 3. verden. (Faktisk så er tidligere Sovjet et al regnet som den 2. verden, men det er et lite brukt term).

  «Da jeg var ung var det helt vanlig at unge jenter gikk hjem alene etter fest. »
  Det er like mye fordi det ikke skapt et like stort bilde av hvor farlig det er for jenter å gå hjem alene, som du er med å hause opp. Faktumet er at det er relativt trygt å gå hjem alene, så lenge man unngår et lite utvalg områder. Det samme gjelder menn, som er like utsatt, om ikke mer for overfall og liknende på byen. Men jeg regner med at du som jeg ikke er redd for å bevege deg ute på natten?

  Hvorfor? Jo fordi du har en oppfatning om at bare en jente setter foten ute alene på natten så blir hun overfalt.

 • Alf Helge Fevaag

  Lett å komme med eder og galle så lenge en ikke tør stå fram med fullt navn…

 • Månedslønnen han får for å bekjempe nettekstremisme av vår kjære stat er vel ett godt plaster på såret for «personangrep».

 • Hvilken konto settes disse pengene inn på? Noen har glemt å si fra til meg!

 • Øyvind W.

  «Derullandei: Ved at man vet at det er i overkant av 30% innvandrere i norske fengsler, og at innvandrere utgjør bare ca 15% av befolkningen.»

  Hvor mange av disse er fengslet for voldsepisoder, Even?

 • Øyvind W.

  «Det er ikke statistikker vi skal forholde oss til, men virkeligheten..»
  Okei, så det er livsfarlig å fly? Jeg hører jo om fly som detter ned hele tiden, så da må det jo være livsfarlig? Hvis jeg ikke leser statistikk over hvor trygt det er å fly, altså ;) ?

 • Øyvind W.

  Overgrep og ble tiet ihjel mye mer før. Derfor inntrykket hos mange eldre av at det skjer i mye større grad i dag, selv om det som er endret seg er at utsatte er blitt flinkere til å fortelle det når de opplever slike ting.

 • deadimba

  Du er ekstremt selektiv når det kommer til bruk av statistikk. Du velger bare de statistikkene som underbygger ditt eget syn. Alltid.

  Du har i flere blogger om innvandring underslått at ikke-vestlige innvandrere er ekstremt overrepresentert i så og si all type kriminalitet.

  http://www.regjeringen.no/nb/dep/asd/dok/regpubl/stmeld/2003-2004/stmeld-nr-49-2003-2004-/19/10.html?id=405410

 • Nei, jeg bruker da ikke statistikk selektivt. Kan du vise meg statistikker jeg har valgt bort og som sier noe helt annet enn hva jeg sier?

  Det jeg tror du mener er at jeg forklarer hvorfor statistikkene ikke kan leses direkte, men at man må forstå litt av bakgrunnen for de tallene som fremkommer. Det forklares også i lenken du viser til i din kommentar. Jeg har aldri sagt at ikke ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert i statistikkene, men jeg har forsøkt å forklare hvorfor tallene er slik, blant annet av sosiodemografiske årsaker. Jeg forstår at det kan være litt tungt å ta innover seg for en del mennesker som helst bare vil lese statistikken direkte, men virkeligheten er dessverre ikke så simplistisk.

 • Jonny Kristiansen

  Men han har fortsatt rett til å ytre seg.