Å spre vaksinefrykt skader andre. Epost fra en leser.

Jeg har nå hatt denne bloggen i over 15 år. For litt over ti år siden begynte jeg å skrive om vaksiner. Den viktigste årsaken til at jeg har brukt hundrevis av timer på å lese forskningsrapporter og sette meg inn i dette temaet er at jeg alltid har lyst til å forstå hva som mest sannsynlig er riktig og sant.

Når jeg ser noen servere en påstand om vaksiner, for eksempel at de er farlige på ulike vis, trenger jeg å sjekke om det kan være hold i påstanden. Da må jeg gå til forskningen og gå vitenskapelig til verks, fordi den vitenskapelige metode er den beste måten menneskeheten har funnet til å skille sant fra usant.

Hypoteser må testes. Menneskelig bias må elimineres så godt som mulig. Data må analyseres statistisk. Resultater må kritiseres og granskes og testes på nytt. Bare slik kan vi finne ut hva som egentlig er riktig i en kompleks verden.

I denne research-prosessen ender jeg ofte opp med å skrive en bloggpost, fordi det gjør det enklere for meg å systematisere kunnskapen – i tillegg til at jeg kan videreformidle dette til andre som da også kan lære noe nytt.

Jeg har også brukt hundrevis, kanskje tusenvis av timer i diskusjoner om vaksiner. Når jeg gjør det er det sjelden med noe mål om å overbevise motparten, spesielt hvis motparten har kommet frem til sin konklusjon gjennom andre metoder enn nettopp den beste vitenskap og forskning. Eller for å si det som Ben Goldacre:

Quote you cannot reason people out of a position that they did not reason themselves into ben goldacre 38 9 0995

De som har bestemt seg for at vaksiner gjør mer skade enn nytte, i strid med hva de beste empiriske data uomtvistelig viser, kan neppe overbevises. Men det finnes en stor mengde folk der ute som ikke er vaksinemotstandere. De er bare vaksine-tvilere. De er usikre. De har spørsmål.

Det er ikke så rart med tanke på all skremselspropaganda som dasker dem i trynet via sosiale medier og tradisjonelle medier hver eneste dag. Og det er disse menneskene jeg helst ønsker å nå ut til. Tvilerne. Gjerdesitterne. De som ønsker å være på vitenskapens side, men som forvirres av all desinformasjon der ute som det ofte kan være vanskelig å skille fra fakta.

Og i blant lykkes jeg. Jeg har tross alt fått tilbakemelding fra en far som valgte å vaksinere sine barn etter å ha fulgt bloggen min lenge. Flere kvinner – og ikke minst menn – har valgt å ta HPV-vaksinen i godt voksen alder fordi de har lest bloggen min. Verdens helseorganisasjon (WHO) har brukt en av mine bloggposter (oversatt til engelsk) i en europeisk vaksinekampanje.

Jeg håper og tror det har påvirket mange i retning av å kunne føle seg trygge på vaksinene som myndighetene anbefaler.

Men det er ofte vanskelig å vite sikkert… Betyr det egentlig noe at jeg deler av min research? Er det bare «preaching to the choir», eller finnes det mange der ute som har nytte av det jeg skriver? Jeg vet ikke. Men da er det desto mer gledelig når jeg får konkrete tilbakemeldinger som viser at det nytter.

For noen dager siden fikk jeg denne eposten, som jeg deler med tillatelse:

Jeg har tatt første dose av Pfizer-vaksinen, og har hittil opplevd noen mindre og forventede bivirkninger. Den mest alvorlige og uventede bivirkningen jeg opplevde var intens frykt og angstreaksjoner.

Tenk litt på det. Frykten for vaksiner gir i seg selv bivirkninger som vi ofte ikke tenker på.

Hun fortsetter:

Først og fremst fordi noen mennesker jeg har tillit til videresendte bekymringene fra W, M og K.

«W, M og K» er Weinstein, Malone og Kirsch som jeg skrev om i bloggposten «Weinstein, Malone og Kirsch vil redde verden – men ender opp med å gjøre sine lyttere dummere» nylig.

Etter det har jeg ikke sovet noe særlig om natten, fått forhøyet blodtrykk og hvilepuls, vært kvalm med vesentlig redusert appetitt og et hode fylt av engstelige tanker (til tross for ti års praktisering av mindfulness). Katastrofetanker om at jeg kan bli alvorlig syk, infertil eller til og med dø i løpet av kort tid. Typisk angst.

Det er lett å forstå. Når påstander om at piggproteiner fra Pfizer-vaksinen har stor risiko for å gi deg kreft, gjøre deg infertil, eller sørge for at du blir syk og dør på andre måter går viralt, fører det til mye frykt der ute. Selv om det er feil.

Ikke bare bygger det opp under eksisterende vaksinemotstand hos de som allerede er motstandere av vaksiner. Men det gir også utrygghet og usikkerhet hos de som er pro-vaksiner og enten allerede har fått en dose, eller venter på å få en dose mRNA-vaksine.

Dermed var det godt å lese at eposten avsluttet slik:

Innlegget ditt var et sårt tiltrengt motsvar for mitt vedkommende og kanskje det som gjør at jeg klarer å slippe skuldrene for første gang på to uker. Takk!

Det synes jeg alle skal tenke litt på. Hvis du er en av de som ikke er hellig overbevist om at vaksiner er et komplott fra eRNA Solberg og Bill Gates for å drepe folk og gjøre legemiddelselskaper rike på bekostning av vår sikkerhet, bør du heller aldri dele informasjon som handler om at vaksiner er utrygge – med mindre dette er basert på informasjon fra offisielle helsemyndigheter.

Selv om du finner en YouTube-video eller artikkel som ser ut til å være basert på forskning og som sier at vaksinene er farlige, så bør du ikke falle for fristelsen til å dele denne videre «bare for å stille spørsmål». Fordi du kan være trygg på at hvis det var hold i en slik risiko, ville våre helsemyndigheter allerede være på ballen.

De følger forskningen tettere enn deg. De har kompetanse til å skille løgn fra sannhet, dårlig forskning fra god forskning, og misbruk av statistikk fra god statistisk metode.

Da AstraZeneca-vaksinen bare viste et mulig tegn til en alvorlig bivirkning, ble den stanset. Myndighetene var på ballen med en gang, fordi mistanken var basert på en god analyse av gode data, ikke forvrengninger av tvilsomme studier, slik Weinstein og andre driver med.

Så hvis du er pro-vaksine, men ser en artikkel som bekymrer deg; ikke del den videre! Spør heller en fagperson. Se hva Folkehelseinstituttet eller CDC eller EMA har skrevet om dette. Bruk Google og se om påstandene er blitt faktasjekket allerede (det har de som regel blitt). Invester energi i å finne gode svar heller enn å bare dele videre for å fremstå som «den første som delte videre» – i tilfelle det viser seg å være noe i det og du da kan føle deg kul.

Fordi hver gang du deler en slik artikkel eller video som bygger opp under vaksinefrykt, skader du folk. Du skader både individer som kan slite med bekymring og angst allerede, men også hele verdens befolkning gjennom å bidra til at kanskje en ny person avstår fra vaksinering. Noe som reduserer flokkimmunitet, setter uvaksinerte eller folk i risikogrupper i fare, og øker sjansen for nye mutasjoner av viruset.

Vaksinene er ikke 100% trygge. Det vet vi. Ingen legemidler er det. Men vi vet at risikoen fra vaksinene er forsvinnende liten sammenlignet med både den individuelle risikoen, og ikke minst langtidseffektene på jordens befolkning, fra covid-19.

Så takk til du som sendte meg denne eposten. Det gjorde meg glad, og det ga meg en grunn til å minne alle på at å spre fryktbasert informasjon ikke er uten konsekvenser.

Vær kritisk, men vær også ansvarlig.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!