Akupunktur ved graviditet? NAFKAM, jordmødre og influenserfølgere villeder kvinner.

Skjermbilde 2021 02 02 kl 16 52 31

På nettstedet Melk & Honning har de i dag en sak om at Ingeborg Senneset har kritisert influenser Ida Wulff for å ha spurt sine mange følgere om råd for graviditet på Instagram:

Nylig delte influencer Ida Wulff et innlegg der hun forteller at det bare er 38 dager igjen til hun har termin. Samtidig etterspør hun følgernes erfaringer med modningsakupunktur og andre kjerringråd som kan sette igang fødselen.

Det får samfunnsdebattant, journalist og Gullpenn-vinner Ingeborg Senneset til å reagere.

Klikk på bildet over for å lese hele saken.

Jeg skal ikke drøfte problemstillingen Senneset i utgangspunktet tar opp, men reagerte på at informasjonsjef i NAFKAM kommer med villedende informasjon.

NAFKAM er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin og på deres nettsider kan man lese om hva forskningen sier om ulike alternative behandlingsmetoder. Informasjonssjef Ola Lillenes sier til Melk & Honning:

Selv om tilstrekkelig blinding i akupunkturforskning kan være utfordrende, har man god forskning som støtte for at det har smertelindrende effekt ved en rekke tilstander og plager, samt som kvalmestillende i tidlig fase av graviditet.

Men hva sier NAFKAMS egne nettsider når de skal oppsummere om akupunktur virker? Jo, her skriver de at det «muligens» har effekt mot fødselssmerter, og at «man vet ikke» om det virker mot «kvalme og oppkast i forbindelse med graviditet».

Lillenes forteller altså Melk & Honning at det finnes god forskning som underbygger at det kan virke kvalmestillende hos gravide, mens NAFKAM selv sier at det ikke finnes god forskning for som viser dette.

Han sier også at det finnes god forskning som viser at akupunktur skal ha smertelindrende effekt ved en rekke tilstander og plager, underforstått «derfor også mot fødselssmerter», men NAFKAM selv oppsummerer forskningslitteraturen med at det «muligens» har effekt.

Det er et ganske langt sprang fra påstanden om at «god forskning» støtter dette.

Hva sier forskningen?

Gullstandarden for vitenskapelig evidens regnes ofte for å være Cochrane, og NAFKAM viser selv til bl.a. Cochrane som kilde. Så la oss se hva Cochrane skriver om bruk av akupunktur mot kvalme under graviditeten. Her finnes det to artikler.

I den første, «Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy», har de undersøkt ulike behandlingsmetoder som akupressur på P6-punktet på håndleddet, akupunktur, ingefær, kamomille, vitamin B6, sitrusolje, mynteolje og diverse legemidler. Konklusjonen deres er:

Evidence regarding the effectiveness of P6 acupressure, auricular (ear) acupressure and acustimulation of the P6 point was limited. Acupuncture (P6 or traditional) showed no significant benefit to women in pregnancy.

Ingen effekt av akupunktur altså, og i beste fall begrensede eller svake data som viser at akupressur virker.

I den andre artikkelen, «Interventions for treating severe nausea and vomiting during pregnancy (hyperemesis gravidarum)», som handler om mer alvorlig kvalme og oppkast i løpet av svangerskapet, så har de undersøkt ting som akupressur/akupunktur, ulike legemidler mot kvalme og mer.

Her fant de ingen studier som sammenlignet akupunktur med placebo i behandling av kvalme og oppkast i svangerskapet. Man vet altså ikke om det virker.

Hva så med fødsselssmerter? NAFKAM hevder at akupunktur «muligens» har en effekt. I artikkelen «Acupuncture or acupressure for relieving pain during labour» konkluderer de slik:

We are uncertain if acupuncture reduces the intensity of pain when compared with sham acupuncture (2 trials, 325 women), usual care (4 trials, 495 women) and no treatment (1 trial, 163 women). The certainty of the evidence was low or very low.

De finner altså ikke noen forskjell på smertelindrende effekt når de sammenligner ekte akupunktur med falsk akupunktur (f.eks. å stikke nåler på tilfeldige steder, ikke stikke dem dypt nok, ikke penetrere huden i det hele tatt osv).

La oss også ta en kikk på UpToDate som til enhver tid har oppdatert informasjon om evidensen for ulike behandlingsmetoder for ulike tilstander. Her finner vi artikkelen «Nausea and vomiting of pregnancy: Treatment and outcome» hvor de går gjennom ulike behandlingsmetoder, primært legemidler. Men under «Other interventions» kan vi lese:

In a 2015 systematic review of randomized trials of interventions for nausea and vomiting in early pregnancy, an acupressure wristband or P6 acupuncture was not significantly more effective than placebo.

Ingen effekt av akupunktur og akupressur mot kvalme og oppkast der heller, altså.

Vi kan også se på «Acupuncture for pain relief in labour: a systematic review and meta-analysis» hvor konklusjonen er:

The evidence from RCTs does not support the use of acupuncture for controlling labour pain. The primary studies are diverse and often flawed.

Atter en gang ingen evidens for smertelindrende effekt ved fødsel.

Konklusjonen totalt sett er altså at det ikke finnes noe god evidens for at akupunktur eller akupressur er et godt alternativ hverken mot kvalme i graviditeten eller mot smerter under fødsel.

Er placebo godt nok?

Det finnes noe evidens for at det kan virke bedre mot smerte enn ingen behandling for noen kvinner, men rundt halvparten av kvinner som fikk akupunktur under fødselen ba om epidural fordi akupunkturen ikke virket godt nok. Fordelen med akupunktur er at det kan ha færre bivirkninger enn epudiral eller legemidler, men virker altså på langt nær like godt. Og evidensen for at det virker i det hele tatt synes i de fleste tilfeller å være placeboeffekt.

Men hvis man er fornøyd med placeboeffekt under en så smertefull opplevelse som en fødsel, selv om det finnes mer effektive behandlinger, så burde kanskje kvinner få tilbud om akupunktur på fødestuen likevel? Vel, jeg synes det er problematisk av flere grunner.

  • For det første bidrar dette til å legitimere en behandlingsmetode som det ikke finnes god evidens for at har effekt. Det har skadelige effekter på andre områder, for eksempel at det svekker tilliten mellom lege og pasient.
  • For det andre er det nedlatende overfor fødende kvinner å tilby dem en behandling som i beste fall gir en placeboeffekt til noen få – når det finnes mer effektive alternativer.

Jeg har vært på sykehuset og fått utført operasjoner som har gitt sterke smerter i etterkant. Jeg har vært på sykehuset med nyrestein, som er ekstremt smertefullt, så vondt at jeg kastet opp av smerte flere ganger. Mange sammenligner dette med fødselssmerter.

Men jeg fikk aldri noe tilbud om akupunktur mot slike smerter. Selvsagt ikke. Ingen ville vel en gang tenkt tanken om å tilby akupunktur når det finnes mer effektive, evidensbaserte metoder.

Så hvorfor i all verden aksepterer vi at fødende kvinner skal tilbys slik placebobehandling for noen av de mest intense smerter de kommer til å ha i livet sitt?

Mer informasjon

Placebodefekten bokstabelVil du lese mer om dette kan du ta en kikk på min bloggpost fra 2013: «Få akupunktur ut av fødestuene!», eller lese boken min «Placebodefekten» hvor jeg gjennomgår både akupunkturens historie og hva forskning viser om effekt.

For mer informasjon om forskningen på akupunktur kan du også lese følgende bloggposter:

Konklusjon

Uansett synes jeg det er uheldig at informasjonssjef i NAFKAM går ut og uttaler seg i strid med det NAFKAM selv sier de har dekning for på sine nettsider. Det er også ganske håpløst når Lillenes sier:

Akupunktur er inkludert som adekvat behandlingsalternativ i flere retningslinjer for helsetjenestens behandling av smerte, og brukes av jordmødre på flere norske sykehus for eksempel mot smerter under fødsel.

Det at akupunktur dessverre tilbys på sykehus og av jordmødre i strid med den beste evidens, er ikke et argument for at «derfor er det greit». Nei, dette er tvert imot en praksis man burde endre slik at ikke fødende kvinner må få sine valgmuligheter forsøplet av ineffektive behandlingsmetoder.

Etter at det er gjennomført mer enn 3000 studier på akupunktur uten at man ennå har klart å finne noen tydelig effekt, må vi snart kaste denne behandlingsmetoden på dynga.

Og er du uenig i det, må jeg stille deg spørsmålet: Hva om det var utført 3000 studier på en covid-vaksine, og ingen av dem klarte å finne noen tydelig effekt av at den virker mot covid-19. Ville du likevel mene at man skulle tilby sårbare pasienter en slik vaksine? Eller hva om det var utført mer enn 3000 studier på et smertestillende legemiddel uten at man fant effekt. Ville du da valgt det legemiddelet bare fordi noen likevel insisterte på at «det virket for dem» når det finnes andre legemidler som har god evidens for effekt?

Svaret er vel enkelt: Nei, selvsagt ikke. Så hvorfor i all verden velger noen fortsatt akupunktur? Og hvorfor i himmelens navn tillater vi at norske sykehus og jordmødre forsøker å prakke dette på fødende kvinner?

Vårt helsevesen skal ikke være basert på tradisjoner, myter og ønsketenkning. Så jeg gjentar meg selv fra 2013: Få akupunktur ut av fødestuene!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!