Mat-bullshit på Øyafestivalen

Screenshot 2014 08 09 13 57 34

Jeg elsker Øyafestivalen. Det er en ufattelig velorganisert og deilig festival, og jeg har vært på festivalen hvert år de siste 10 år (eller deromkring). Så også i år. På torsdag var jeg og min datter Maya innom i flere timer og kikket, og hun syntes det var kjempestas med alle aktivitetene der. Spesielt brukt vi mye tid i teltene til Kildesortering i Oslo, hvor jeg også vant et fredagspass ved å lage et anagram av nettopp «Kildesortering i Oslo». (Mitt vinnerbidrag var: «De griser til nok i Oslo.»)

I går var jeg på festivalen sammen med en venninne, og fikk med meg blant annet Røyksopp og Robyn, en fantastisk opplevelse. Den dama regjerer.

RobynOya2014

Øyafestivalen har en sterk miljøprofil, noe som i utgangspunktet er bra. De fokuserer på miljøvennlig transport til og fra festivalområdet (gå, sykle, kollektivtransport), resirkulering/avfallshåndtering, miljøvennlige trykksaker og dopapir, og miljøvennlig strømtilførsel. Dessverre ser dette ut til å også dra med seg et fokus på økologisk mat, som om det har noe med miljø å gjøre:

Vi er kresne i forhold til hvilke band vi booker til festivalen – og det samme gjelder hvilke restauranter vi har med oss. Hos oss får du Norges beste – og mest miljøvennlige – festivalmat. I 2013 serverte vi over 30 tonn økologiske råvarer til publikum, frivillige og artister. Dette utgjorde nærmere 90% av alle råvarene som ble brukt. Vi mener at kun naturlige råvarer fra et bærekraftig jordbruk er godt nok for vårt publikum.

Det er ingenting som tilsier at kun økologisk jordbruk er bærekraftig, kanskje tvert imot. Festivalen skriver videre på sine nettsider:

Vi er opptatt av å ta vare på miljøet, og mener økologisk matproduksjon er en naturlig del av en bærekraftig framtid. Velger du økologisk, velger du bort kunstige tilsetningsstoffer, sprøytemidler og industridyrehold. Samtidig sier du ja til renere og sunnere matvarer, bedre dyrevelferd, et større biologisk mangfold og mindre miljøfiendtlige utslipp. I tillegg smaker maten akkurat så mye bedre.

Nei, nei og atter nei. Økologisk dyrket mat er ikke sunnere. Nope. Niks. Ingenting tyder på at de marginale rester av sprøytemidler på konvensjonelt dyrket mat har noen negative helsekonsekvenser, og økologisk dyrket mat er slettes ikke fritt fra sprøytemidler. Dyrevelferd er bare marginalt bedre, og mange lar seg lure av en falsk tillit til at økologisk garanterer bra dyrevelferd. Det biologiske mangfold er ikke større etter noen praktisk relevant målestokk. Om det gir mindre miljøfiendtlige utslipp er også tvilsomt, og en rekke blindtester har vist at folk ikke kan smake forskjell på økologisk og konvensjonelt dyrket mat. Det er placeboeffekt.

Alle påstandene Øyafestivalen sprer om økologisk mat er myter og hype. Det er skuffende.

De samarbeider dessverre med Oikos som har et skremmende uvitenskapelig forhold til virkeligheten, og stadig vekk sprer forvrengte versjoner av studierøkologisk landbruk og mat. De er en uredelig propagandasentral for økologisk landbruk, med en alternativmedisinsk tilnærming til vitenskapelig forskning og tolkning av studier.

Biodynamisk landbruk

Dessverre trekker festivalen det enda lengre, som jeg påpekte i min tweet fra i går. De skryter nemlig av at Øya-kaffen (og en del annen mat) ikke bare er økologisk, men også «biodynamisk». Det er en salgsgimmick uten noen som helst verdi for forbrukeren. Ideen om biodynamisk jordbruk er i praksis heksekunst og magi, og det er en fornærmelse mot festivaldeltakernes intelligens at Øyafestivalen velger å selge seg inn som miljøvennlige ved å fokusere på slik svada.

Hør bare hva nettsiden biodynamisk.no skriver om hva biodynamisk mat er:

Mat for kropp, sjel og ånd

Matvarer i Demeter-kvalitet er fremstilt for å gi både næringsstoffer og næringskrefter til hele mennesket.

Undersøkelser med helhetlige analysemetoder, blant annet biokrystallisasjonsmetoden, viser at biodynamiske matvarer generelt har større livskraft og indre kvalitet enn produkter fra andre produksjonsformer.

Mat for sjel og ånd? Større livskraft? Really?

Biodynamisk landbruk bygger på «filosofen Rudolf Steiners tanker om hvordan mennesket, naturen og kosmos henger sammen, og den spirituelle filosofien antroposofi.» Greit nok, men så kommer det store problemet med biodynamisk landbruk. Hør bare hvilke krav som gjelder ved denne type matproduksjon:

Forskjeller fra andre typer økologisk landbruk er at man bruker en astronomisk kalender for å avgjøre når planting, innhøsting osv. skal skje, og at man benytter homeopatiske preparater i bl.a. kompostering; metoder som kritikere vil kalle overtro som ikke har noen effekt i den ene eller andre retningen.

Utgangspunktet er solens kraft og de rytmiske prosesser, der jorden er en del av et planetsystem med døgnrytmer, månerytmer og årstider. Alt dette har innvirkning på hvordan vekster gror. Både månens faser og dens rytme over himmelhvelvingen virker inn.

Rudolf Steiner advarte mot kjemiske produksjonshjelpemidler som ble introdusert i landbruket på begynnelsen av 1900-tallet. Han mente at dette innebar at landbruket på mange måter ble trukket ut av naturens sammenheng. I stedet skulle det utvikles biologisk-dynamiske sprøyte- og kompostpreparater, som er fremstilt med utgangspunkt i mineraler (silisium), gjødsel (kugjødsel), kjente helseplanter (ryllik, kamille, brennesle, eikebark, løvetann, vendelrot) og organer fra husdyr (horn, blære, tarm). Disse benyttes i homeopatiske doseringer til å sprøyte jord/planter, og som tilsats i gjødsel/kompost for å understøtte omsetning og kvalitet.

Huff.

Hvordan gir dette utslag i praktisk biodynamisk matproduksjon? Jo, hør bare hvordan man produserer biodynamisk vin (hold fast på hjernen din, den kan fort forsøke å rømme når du leser dette):

Man bruker kugjødsel som graves ned på senhøsten i et ku-horn hvor spissen er vendt oppover. Hornet graves så opp igjen etter vinteren, og man har nå en forvandlet gjødsel, klar til å vannes ut og sprayes ut over vinmarken sammen med blant annet uttrekk av brennesle.

Man høster homøopatiske planter som man enten lager et uttrekk av eller tørker, Plantene som brukes er blant annet brennesle, vendelrot, kamille, ryllik, løvetann og eikebark.

[…]

Det er en sammenheng mellom planetenes posisjoner, månens faser og jorden, og som biodynamisk vinbonde er dette viktig å ta med i sine beregninger.

[…]

Ved å bruke de naturlige homøopatiske preparatene kan man hjelpe planten på veien, gitt at det gjøres i samsvar med innflytelse av planetene i løpet av året.

Dette er ikke bare cherry-picking av absurde påstander, men derimot deler av kravene for å bli Demeter-sertifisert som biodynamisk dyrket produkt.

Svindel og lureri

Men hva er egentlig problemet?, tenker du. Så lenge det er miljøvennlig og ikke skader noen, så er det vel ikke noe å klage på?

Vel, jeg er uenig. Mange tenker nok på økologisk og biodynamisk mat som en slags motvekt til det kapitalistiske, industrialiserte landbruket. Dessverre er det helt motsatt. Å stemple matvarer med godkjenningsmerker for økologisk og biodynamisk mat er bare en måte å kunne ta høyere pris for produkter som i praksis ikke bidrar til hverken miljø, helse eller smak. Det er kapitalisme på sitt verste; en kynisk utnyttelse av forbrukernes ønske om å være rettferdige og miljøvennlige individer.

Oikos samarbeider med festivalene for å lære unge forbrukere opp til å velge økologisk mat. Dette er altså ren aktivisme fra deres side, og en aktivisme uten solid feste i hva de beste vitenskapelige studier viser om økologisk dyrket mat. Jeg synes det er deprimerende at Øyafestivalen bidrar til å villede unge forbrukere på denne måten.

Det er også et problem at man dyrker en form for totalt uvitenskapelig og magisk tankegang. Ånd og sjel? Følge månefaser? Homeopatisk gjødsel? Altså bruker man mye ressurser på å produsere en gjødsel som egentlig ikke inneholder noe av de stoffene man streber etter å tilføre. Den totale idioti.

I min tweet sammenlignet jeg det med å selge englekaffe, fordi det har omtrent samme verdi. Eller som Sur Pomp svarte meg på Twitter:

Screenshot 2014 08 09 14 27 37

Nettopp. Hvis prinsesse Märtha nå setter sitt godkjenningsstempel på dette, vil nok englekaffe omsettes for millioner… Man kan fnise av det, men å fokusere på biodynamisk kaffe på Øyafestivalen er omtrent like tåpelig. Det skuffer meg at ikke festivalen har mer kritisk sans. Ren hipsteronani.

Konklusjon

Så, kjære Øyafestivalen, jeg elsker dere, men kan dere skjerpe dere litt til neste år? Jeg digger at dere har en miljøvennlig profil, men ikke la det gli over i uvitenskapelig feelgood-vås. Vær kritiske til hvem dere samarbeider med. Jeg føler meg intellektuelt forulempet når dere pusher magisk svada til festivaldeltakerne. Kan jeg håpe at jeg slipper å se dette neste år?

På forhånd takk.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!