Folkeopplysningen: Alt du trenger å vite om homeopati!

Skjermbilde 2012 09 22 kl 15 16 28I dag har nettstedet Klikk.no en artikkel om homeopati hvor de tar for seg en artikkel skrevet av homeopati-forkjemper Dana Ullman. I denne artikkelen hevder han at skeptikere sprer feilaktige myter omkring homeopati, og han går inn for å «debunke» disse mytene.

Klikk.no tok utgangspunkt i disse «mytene» for å forsøke å belyse hva homeopati er og ikke er. NNasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM) ble spurt, og Norske Homeopaters Landsforening (NHL) fikk kommentere de fem punktene til Ullman. Som den mest kritiske part fikk også jeg si en del om hva jeg synes om Ullmans såkalte myter.

Les artikkelen her!

Oppdatering: Dagbladet.no har også publisert saken!

Dana Ullman har jeg for øvrig tatt for meg i denne bloggen tidligere:

Homeopati mot astma
Homeopati mot akutt diaré hos barn
Homeopati mot migrene

NRK-serien «Folkeopplysningen» skal førstkommende mandag ta for seg nettopp homeopati. Ønsker du å lære mer om homeopati og forstå hvorfor man må være kritisk til denne behandlingsformen, kan du pløye gjennom disse bloggpostene mine:

Homeopatisk tynne argumenter fra homeopatene
Homeopati og placeboeffekt
Homeopati og vitenskapens forklaringer
Er homeopatien kommet for å bli? Svar til Reidun Jakobsen.
Hvor populært er homeopati?

Skjermbilde 2012 09 22 kl 17 05 31Homeopater har en kur for alt. Disse kurene kan være ganske så eksotiske til tider. Sliter du med en følelse av å være innesperret eller at du har en emosjonell mur i livet ditt? Hva kan da være bedre enn litt homeopatisk Berlinmur?

Homeopatisk Berlinmur – ineffektivt siden 1989

Og frykter du skader fra radioaktiv stråling så har selvsagt homeopatene noe for deg:

Homeopati mot stråleskader

Dessverre ser vi også at selv de aller fremste talsmenn for homeopati i Norge også er aktive motstandere av vaksiner. Ja, selv poliovaksinen, som har reddet flere titalls millioner barn fra lammelser og død, er homeopater ofte motstandere av. Ikke bare er de kritiske til vaksiner, men noe så fundamentalt for folkehelsen som antibiotika synes de også er en uting:

Noe er råttent i homeopatiland
Svar til Gro Lystad om Skavlan og vaksiner

Homeopatene vet også å kaste seg over de sykeste og mest desperate i samfunnet. På tross av hva forskningen viser går de aktivt ut og anbefaler homeopati mot kronisk utmattelsessyndrom (CFS) og ME:

Homeopati mot CFS/ME – neppe effektivt

For ikke å snakke om at de også markedsfører seg mot kreftsyke:

Homeopati mot prostatakreft
Vannlatingsproblemer, hormonforstyrrelse, kreft – same difference

Desperate foreldre som sliter med skrikende barn er også en attraktiv målgruppe for sultne homeopater. Hvorfor ikke late som om homeopati hjelper mot kolikk? Der er det mye penger å hente…

Søppel fra Dagbladet om alternativ behandling og spedbarnskolikk
Homeopatisk tynn studie om homeopati mot spedbarnskolikk

Når homeopatene skal argumentere for sin sak går det som regel også fryktelig galt. Det er ikke bare amerikaneren Dana Ullman som skyter seg i foten, men også vår norske homeopatiforkjemper Andreas N. Bjørndal:

En kommentar fra Andreas N Bjørndal om homeopati og CFS/ME

Bjørndal er grunnlegger av og rektor ved Norsk Akademi for Naturmedisin (NAN), og de omfavner all dårlig vitenskap som støtter deres synspunkt:

NAN hyller bullshitrapport om homeopati

Og av og til må man lure på hva NAN egentlig prøver å si?

Delfinhomeopati

Dessverre lar mange seg lure, også kjendiser som Gaute Grøtta Grav som lirer av seg den klassiske «kanskje det ikke virker, men det skader vel ikke å prøve?»:

Gaute Grøtta Grav tester homeopati

Homeopatene er særdeles desperate når de skal forsvare sin overtro, så en YouTube-video uten kilde som omtaler en ikke-navgitt forsker ved et fiktivt universitet i Tyskland med påstander som er som tatt ut av en LSD-hallusinasjon er godt nok for dem så lenge det høres vitenskapelig ut på overflaten:

Homeopater tror på de rareste ting

Å bruke fem minutter på å sjekke kildene og validiteten til slike videoer bryr de seg ikke om… og argumentene deres bærer også preg av å dras ut av rompa etterhvert som de trengs, selv om de både er selvmotsigende og meningsløse:

Inkonsistente homeopatiske argumenter

Noen homeopatitilhengere forsøker i det minste å legge frem noen gode argumenter for homeopati, men feiler fordi de ikke har gjort jobben sin godt nok med å sjekke fakta. Jeg gjennomgikk noen av påstandene til en kvinne som utfordret meg på dette. Her kan du lære mye om homeopati og kritisk tenking:

Skeptikerens sjekkliste – del 2

Lurer du på hvorfor homeopati og annen alternativ behandling kan synes å virke på for eksempel allergier, astma, utslett og andre symptomer, kan du med fordel lese disse artiklene:

Alternativ behandling mot allergier
«Det blir verre før det blir bedre» (Min kronikk på NRK Ytring.)

Det er heller ikke helt sant at det mangler forskning. De mest populære alternative behandlinger, inklusive homeopati, er det forsket mye på. Men uten positive resultater:

Kommersialisert og ritualisert placeboeffekt (Min kommentarartikkel på FriTanke.no)

Homeopater liker heller ikke å bli møtt med kritiske spørsmål. Da «Folkeopplysningen» ønsket å intervjue homeopater til programmet sitt ble homeopatene livredde og sendte ut en advarsel til alle landets homeopater mot å prate med produksjonsselskapet:

Advarte homøopater i rundskriv

Så, har du lest gjennom en del av disse lenkene burde du være godt rustet til å forstå mer om hva homeopati er, hvorfor det ikke virker, og hvorfor det er viktig å være kritisk til homeopati.

Det skader vel heller ikke å gjenta denne klassikeren helt til slutt :-D

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!