Snåsamannen spår feil igjen: 5 av 7 spådommer feil

Last updated on 11. november 2012

Skjermbilde 2012 11 04 kl 14 26 41

Som lesere av denne bloggen vet så er jeg ikke spesielt imponert over Snåsamannens påståtte evner. Ingenting tyder på at hans suksessrate for helbredelser er større enn den raten sykdommer går over av seg selv, og han har aldri dokumentert en eneste helbredelse eller overnaturlig handling. De helbredelsene som har vært mulig å sjekke opp i, f.eks. den «blinde» jenta han ga synet tilbake, har vist seg å være fullstendig feil.

Hans evner som klarsynt er åpenbart god, gammeldags cold reading, noe som lett kan demonstreres ved å analysere hans fremgangsmåte. Når han blir konfrontert med disse korreksjonene av egne påstander, påstander som har dannet fundamentet i markedføringen av bøker som har gjort ham til mangemillionær, så svarer han med personangrep og en bastant uvilje mot å innrømme feil.

Likevel tror nesten halvparten av nordmenn på at Joralf Gjerstad har «uforklarlige evner som kan hjelpe folk».

Selv skeptikere har ofte vært positivt innstilte til Snåsamannen av to grunner:

1) Han tar ikke betalt.

Vel, det er vel en sannhet med modifikasjoner. Historiene er mange om at det var forventet at man hadde med «en hundrelapp» når man oppsøkte Gjerstad for hjelp, og han innrømmer selv å ha fått til dels ganske store gaver som takk for hjelpen.

Jeg tror ikke betaling har vært en motivasjon eller drivkraft bak hans gjerninger, men rett skal være rett og Gjerstad har nok ganske sikkert fått en del gaver fra takknemlige gjester opp gjennom årene. Hvis han har hatt besøk av over 50 000 mennesker og halvparten av disse hadde med en hundrelapp i snitt, så utgjør det 2,5 millioner kroner som jeg tviler på at han har skattet av noengang… Hvis bare en av ti ga ham penger, så er det fortsatt kanskje en halv million kroner vi snakker om.

2) Han støtter skolemedisin.

Denne har jeg aldri forstått at rasjonelle mennesker har bitt på, fordi det er så åpenbart at dette ikke er korrekt. Hvis man går ut og sier man kan helbrede lammelser og kreft ved å bare ta på noen, så er det åpenbart at dette vil lokke folk bort fra skolemedisin. Hvem velger vel ikke en varm hånd på skulderen fremfor en ekstremt ubehagelig cellegiftkur?

Snåsamannen bruker nøyaktig de samme triks som andre sjarlataner. Antydningens kunst. Han sier at leger er en god ting, og hevder han henviser folk dit, men samtidig markedsfører han ideen om at det finnes en enklere og raskere og mer behagelig løsning. Hans, eller Guds, healende kraft.

Men nå kommer det også frem at han faktisk ikke har henvist alle til leger. Blant annet sin egen familie. I en nylig utgave av VG finner vi nemlig en artikkel om dette:

Snåsamannen har hjulpet mer enn 50 000 mennesker. Nå er han ærlig på at både kjente og ukjente må finne hjelp andre steder. Selv kona Signe må nøye seg med trøst, forteller Snåsamannen når VG besøker ham hjemme på Snåsa.

– Jeg har prøvd å helbrede mennesker i familien. Men blir de syke nå, er det best at de drar til doktoren. Både Signe og jeg har vært på sykehuset, forteller han.

[…]

Senest for noen dager siden måtte han avvise en kvinne i rullestol som hadde tatt turen til huset hans for å bli helbredet.

– Det gjør meg vondt. Men jeg kan ikke ta imot en og ikke resten. Det har kommet så mange hit.

Det er umulig å forene hans påstand om å ha helbredet mer enn 50 000 nordmenn med påstanden om at han henviser folk til leger. Og om det kunne gjøres på noen som helst forsvarlig måte så forutsetter det at han kan diagnostisere folk og klassifisere deres sykdommer. Det er grovt uetisk og farlig. Hvordan skal en som ikke er skolert i medisin og ikke har lov til å praktisere medisin kunne bestemme hvem han velger å «helbrede» med healing, og hvem som helst bør få hjelp av lege? Hvor mange mennesker har han skadet ved å la dem tro at han har helbredet dem for alvorlig sykdom og på den måten utsatt livsviktig skolemedisinsk behandling?

Han har altså i følge dagens VG-artikkel ikke sendt egen familie til leger før nå helt i det siste. Og han har tatt i mot mennesker som sitter i rullestol og lurt dem til å tro at han kan helbrede dem. Ja, kanskje at han kan få dem til å gå igjen selv om de er lamme. Forkastelig.

Når folk sier at denne mannen er ufarlig og ikke gjør noen vondt, så må de være utrolig naive eller blendet av medias hvitvasking av mannens ugjerninger.

Jeg får lyst å sitere meg selv fra en tidligere bloggpost om Snåsamannen:

Det verste av alt er at denne saken ikke inneholder noe som helst av verifiserbart innhold. Det er bare hjernedøde referater fra et forkvaklet sinn, uten kritiske innspill, uten bakgrunnssjekk, uten noen som helst form for saklig kontekst. Det er som om journalisten har vært på fylla kvelden før, våknet opp i senga med Joralf Gjerstad ved sin side, og så har de gjennomført en spyduett rett inn i nettavisens publiseringssystem.

Dette ser vi gang på gang. Media vet at Snåsamannen selger, og har derfor null interesse av å skrive kritisk om ham. De vil jo ikke slakte sin egen melkeku? Og det skuffer meg, fordi det er ufattelig mye å ta tak i når det gjelder Gjerstads gjerninger. Jeg gjør mitt beste her i bloggen for å være en kritisk motvekt til det ukritiske klikkhoreriet media driver med når de publiserer saker om Gjerstad.

Som lesere av bloggen vet har jeg også forsøkt å holde litt oversikt over hans offentlige spådommer. For kort tid siden spådde han Rosenborg som vinner av Tippeligaen. Atter en gang feilet han. Oppdatert status for hans offentlige spådommer er derfor:

1) Han spådde feil vinner av Fotball-VM 2010.
2) Han spådde feil om sitt boksalg.
3) Han spådde rett om hvilket politisk parti som ville få ordføreren i Bodø etter valget i 2011 (en 50/50-spådom ettersom bare Høyre og Ap har hatt ordførerplassen i Bodø siden 1945).
4) Han spådde delvis rett om utfallet av cupfinalen i 2011.
5) Han spådde feil om vinner av Tour de Ski.
6) Han spådde feil om vinner av eliteserien i 2012. (Det var Molde som vant, ikke Rosenborg).
7) Han spådde feil om at Bernt Johannes Smestad skulle få finaleplass i Idol.

Resultatet av Snåsamannens offentlig dokumenterte spådommer er altså 5 feil, 1 rett og 1 delvis rett av totalt 7 spådommer. Hvordan kan folk fortsatt tro at denne mannen er synsk? Dette er for øvrig en enkel måte å vise at systematisk analyse må til for å finne sannheten. Om ingen gidder å telle så sitter alle igjen med inntrykket av at «han har hatt rett mange ganger, så det må være noe i det», bare fordi man gjerne husker de gangene han tippet rett og glemmer alle feil.

Kort oppsummert så er han atter en gang tatt i usannheter, han er demonstrativt ikke klarsynt, og han er potensielt en helserisiko for syke mennesker. Men hva gjør vel det så lenge han ser så koselig ut?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!