Vaksiner redder liv

Denne grafiske fremstillingen av effekten vaksiner har hatt i den vestlige verden (mer presist USA) er ganske hardtslående:

Vaccine infographic

Grafikken er basert på tall hentet fra studien Historical Comparisons of Morbidity and Mortality for Vaccine-Preventable Diseases in the United States publisert i JAMA i 2007 og denne oversikten fra CDC.

Merk at denne oversikten viser antall syke av de ulike sykdommene, ikke antall døde. Det er sentralt, fordi en samling grafer vaksinekritikere ynder å trekke frem er denne:

391548 10151159034715460 1499370241 n

En typisk tekst som kan følge dette bildet er denne som jeg fant på Facebook:

Bedøm selv om det var vaccinerne der udryddede epidemierne eller om de allerede var ved at forsvinde af sig selv da vaccinerne kom og måske slet ikke gjorde nogen forskel udover at fylde din og min krop med lidt gift som vi så kan få / har fået diverse bivirkninger af!!!!

Påstanden her er altså at sykdommene vi vaksinerer mot var på vei til å forsvinne allerede før de respektive vaksinene ble innført. Ergo mener de at vaksinene ikke har noen effekt fordi sykdommene ville blitt borte uansett av andre årsaker.

Jahaja.

Det de ikke nevner er at grafene ikke viser hvor mange som ble syke, men hvor mange som døde. De viser altså dødsraten, og den var på vei ned allerede før vaksinene ble innført. Hvorfor det? Vel, et bedre helsevesen var en av årsakene. Bedre behandling. Flinkere leger og bedre utstyr. Den generelle helse var også på vei oppover. Bedre kosthold, mindre underernæring og mindre mangel på viktige vitaminer og mineraler.

Dette vet vi er relevant fordi selv nå dør rundt 430 personer hver eneste dag av meslinger. Det er en av de største dødsårsakene hos små barn, men mer enn 95% av disse døsfall skjer i land hvor de ikke har et robust helsevesen og god nok ernæring, altså i den tredje verden. (Likevel har antall meslingsyke falt med hele 71% i periode 2000-2011 fordi man har startet et massivt vaksinasjonsprogram i disse fattige landene.)

I tillegg er det slik at mange av disse sykdommene ikke nødvendigvis dreper i seg selv, men det er sekundærinfeksjoner, typisk lungebetennelse, som tar liv. Det var et stort problem for 100 år siden, men et vesentlig mindre problem i dag fordi vi har fått antibiotika som tar knekken på de fleste bakterielle infeksjoner. I fattige land får kanskje ikke barna antibiotika når de blir syke, og dermed kan en ellers ganske uskyldig infeksjon føre til død.

Denne oversikten over grafer viser altså at færre og færre døde av de smittsomme sykdommene i første halvdel av nittenhundretallet, men antall smittede sank ikke før vaksiner ble innført. La meg gi et par eksempler på dette hentet fra min store bloggpost om vaksiner.

Litt statistikk

Her ser vi utviklingen av antall som ble smittet av meslinger i Storbritannia (lysegrønn strek) og antall vaksinerte (mørkegrønn strek):

Skjermbilde 2011 03 12 kl 15 46 44

Meslingsmitten går i sykluser på 2-3 år med høye og lave smittetall, og da ser vi at i det vaksinen ble innført i 1970 stopper plutselig toppene, og antall smittede synker fort til tilnærmet null.

Vi kan også se på det motsatte. Hva skjer når folk slutter å ta vaksine mot meslinger (som er en del av MMR-vaksinen)? Da Andrew Wakefield fikk usikre mødre til å frykte vaksinen gjennom sin forfalskede og løgnaktive rapport om en kobling mellom MMR-vaksinen og autisme, sank vaksinasjonsratene i bl.a. Storbrittannina etter år 2000 med flere prosentpoeng:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 15 59 57

Og hvordan påvirket det antall meslingsyke? Jo, se her:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 15 58 40

Da Wakefield ble avslørt som en svindler, og folk så meslingeepidemier blomstre, begynte de heldigvis å vaksinere barna igjen, men så vidt jeg kan se er ennå ikke tallene oppe i pre-2000-nivåer. Den nylige økningen i meslingesyke er også bare bagateller sammenlignet med hvor mange som ble syke før man innførte meslingevaksinen, men hvis en trend med lavere vaksinering hadde fått fortsette hadde folkehelsen fort vært satt tilbake femti år.

Vi kan også se på tall fra USA:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 18 03 06

Og Canada:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 18 06 33

At vaksiner har en dramatisk effekt på disse smittsomme sykdommene, er hevet over enhver tvil, men det er altså viktig å skille mellom antall smittede og antall døde. Det er nemlig ikke bare dødsfall vi frykter ved disse sykdommene, selv om dette ofte for hovedfokus. Mange av sykdommene kan gi større og mindre livsvarige mén, som døvhet, skader på syn, hjerneskader, utviklingshemmelser, lammelser etc. Selv om man ikke blir skadet for livet, vil sykehusinnleggelser være en belastning både for barn og foreldre, så vel som for samfunnet som helhet. Ved å redusere antall syke, reduserer vi også antall mennesker som blir alvorlig syke og kanskje ender opp med varige skader.

Juks og bedrageri

Et annet problem med disse antivaksinegrafene er at de ofte er manipulerte. Ved å utelate noen datapunkter kan kurvene formes til å gi et annet bilde enn det som er virkeligheten. Dette er godt beskrevet i denne bloggposten på Science-Based Medicine. Her trekker de frem en av de kjente grafene konstruert av Raymond Obomsawin som hevder å illustrere hvor unødvendige vaksiner er:

FakeMeaslesGraph

Denne grafen viser, i motsetning til de andre, antall syke, ikke antall døde. Så hva er da problemet? Viser ikke denne at også antall syke falt drastisk lenge før vaksinen mot meslinger ble innført? Nei. Jeg har allerede vist en graf for dette som viste at antall syke ikke falt før vaksinen, så hvordan kan Obomsawin ha funnet frem til en helt annen graf? Jo, ved å misrepresentere data og lage grafen selv basert på selektivt utvalgte datapunkter.

Som vi så tidligere svinger meslingesyke i periode på 2-3 år. Vi har bunner og topper. Obomsawin har gjort det genitrekk å tegne grafen basert på datapunkter som hele tiden synker, og utelate alle stigende datapunkter, alle toppene, i mellom. Det minner om disse prikketegningene min datter elsker hvor man skal trekke strek fra prikk til prikk og så får et bilde. Vel, om man tegner streken mellom de prikkene man vil, uten å følge tallene, så kan man få en helt annen tegning enn det som var meningen:

60559110813427361161317589524UDx8ItbiW75mSnwcJtbx

Her ser vi altså originaldata i orange strek, og så ser vi Obomsawin-grafen markert med rød strek. Snedig, ikke sant? Det lave tallet i 1959 er for øvrig også en artifakt av datamaterialet ettersom man ikke rapporterte inn meslingesyke i perioden 1959 til 1968.

Grafen ovenfor er laget av den norske skeptikeren Alvin Brattli som her har gjort en fin jobb med å tydeliggjøre graf-trikset til Obomsawin. Du finner mer om dette i Skepsisforumet.

Bloggen Hjernedvask, som dessverre ligger brakk for tiden, tok også tak i dette og laget en fin grafikk som illustrerer problemet bedre enn tusen ord. Klikk på bildet for å komme til bloggen med grafikken i full størrelse:

Meslingevaksine 01

Mer statistikk

Jasså, så du vil ha flere eksempler på at vaksiner virker? OK, her er noen flere grafer.

Denne viser utviklingen av kusmasmittede i USA. Vaksinen ble innført rundt 1967, og vi se hvordan tallene for synker til nesten null etter dette:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 20 24 44

Her ser vi tilsvarende graf for røde hunder:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 20 29 27

Denne grafen viser hvordan det gikk med antall Hi/Hib-infeksjoner i Norge da vaksinen mot dette ble tatt i bruk i 1992:

546651783d

Kikhoste i USA:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 20 25 46

For ikke å snakke om polio som når er tilnærmet utryddet på verdensbasis:

Skjermbilde 2011 03 12 kl 20 26 46

Og slik kan man fortsette. Vaksinene har redusert disse sykdommene fra å gjøre svært mange syke, til at nesten ingen lenger blir syke av dem. Disse sykdommene er i praksis historie og noe vi foreldre ikke lenger trenger å bekymre oss over, takket være vaksinene. For barnesykdommene er ikke uskyldige. Les gjerne forfatter Roald Dahls triste beretning om hvordan han selv mistet sin 7 år gamle datter på grunn av meslinger.

Etter at Wakefield og andre har innført vaksinefrykt gjennom sine løgner, har antall fullvaksinerte sunket, og da står vi i fare for å miste flokkimmunitet. I Europa har vi dessverre allerede sett store oppblomstringer av disse sykdommene som for inntil få år siden var omtrent utryddet. Og med oppblomstring av sykdom ser vi dødsfall og livsvarige skader hos barn, noe som så enkelt kunne vært unngått om foreldrene vaksinerte barna. Det er fryktelig trist.

Vaksiner virker. Vaksiner er trygge. Vaksiner redder liv. Vaksiner barna dine, og revaksiner deg selv om nødvendig.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!