NRK setter ny norsk rekord i falsk balanse

Last updated on 10. desember 2014

Falskbalanse

I ettermiddag kunne vi høre en debatt om HPV-vaksinen på NRK Her og nå. Debattantene bestod av Hans K Gaarder, presentert som «uavhengig forsker» av programleder (og som «helseforsker» av seg selv), og Sveinung W Sørbye, presentert som overlege og forsker ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

To forskere skal altså debattere om det å gi HPV-vaksinen til norske jenter er å spille russisk rulett med deres liv. Vi har en «forsker» som er kritisk, og en forsker som er positiv. Det høres rettferdig ut. Det er viktig å ha en representant for begge sider av en sak. Det vet enhver god journalist.

Hans K Gaarder

I det røde hjørnet finner vi den vaksinekritiske helseforskeren, Hans K Gaarder, redaktør på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet. Han har aldri utført noe medisinsk forskning, har aldri publisert en eneste vitenskapelig artikkel, og kan bare kalle seg forsker i den betydning av ordet som man finner i den ordboken hvor «murstein» er definert som «grønt, sfærisk objekt som er lettere enn luft».

Gaarder er ingen helseforsker. Han har derimot skrevet mye om mangt, bl.a. følgende artikler på Nyhetsspeilet:

Screenshot 2014 12 08 20 42 24

Her kan vi lese at det finnes hvertfall fem typer fri energi, altså energi som kommer ut av ingenting, noe som er en umulighet i den virkelige verden. I Gaarders verden undertrykkes slik kunnskap av en global konspirasjon slik at vi stakkarer fortsatt må betale for energien vi bruker.

Screenshot 2014 12 08 20 47 53

Gaarder er overbevist om at myndighetene dusjer befolkningen med gifter blandet inn i flybensin og modifiserer været ved hjelp av avansert (ikke-eksisterende) teknologi. Den samme teknologien som også forårsaker tsunamier og jorskjelv og sånt. Vi er så lettlurte.

Screenshot 2014 12 08 20 49 52

Gaarder mener at terroraksjonen 22. juli 2011 var iscenesatt og at Breivik ikke var alene om handlingene. Folket er ført bak lyset atter en gang!

Screenshot 2014 12 08 20 51 06

«Riksavisene Aftenposten, Dagsavisen, VG og Dagbladet vil bli slått sammen til én blekke ved navn CIA-Nytt», skriver Gaarder. Artikkelen er publisert 1. april, men er det ment som en aprilspøk? En kikk i kommentarfeltet gjør at det som åpenbart virket som satire, viser seg å være seriøst ment likevel.

Og forresten mener selvsagt Gaarder at f.eks. Boston-bombingen også var en iscenesatt terroraksjon – akkurat som i NYC 9/11-2001, London 7/7-2005 og Oslo 22/7-2011 osv.

Screenshot 2014 12 08 20 54 58

Jepp. Gaarder er ikke snauere enn at han intervjuer en menneskelig representant for en intergalaktisk organisasjon som representerer ulike raser og stjernesystemer. De fleste av disse er 4., 5. og 6. dimensjonale skapninger. Intervjuobjektet har reist i tid, og kan også fortelle oss om bl.a. reptilskapningene som bor på jorden kamuflert som mennesker.

Screenshot 2014 12 08 21 00 47

Gaarder mener selvsagt at det var flere skyttere på Utøya 22/7-2011 enn bare Breivik.

Screenshot 2014 12 08 21 01 29

På Nyhetsspeilet kan vi lese mange artikler hvor Gaarder skriver om Illuminati, som er de som egentlig styrer alt som skjer på kloden. Og ja, forresten, mennesker kan også levitere (sveve) hvis de bare bruker bevisstheten riktig.

Screenshot 2014 12 08 22 02 53

Den uavhengige helseforsker Hans Gaarder har kommet til den konklusjon at tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre er en kyborg, altså en robot dekket av menneskehud.

(Igjen er denne publisert 1. april, men i kommentarfeltet skriver Gaarder mer om «kyborgiseringen av menneskeheten» og skriver at selv om artikkelen er en aprilsnarr, så finnes utvilsomt bioroboter/kyborger…)

Screenshot 2014 12 08 21 04 59

Skal vi tro Gaarder kan CIA styre tankene våre, og dermed kontrollere vår vilje og gjøre oss til en slags menneskelige roboter. Skumle greier.

Screenshot 2014 12 08 21 06 22

Ytterligere kommentar er vel overflødig.

Screenshot 2014 12 08 21 07 13

Myndighetene vil ha oss til å tro at Osama bin Laden ble drept 2. mai 2011. Gaarder vet selvsagt at det er en løgn. bin Laden ble egentlig drept mange år tidligere.

Screenshot 2014 12 08 21 09 33

Estonia-katastrofen var selvsagt ingen ulykke. (Ulykker skjer aldri i Gaarders verden. Det er alltid myndighetene – eller Illuminati eller jødene – som står bak.)

Screenshot 2014 12 08 21 11 15

Helseforsker Gaarder kan fortelle oss at cellgift ikke virker, strålebehandling gir bare mer kreft, og Rosa Sløyfe-aksjonen er et komplott fra legemiddelindustrien for å tjene mer penger. (Og det finnes selvsagt mange naturlige kurer for kreft, men De vil ikke at du skal vite det.)

Screenshot 2014 12 08 21 13 06

Lady Gaga er bare en av mange kjente artister som egentlig er en del av Illuminati sin plan om å hjernevaske oss.

Screenshot 2014 12 08 21 15 03

Titanic ble senket av Jesuittordenen. Og Illuminati. Alltid Illuminati.

Screenshot 2014 12 08 21 17 27

HIV er ufarlig og AIDS finnes ikke.

Og sånn kan vi fortsette. Dette er bare er lite utvalg av Gaarders artikler og «forskning».

Sveinung W Sørbye

Så beveger vi oss over til det blå hjørnet. Der finner vi overlege, kreftforsker og patalog Sveinung W Sørbye. Han har publisert 7 medisinske fagfellevurderte forskningsartikler om HPV i medisinske tidsskrifter, i tillegg til å ha skrevet en rekke populærvitenskapelige artikler om samme tema.

Screenshot 2014 12 08 21 19 49

Han jobber med kreftsyke til daglig. Analyserer vevsprøver, studerer HPV-viruset og har deltatt i norsk forskning på effekten av HPV-vaksinen hos unge, norske kvinner.

Kjør debatt!

Så her har vi altså NRK sitt forsøk på å skape en balansert debatt. Man tager en totalt virkelighetsfjern konspirasjonsteoretiker uten noen medisinsk kompetanse og lar ham «balansere» informasjonen fra en forsker med tung faglig medisinsk bakgrunn innen emnet som debatteres. På den måten får lytterne en balansert fremstilling av saken. Ikke sant?

Nei.

Nei, nei og atter nei!

Ved å gå frem på denne måten får lytterne en ekstremt falsk balansert fremstilling av saken. NRK gir et slags inntrykk av at vi snakker om en reell vitenskapelig kontrovers, en debatt hvor det er vektige kritikere på begge sider. Men det er feil. Det er løgn.

Det er bred medisinfaglig enighet om at HPV-vaksinen er trygg og effektiv. Minst 60 ulike land har uavhengig av hverandre konkludert, ut fra den beste tilgjengelig forskning og erfaring, at vaksinen er så trygg og så nyttig at de vil gi den til landets unge jenter – og i noen tilfeller også unge voksne kvinner og gutter.

Det finnes ingen balanse i denne saken. Det er ikke noe 50/50. Det er i beste fall 1/99 i favør av Sørbye sitt syn. Han taler for de 99%. Gaarder for den ene prosenten. Og da er jeg snill med ham.

John Oliver demonstrerte i en episode av sitt glitrende TV-program «Last Week Tonight» hvordan en balansert debatt om klima burde foregå. NRK kan ta lærdom av dette slik at de formidler kunnskap heller enn bare show-fakter.

Konklusjon

Falsk balanse i media er et problem. Det bidrar ikke til en balansert debatt, men derimot til en fryktelig skjev debatt. En debatt hvor lytteren forledes til å tro at temaet er faglig sett kontroversielt.

Tenk deg at man skulle ha et program om menneskets opprinnelse, og inviterer en ung-jord-kreasjonist og en evolusjonsbiolog i studio. Eller at man diskuterer andre verdenskrig og inviterer en Holocaust-benekter og en historiker i studio. (Nevnte jeg at nettstedet Gaarder er redaktør for selvsagt også stiller spørsmål ved om Holocaust kanskje var en løgn?) Eller at man skal ha et program om jordklodens utvikling over millioner av år, og har med en representant for Flat Earth Society og en geolog.

Jeg har tidligere skrevet om «Farlig falsk balanse i helsejournalistikk» i en sak hvor en kjent, norsk vaksinemotstander fikk være den kritiske part i en sak om vaksiner. Det er galskap. Det tilfører ingen verdi til nyhetssaken, fordi informasjonen denne part serverer oss ikke har noen som helst vitenskapelig grunnlag, tyngde eller relevans.

Den eneste funksjon det har er å forsøple en viktig debatt og grumse til informasjonen slik at lesere, lyttere og sere sitter igjen mindre kloke enn tidligere. Da har journalisten oppnådd det motsatte av det som skal være det sentrale for pressen, nemlig å spre korrekt informasjon og gjøre publikum bedre informerte – med et vitenskapelig fundament.

Screenshot 2014 12 08 21 46 39

Her fortjener programleder i Her og nå en solid bloggdask. Dette var pinlig og skammelig. Heldigvis gjorde Sørbye en god jobb med å presentere de medisinske fakta, men å gi ham oppgaven med å skulle argumentere mot rent oppspinn kokt sammen av en mann som mener at Støre er en biorobot og AIDS ikke finnes, blir rett og slett absurd. Å gi Gaarder en plattform å uttale seg på i selveste NRK er direkte skammelig og totalt uansvarlig. La oss håpe det blir siste gang.


Hvis du også synes dette er en skandale, kan du sende din klage til Kringkastingsrådet ved å fylle ut dette skjemaet.

Oppdatering 10.12.2014: Kringkastingsrådet har nå publisert et felles tilsvar til alle klagere via min blogg. Les tilsvaret her.

Dagbladet: Skapte rekordstor klagestorm til Kringkastingsrådet


Les også:

Streiftog: Når konspirasjonsteorier blir normalisert

Vepsen: – Groteske påstander!

NRK: – Kanskje var angrepene på tvillingtårnene bare et filmtriks


Oppdatering:

Dagbladet har allerede en sak ute hvor de også lenker til denne bloggposten min.

Utdrag:

Da Dagbladet ringte Gaarder i kveld presenterte han seg som «seniorforsker ved institutt for helseforskning». Da han skjønte hva saken gjaldt sa han:

– Dere er ikke interessert i fakta, dere er tankepoliti for onkel etterretning. Og jeg tror ikke din papiravis kommer til å overleve neste år.

Gaarder sier han begynte å forske på helse i 1997.

– Ved hvilken institusjon?

– Jeg er uavhengig. I tillegg til helse har jeg også forsket på skjulte maktstrukturer, etterretningens rolle og hemmelig høyteknologi.

– Er forskningen publisert i internasjonale publikasjoner eller liknende?

– Nei, de er styrt av Illuminati og legemiddelkreftene er veldig mektige. Jeg har lagt ut mye på Nyhetsspeilet.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!