Skjermbilde 2012 11 04 kl 14 26 41

Som lesere av denne bloggen vet så er jeg ikke spesielt imponert over Snåsamannens påståtte evner. Ingenting tyder på at hans suksessrate for helbredelser er større enn den raten sykdommer går over av seg selv, og han har aldri dokumentert en eneste helbredelse eller overnaturlig handling. De helbredelsene som har vært mulig å sjekke opp i, f.eks. den «blinde» jenta han ga synet tilbake, har vist seg å være fullstendig feil.

Hans evner som klarsynt er åpenbart god, gammeldags cold reading, noe som lett kan demonstreres ved å analysere hans fremgangsmåte. Når han blir konfrontert med disse korreksjonene av egne påstander, påstander som har dannet fundamentet i markedføringen av bøker som har gjort ham til mangemillionær, så svarer han med personangrep og en bastant uvilje mot å innrømme feil.

Likevel tror nesten halvparten av nordmenn på at Joralf Gjerstad har «uforklarlige evner som kan hjelpe folk».

Selv skeptikere har ofte vært positivt innstilte til Snåsamannen av to grunner:

1) Han tar ikke betalt.

Vel, det er vel en sannhet med modifikasjoner. Historiene er mange om at det var forventet at man hadde med «en hundrelapp» når man oppsøkte Gjerstad for hjelp, og han innrømmer selv å ha fått til dels ganske store gaver som takk for hjelpen.

Jeg tror ikke betaling har vært en motivasjon eller drivkraft bak hans gjerninger, men rett skal være rett og Gjerstad har nok ganske sikkert fått en del gaver fra takknemlige gjester opp gjennom årene. Hvis han har hatt besøk av over 50 000 mennesker og halvparten av disse hadde med en hundrelapp i snitt, så utgjør det 2,5 millioner kroner som jeg tviler på at han har skattet av noengang… Hvis bare en av ti ga ham penger, så er det fortsatt kanskje en halv million kroner vi snakker om.

2) Han støtter skolemedisin.

Denne har jeg aldri forstått at rasjonelle mennesker har bitt på, fordi det er så åpenbart at dette ikke er korrekt. Hvis man går ut og sier man kan helbrede lammelser og kreft ved å bare ta på noen, så er det åpenbart at dette vil lokke folk bort fra skolemedisin. Hvem velger vel ikke en varm hånd på skulderen fremfor en ekstremt ubehagelig cellegiftkur?

Snåsamannen bruker nøyaktig de samme triks som andre sjarlataner. Antydningens kunst. Han sier at leger er en god ting, og hevder han henviser folk dit, men samtidig markedsfører han ideen om at det finnes en enklere og raskere og mer behagelig løsning. Hans, eller Guds, healende kraft.

Men nå kommer det også frem at han faktisk ikke har henvist alle til leger. Blant annet sin egen familie. I en nylig utgave av VG finner vi nemlig en artikkel om dette:

Snåsamannen har hjulpet mer enn 50 000 mennesker. Nå er han ærlig på at både kjente og ukjente må finne hjelp andre steder. Selv kona Signe må nøye seg med trøst, forteller Snåsamannen når VG besøker ham hjemme på Snåsa.

– Jeg har prøvd å helbrede mennesker i familien. Men blir de syke nå, er det best at de drar til doktoren. Både Signe og jeg har vært på sykehuset, forteller han.

[…]

Senest for noen dager siden måtte han avvise en kvinne i rullestol som hadde tatt turen til huset hans for å bli helbredet.

– Det gjør meg vondt. Men jeg kan ikke ta imot en og ikke resten. Det har kommet så mange hit.

Det er umulig å forene hans påstand om å ha helbredet mer enn 50 000 nordmenn med påstanden om at han henviser folk til leger. Og om det kunne gjøres på noen som helst forsvarlig måte så forutsetter det at han kan diagnostisere folk og klassifisere deres sykdommer. Det er grovt uetisk og farlig. Hvordan skal en som ikke er skolert i medisin og ikke har lov til å praktisere medisin kunne bestemme hvem han velger å «helbrede» med healing, og hvem som helst bør få hjelp av lege? Hvor mange mennesker har han skadet ved å la dem tro at han har helbredet dem for alvorlig sykdom og på den måten utsatt livsviktig skolemedisinsk behandling?

Han har altså i følge dagens VG-artikkel ikke sendt egen familie til leger før nå helt i det siste. Og han har tatt i mot mennesker som sitter i rullestol og lurt dem til å tro at han kan helbrede dem. Ja, kanskje at han kan få dem til å gå igjen selv om de er lamme. Forkastelig.

Når folk sier at denne mannen er ufarlig og ikke gjør noen vondt, så må de være utrolig naive eller blendet av medias hvitvasking av mannens ugjerninger.

Jeg får lyst å sitere meg selv fra en tidligere bloggpost om Snåsamannen:

Det verste av alt er at denne saken ikke inneholder noe som helst av verifiserbart innhold. Det er bare hjernedøde referater fra et forkvaklet sinn, uten kritiske innspill, uten bakgrunnssjekk, uten noen som helst form for saklig kontekst. Det er som om journalisten har vært på fylla kvelden før, våknet opp i senga med Joralf Gjerstad ved sin side, og så har de gjennomført en spyduett rett inn i nettavisens publiseringssystem.

Dette ser vi gang på gang. Media vet at Snåsamannen selger, og har derfor null interesse av å skrive kritisk om ham. De vil jo ikke slakte sin egen melkeku? Og det skuffer meg, fordi det er ufattelig mye å ta tak i når det gjelder Gjerstads gjerninger. Jeg gjør mitt beste her i bloggen for å være en kritisk motvekt til det ukritiske klikkhoreriet media driver med når de publiserer saker om Gjerstad.

Som lesere av bloggen vet har jeg også forsøkt å holde litt oversikt over hans offentlige spådommer. For kort tid siden spådde han Rosenborg som vinner av Tippeligaen. Atter en gang feilet han. Oppdatert status for hans offentlige spådommer er derfor:

1) Han spådde feil vinner av Fotball-VM 2010.
2) Han spådde feil om sitt boksalg.
3) Han spådde rett om hvilket politisk parti som ville få ordføreren i Bodø etter valget i 2011 (en 50/50-spådom ettersom bare Høyre og Ap har hatt ordførerplassen i Bodø siden 1945).
4) Han spådde delvis rett om utfallet av cupfinalen i 2011.
5) Han spådde feil om vinner av Tour de Ski.
6) Han spådde feil om vinner av eliteserien i 2012. (Det var Molde som vant, ikke Rosenborg).
7) Han spådde feil om at Bernt Johannes Smestad skulle få finaleplass i Idol.

Resultatet av Snåsamannens offentlig dokumenterte spådommer er altså 5 feil, 1 rett og 1 delvis rett av totalt 7 spådommer. Hvordan kan folk fortsatt tro at denne mannen er synsk? Dette er for øvrig en enkel måte å vise at systematisk analyse må til for å finne sannheten. Om ingen gidder å telle så sitter alle igjen med inntrykket av at «han har hatt rett mange ganger, så det må være noe i det», bare fordi man gjerne husker de gangene han tippet rett og glemmer alle feil.

Kort oppsummert så er han atter en gang tatt i usannheter, han er demonstrativt ikke klarsynt, og han er potensielt en helserisiko for syke mennesker. Men hva gjør vel det så lenge han ser så koselig ut?

 • Takk for at du holder denne oversikten her. Som du sier; Inntrykket hos folk er nok et ganske annet. Tillater meg likevel å pirke litt i en unøyaktighet: Han har ikke feilet om Tippeligaen 2012 – enda. Det er stor sannsynlighet for at han vil feile, men RBK har (dessverre) fortsatt mulighet til å vinne Tippeligaen. Det er 2 kamper igjen. Å si (per 4/11) at han _har_ feilet, blir – ja nettopp – feil. :)

 • KriKra

  «Selv skeptikere har ofte vært positivt innstilte til Snåsamannen»

  Du har nevnt dette før også, men har du nokre eksempel på kva skeptikarar som er uttalt positive til Gjerstad?

 • Takk for korreksjon. Jeg forstod det først slik at det bare var én runde igjen. Men med to runder kan vel RBK teoretisk sett ennå vinne ja, selv om VG-artikkelen mener RBK er ute av gullkampen? Er det noe jeg ikke forstår her? Har ikke peiling på fotball vettu.

 • Det er vanskelig å lenke til mange konkrete uttalelser her og nå, men har ofte møtt forsvarere av Gjerstad også i skeptikernes rekker. I nesten hver debatt finner man folk som er skeptiske til alternativ behandling, men som synes det er dumt å kritisere Gjerstad fordi han tross alt «aldri har tatt betalt og støtter skolemedisinen».

  Et konkret eksempel er likevel Bengt Eidem: http://www.nrk.no/ytring/alternativ-kreftbehandling-1.8296637

 • VG tabloidifiserer. Muligheten er absolutt tilstede i litt større grad enn bare teoretisk. RBK har bedre målforskjell enn både Godset og Molde, og følgende scenario vil f.eks. gi RBK gull:

  – RBK vinner begge sine kamper

  – Molde spiller begge sine gjenstående kamper uavgjort

  – Godset vinner én og taper én

  Når dette er sagt så vil jeg si at spådommen om cupfinalen i 2011 var dårligere enn «delvis rett». Som lidenskaplig Brann-supporter var nemlig cupfinalen 2011 en intens smeretefull opplevelse der Ålesund dominerte fullstendig. Selv om det tall-messige _resulatet_ ble knapt, opplevdes det på ingen måte som et knepent nederlag. Brann var svært langt unna seier

 • Harald Groven

  Men 1 av 7 riktige spådommer riktig av en synsk er jo relativ utrolig bra til denne bransjen å være! Det er bedre treffrate enn det Nostradamus klarte. Han bommet på 103 av 104 spådommer som var verifiserbare.

 • «Delvis rett» handlet dog ikke om selve kampen, men at han kom med en tilleggsspådom som var feil, dette med straffekonkurranse. Så han kom egentlig med to spådommer, hvorav bare den ene var rett.

 • Yup. Den endte 2 nivå under «knappest mulig» seier. Øverste knapphetsnivå er seier på straffekonk. Neste knapphetsnivå er seier etter mål i ekstraomgangene. Så er neste knapphetsnivå en ettmålsseier hvor jeg vil påstå at du kan differensiere ytterliger til «ettmålsseier etter spillemessig jevn kamp» før nivået «ettmålsseier med spillemessig klart overtak»

 • Godt at du følger med! Bare pirk fra meg: Enhver kan skattefritt motta inntil 1000 kr årlig fra privatpersoner, så han kan ikke egentlig tas på det punktet. Det er uansett ikke din hovedkritikk, men kan være greit å vite.

 • KriKra

  Vel, den regelen har uansett ei øvre grense på 4000 totalt sett.

  Eg er vel meir skeptisk til om Snåsamannen har hatt 50 000 innom døra i det heile tatt. At han uansett snyter på skatten kan eg fornemme utan å ha ei einaste synsk nerve i kroppen.

 • En dag vil jeg vite hvordan det er å leve i et land med et velfungerende media.

 • Harald Groven

  DinePenger-artikkel: «Det er heller ikke fastsatt en øvre grense for hvor mange personer du kan motta 4000 kroner fra, så lenge jobben du gjør ikke bærer preg av å være næringsvirksomhet.»
  http://www.dinepenger.no/jobb-og-pensjon/slik-tjener-du-lovlig-og-skattefritt/10028804

 • anne marie hovgaard

  Hvis han har hatt 50 000 «kunder» bærer vel dette i høyeste grad preg av å være næringsvirksomhet…

 • Det er en teoretisk mulighet rent matematisk, men terminlista tatt i betraktning er det ekstremt usannsynlig.

  Strømsgodset møter Sandnes ULF borte og Stabæk hjemme – to kamper de er henholdvis favoritter og svært, svært store favoritter i. Jeg anslår sannsynligheten for å vinne mot Sandnes til 50 % og Stabæk 80 %. Sannsynligheten for at de vinner begge er altså 40 %.

  Molde møter Fredrikstad borte og Hønefoss hjemme: én 40-20-40-kamp og en de vinner med 70 % sannsynlighet. De trenger bare tre poeng, og sannsynligheten for å unngå det er da bare 18 % (60 % * 30 %).

  Sannsynligheten for at Rosenborg vinner begge sine (Fredrikstad hjemme, Hønefoss borte) er kanskje 50 % (70 % vinnersjanse per kamp).

  Det gir en sannsynlighet for Rosenborgs mesterskapsgull på 60 % * 18 % * 50 % = 5,4 %.

 • IvarE

  Lo også godt over den påstanden. Helbredet 50.000 – det forutsetter altså at han har helbredet 1 ny pasient hver eneste dag i sånn ca. 150 år. Ikke hatt en ny pasient hver dag, men helbredet en ny pasient hver dag. Eller 2 hver dag i 75 år. Eller 3 hver dag i 50 år. Osv.

  Strengt tatt er vel gubben gammel nok til å ha tatt imot «pasienter» i over 50 år, men 3 hver bidige dag? I over 50 år? Også i begynnelsen av karrieren? Helbredet?

  Det skal ikke stort mere enn det til for å avsløre at mannen er, for å si det pent, ganske omtrentlig i uttalelser og sannhetsgehalt.

  :-)

 • Det tror jeg er en sannhet med modifikasjoner, Harald, mener å huske at de maks 4000 også måtte være for arbeid som ikke var knyttet til eget yrke. Altså, en snekker kan vaske for 4000 og vice versa, skattefritt. Når det gjelder Gjerstad kan jeg ikke se annet enn at healing har vært en virksomhet som har bært preg av å være næringsvirksomhet.

 • Denne ble vel cirka 2,5 millioner kroner feil:

  «Hvis han har hatt besøk av over 50 000 mennesker og halvparten av disse hadde med en hundrelapp i snitt, så utgjør det fem millioner kroner som jeg tviler på at han har skattet av noengang… »

  Hvis halvparten hadde med en hundrelapp i snitt blir det 2,5 millioner.

 • Haha, ja den var grov. Skal prøve å korrigere fra iphonen :-)

 • Gjerstad var vel i sin tid klokker i Snåsa, eller var det kirketjener?

 • Usikker

  Har vært hos han – merket ingen forskjell. Likevel fortalte han ting om min mor han umulig kunne ha visst om – vi var helt ukjente for han.

 • Yngve B

  Cold reading.

 • Usikker

  Umulig

 • Det sier de alle :-) Det er utrolig lett å la seg lure av en dyktig cold reader. Det kan selvsagt også ha vært warm reading, noe som skjer oftere enn man tror. Kanskje noen i familien hadde sendt ham et brev i forveien hvor slik informasjon ble gitt, og så bare gjenfortalte han det til dere da dere kom? Det er ikke så uvanlig å sende brev og fortelle om sine problemer før et besøk.

  Så lenge han ikke er villig til å vise sine påståtte evner under kontrollerte omstendigheter må vi anta, av historiske og vitenskapelige årsaker, at han ikke har slike evner.

 • Yngve B

  For å unngå at dette blir en rekke med ett-ords svar så spør jeg deg heller et konkret spørsmål eller tre:
  1. Hva slags type ting var det han visste?
  2. Hva slags type spørsmål stilte han (om noen) for å fortelle disse tingene?
  3. Var de konkrete eller generelle?
  4. Hvor mange spørsmål stilte han for å komme frem til riktig svar?
  5. Bommet han på noe også?
  6. Hvordan kan du være sikker på at han ikke visste noe om dere?
  7. Bar din mor eller du noe som kunne gi Gjerstad informasjon om dere? Smykker, klær osv.
  8. Hvordan kom dere i kontakt med han?

 • Og da er det klart. Molde har fått utdelt medaljer og pokal som seriemestere. RBK kan, med andres hjelp, fremdeles bli nr 2. Mest sannsynlig nr 3. Sånn for ordens skyld.

 • John

  Hahaha, 3 hver dag? En travel dag i Snåsa kommer det mersom 50 besøkende til Gjerstad. Om de virkelig blir helbredet eller ei er det ingen som har dokumentert, men å beregne at 3 personer hver dag virker mye slår meg som en snodig slutning når det er dette han faktisk driver med:p