Morsmelk beskytter ikke barnet mot meslinger

Pbx images nettavisen noI disse dager med mye vaksinedebatt og fokus spesielt på meslinger, er det en del røster som hevder at spedbarn ikke lider noen risiko fordi de har naturlig beskyttelse mot meslinger.

Tanken er at babyer både arver antistoffer mot meslinger fra moren, såkalt passiv immunitet, og får jevnlig påfyll fra morsmelken så lenge de ammer.

Påstanden har sin rot i virkeligheten. Det er riktig at fosteret i mors mage får antistoffer fra moren via morkake og navlestreng, og dette gir den nyfødte babyen noe beskyttelse. Det forutsetter selvsagt at moren har antistoffer mot meslinger fra før, men de aller fleste mødre har dette, enten fordi de har hatt meslinger selv, eller fordi de er vaksinerte.

Disse arvede antistoffene brytes likevel fort ned i kroppen til spedbarnet, med en halveringstid på bare rundt en måned, og vil derfor raskt forsvinne.

Det er ikke noe problem, skal vi tro de som mener at denne «naturlige immuniteten» er god nok, fordi spedbarna får jevnlig påfyll av antistoffer fra morsmelken. Ergo er de aller minste blant oss beskyttet frem til de er ett år gamle – hevdes det.

Hva viser forskningen?

Vel, dette er feil. Og det er viktig å påpeke at dette er feil, fordi barn i Norge får ikke første dose av MMR-vaksinen (som blant annet beskytter mot meslinger) før de er 15 måneder gamle. (I land hvor meslinger er en vesentlig større risiko, får de ofte vaksinen enda tidligere, gjerne i 9-måneders alder.)

Det har vært utført flere studier som har målt antistoffene i blodet hos spedbarn, og den kanskje viktigste studien ble gjort i 2010 og publisert i BMJ.

Her ble antistoffer mot meslinger målt i blodet hos spedbarn da de var 1, 6, 9 og 12 måneder gamle. I tillegg ble det gjort en måling av fosteret i 36. uke av svangerskapet, samt ved fødselen (fra navlestrengen).

Og hva fant forskerne? Jo:

Presence of maternal antibodies endured for a median of 2.61 months—3.78 months for infants of naturally infected women and 0.97 months for infants of vaccinated women.

I snitt var spedbarna bare noenlunde beskyttet i 2,61 måneder! Det er ikke særlig lenge.

Men det er også interessant å se at spedbarna til mødre som hadde gjennomgått meslingesykdom arvet flere antistoffer fra moren, og hadde derfor disse i 3,78 måneder. Spedbarna av vaksinerte mødre hadde bare passiv immunitet i 0,97 måneder:

Vaccinated women had significantly fewer IgG antibodies (geometric mean titre 779 (95% confidence interval 581 to 1045) mIU/ml) than did naturally immune women (2687 (2126 to 3373) mIU/ml) (P<0.001). Maternal values were highly correlated with neonatal values (r=0.93 at birth). Infants of vaccinated women had significantly lower antibody concentrations than did infants of naturally immune women (P<0.001 at all ages over the follow-up period).

Det kan altså se ut som at kvinner som har gjennomgått meslingesykdom har noe mer antistoffer i blodet, som barnet da arver, men relevansen av dette er liten da forskjellen i snitt er under to måneder.

De aller fleste babyer vil uansett være totalt uten beskyttelse når de er blitt 6 måneder gamle:

At 6 months of age, more than 99% of infants of vaccinated women and 95% of infants of naturally immune women had lost maternal antibodies according to the model.

Amming

Men hva med morsmelken da? Vi har jo alltid hørt at spedbarnet får i seg så mye antistoffer fra morsmelken. Er ikke det nyttig og viktig?

Vel, i tilfellet meslinger ser effekten ut til å være minimal. En studie som undersøkte mengden antistoffer mot meslinger i morsmelk konkluderte slik:

Our result suggests that very little level of measles antibody is passed through the breast milk.

Dette er i tråd med de andre studiene som altså viser at spedbarna har mistet alle antistoffer mot meslinger allerede etter 4-6 måneder, selv om de ammer.

Skjermbilde 2015 03 14 kl 23 37 08

Konklusjon

Dette er en av årsakene til at det er så uhyre viktig med flokkimmunitet.

Spedbarn er i praksis helt uten beskyttelse mot meslinger, og er derfor helt avhengige av at de som er i nærheten av dem ikke er en smitterisiko. I den moderne verden betyr det at uvaksinerte individer er en trussel for spedbarn. Sørg for å få dine barn vaksinerte, slik at de ikke er en av dem.

* Les også: Flokkimmunitet og vaksiner


Faksimile fra VGs Lørdagsmagasin, 14. mars 2015.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!