Har 23 gamle mennesker dødd av koronavaksine?

Last updated on 29. januar 2021

Tenk deg følgende hypotetiske scenario: Alle gamle på sykehjem i Norge blir vaksinert i løpet av samme dag. Samtlige. Det er rundt 40.000 mennesker. En måned senere får vi høre at 1600 gamle på sykehjem døde etter å ha fått vaksinen.

Hva ville du tenkt da? Kanskje at det var en skandale? Vaksinen må være fryktelig farlig! Denne vaksinen vil du i hvert fall ikke ta selv!

Men hva om jeg også forteller deg at det hver uke dør rundt 400 gamle på sykehjem i Norge i snitt. Hele tiden. Lenge før noen av dem fikk en koronavaksine. De dør fordi de er gamle og syke. Fire hundre hver eneste uke.

Summert over en måned blir det 1600 mennesker. 1600 som dør helt naturlig, eller av et utall tilfeldige årsaker som ikke har noe med vaksiner å gjøre.

Vil du fortsatt tenke at vaksinen må ha vært årsaken til at disse menneskene døde? Selvsagt ikke, hvis du er et noenlunde rasjonelt tenkende menneske.

Har koronavaksiner drept gamle mennesker?

Nylig har vi fått høre om 23 dødsfall på sykehjem etter vaksinering, og mange er blitt redde for vaksinen. Men når vi vet at det dør 400 mennesker på sykehjem hver uke også uten vaksinering, hvordan kan man si at det er vaksinen som førte til dødsfallet?

Det vet vi ikke. Det kan ha vært det, fordi dette er mennesker som er så gamle og syke at enkelte av dem ikke vil tåle den naturlige og forventede immunresponsen vaksinene gir. Kvalme, diare eller feber kan ta livet av disse.

Noen av dem vil heller ikke tåle å få et par Ibux eller Paracet fordi bivirkninger fra disse, som de fleste av oss tåler helt fint, kan ta livet av så gamle og skrøpelige mennesker.

Så kanskje døde de av vaksinen. Ikke fordi vaksinen inneholder farlige stoffer med bivirkninger som skader mennesker. Men fordi vaksinens forventede effekt ble for mye for dem. Det er tross alt derfor de bor på sykehjem, fordi de er så pass gamle, syke og svake at de trenger kontinuerlig pleie.

Men kanskje døde de ikke av vaksinen i det hele tatt. Kanskje var det deres tid uansett. Fordi 400 gamle og skrøpelige mennesker dør på sykehjem hver uke i Norge. Vaksine eller ei.

Men hva med den videoen jeg så på Facebook?

Du har kanskje sett videoer på internett av mennesker som har utviklet muskelspasmer eller lammelser etter å ha fått koronavaksinen. Det kan vel ikke være en tilfeldighet?

Jo, det er nettopp det det kan. Når man skal vurdere bivirkninger fra legemidler må man alltid ta høyde for den naturlige raten slike sykdommer eller symptomer oppstår i. Bakgrunnsraten. «Naturlig statistisk støy.» Fordi folk får sykdommer som ME, dystoni og ansiktslammelser hele tiden. Helt uten å ha fått vaksine.

Statistisk sett vil vi da forvente at noen også vil få disse lidelsene innen dager eller uker etter å ha fått koronavaksinen. Det er et sammenfall i tid, men betyr ikke at vaksinen var en utløsende faktor.

Dette er det fryktelig vanskelig for oss mennesker å forstå, fordi vår hjerne er så innbitt hardkodet til å se årsaksmessige sammenhenger mellom hendelser som skjer nær hverandre i tid. Det krever en stor mental anstrengelse å akseptere at selv om grusomme B skjer etter uvanlige A, så trenger ikke A ha ført til B.

I tillegg søker vi alltid en forklaring på kjipe hendelser. Får man en rar sykdom som ikke har en åpenbar årsak, så søker man etter en årsak. En forklaring. Noe som utløste dette tragiske. Noe som har skylden. Og har man da fått en vaksine i nyere tid, vil mange føle sterkt at den må ha vært utløsende faktor.

Forbanna statistikk

Noen tror at vaksiner kan gi barn autisme. Dette vet vi at ikke er sant fordi det er utført mer enn 150 store, gode studier som demonstrerer dette. Men hvis man som foreldre oppdager autismesymptomer hos barnet sitt like etter de har fått en vaksine, vil hjernen vår ha en sterk trang til å anta at det må være en sammenheng.

Selv om store studier har vist at like mange uvaksinerte som vaksinerte barn får autisme, så kommer man ikke utenom at det overraskende ofte vil være en tidsmessig sammenheng mellom disse to tingene. Mye oftere enn det vi intuitivt vil anta.

Og der ligger problemet. Vi mennesker er svært dårlige til å forstå hvor sannsynlig «usannsynlige» hendelser faktisk er. Heldigvis kan man regne matematisk på det.

Tall fra USA viser at rent statistisk vil 154 amerikanske barn utvikle symptomer på autisme innen 24 timer etter at de mottar en vaksine. 1079 barn vil oppleve det innen en uke, og 4623 innen 30 dager.

Her kan man altså erstatte «motta en vaksine» med hva som helst. For eksempel «smakte agurk første gang» eller «hørte U2 på radioen første gang» eller «tok sine første skritt». Men vi antar ikke at hverken agurk, U2 eller det å lære å gå gir autisme – selv om altså over 150 barn vil vise de første tegn på autisme i løpet av det kommende døgnet etter at en av disse tingene har skjedd. Over 4500 i løpet av de neste fire ukene.

Ikke la hjernen lure deg

I Storbritannia har vi hørt at fire personer utviklet Bells parese, eller facialisparese – en tilstand som gir lammelser i ansiktet, etter å ha fått Moderna-vaksinen i fase 3-studiene. Tre av dem hadde fått vaksinen, en av dem placebo. Pfizer hadde også fire tilfeller av ansiktslammelser i sine studier, og alle disse hadde fått ekte vaksine.

Denne sykdommen kan utløses av en rekke årsaker, blant annet virusinfeksjoner, og går som regel over etter ganske kort tid. Men det høres likevel skremmende ut, ikke sant? Det kan vel ikke være tilfeldig at så mange fikk facialisparese etter å ha fått en ny vaksine?

Men da må vi tenke oss litt om. Ikke la hjernen vår lure oss. Fordi hva med bakgrunnsraten? Hvor mange får normalt denne sykdommen? Og hvor mange av de som deltok i vaksinestudiene burde man forvente ville få ansiktslammelser i løpet av denne tidsperioden uansett?

Det kan man regne på, og det man da finner er at man ville forventet samme antall tilfeller også i en uvaksinert befolkning. Når flere titusener av mennesker er med i en studie, så vil statistisk sett en del av disse utvikle ulike sykdommer – eller dø – i løpet av den perioden. Bare hvis det er unormalt mange som blir syke eller dør er det grunnlag for bekymring rundt vaksinens trygghet.

Husk at folk som får vaksiner også kan utsettes for ulykker, som å bli påkjørt og drept av en bil. Også disse dødsfallene telles med som «bivirkninger» fra vaksiner, men ingen vil vel hevde at vaksinen var den egentlige årsaken til dødsfallet…

Det er heller ikke første gang vi hører om dette. I 2012 skrev Dagbladet om en norsk jente som hadde fått facialisparese etter HPV-vaksinen. Men som jeg demonstrerte i en bloggpost dengang så var det ingen grunn til å anta at vaksinen hadde utløst dette, fordi tilstanden er så «vanlig» at det rent statistisk vil være noen i Norge som får ansiktslammelse kort tid etter en hvilken som helst vaksine – eller annen tilfeldig hendelse.

Konklusjon

Det har vært noen dødsfall hos de eldste og svakeste blant oss etter at vaksinering mot korona begynte. Det kan ha vært på grunn av vaksinen, men det er uansett ingen grunn til å bekymring fordi det uansett ikke skyldes «farlige vaksiner». Det skyldes ekstremt sårbare mennesker som også vil kunne dø av en forkjølelse, feber eller en Ibux.

Men det kan også godt hende at vaksinen ikke hadde noe med det å gjøre, fordi så gamle og skrøpelige mennesker dør en naturlig død hele tiden. Og statistikken viser at det så langt ikke har vært noen overdødelighet av gamle etter at vaksineringen startet. Det har totalt sett ikke dødd flere gamle på sykehjem enn det man uansett ville forvente også uten en vaksine.

Disse 23 dødsfallene er altså ikke noe å bekymre seg over, og det gir ingen grunn til å frykte koronavaksinene. Men vi tar ingen risiko, så gamle og svært skrøpelige vurderes nå individuelt før de får vaksinen for å se om risikoen kan være høyere enn gevinsten fra vaksinen.

Det eneste som ville vært oppsiktsvekkende var om folk sluttet å få ME, ansiktslammelser, dystoni, bli påkjørt av biler eller dø av alderdom etter å ha fått vaksiner. Da ville det være noe muffens, og selv jeg hadde blitt litt bekymret.


Oppdatering 27.01.2021: Forskning.no – Ingen dødsfall er direkte knyttet til korona vaksine, ifølge eksperter

Oppdatering 29.02.2021: VG: EMA: Dødsfall kan ikke knyttes til Pfizer-vaksinen

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!